Wpis z mikrobloga

Ktoś z #malopolska i okolice #krakow ma w domu #internet przez #starlink ? Mam obecnie mobilny z T-Mobile ale średnio jestem zadowolony, bo w godzinach szczytu spada do 0,5-2 mb a to 5g.. 135 zł abonament i 40 zł za sprzęt miesięcznie za starlink jest akceptowane dla mnie. Tylko nie mam nikogo, kto by tego używał więc szukam opinii
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
U mnie tylko bezprzewodowy wchodzi w grę. Światłowód jest w miejscowości ale do mnie raczej nie dociągną, bo ubiegam się o to od 3 lat bezskutecznie. Niby mam nadajniki w okolicy, w tym najbliżej Play ale zastanawiam się czy starlink nie będzie stabilniejszy
  • Odpowiedz
@Irranus: a może zewnętrzna antena kierunkowa wycelowana w bts? wyjdzie 1/4 kosztów starlinka i w razie zmian w cennikach wycelujesz w maszt innego operatora
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Mam zewnętrzną antenę. Monterzy ustawiali na T-Mobile. Działo to różnie przez lat kilka. Niestety ostatnio padł router więc szukam czegoś nowego i jednocześnie stabilnego
  • Odpowiedz
@Irranus: Niemożliwe że gdzieś zapchali 100 MHz spektrum w paśmie 3.5 GHz i masz 0.5-2 M. Nie łączyłeś się w 5 G a pewnie LTE i to słabo zagregowane. Bez dokładniejszej lokalizacji nie wiadomo czy polecać prawdziwy sprzęt na to pasmo a jeśli jest tam dostępne to będzie 300% lepsze niż starlink.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dktr: od wczoraj testuję nowy router od T-Mobile i przy 5g miałem wieczorem 0,4-1,7 mb. ZTE MC888. Rano, poza szczytem było 40-60 mb. Świeciła dioda że jest 5g
  • Odpowiedz
@Irranus: Ale dioda 5G świeci też przy pseudo-5g w pasmach współdzielonych z LTE gdzie są bardzo wąskie kanały. Aby w pełni wykorzystać to pasmo potrzebujesz sprzęt instalowany na zewnątrz tak aby nic nie zasłaniało widoczności do stacji.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dktr: no to w takim razie ten router, który dali mi do testów to lipa. Ale i tak dziwne, że są takie wahania w prędkości w zależności od pory. To samo miałem przy poprzednim routerze, który wyzionął ducha i był podpięty do anteny zewnętrznej - ale to nie było 5g tylko LTE.
  • Odpowiedz
@Irranus: No i nadal kisisz się w LTE. Bez mniej więcej przybliżonej lokalizacji nie ma co polecać innego sprzętu. Na próbę zabierz ten swój router gdzieś wysoko, najlepiej na dach/strych/poddasze i ponów testy, jak się zapnie z sensownym sygnałem na 3.5 GHz to spokojnie zrobisz 500-800 Mbit/s. Wtedy można myśleć nad porządnym sprzętem ODU.
  • Odpowiedz
@Irranus: wez starlink, nie wiąże cie tam umowa, masz miesiac pierwszy za 101zl full i tak, zadna antena nie pomoze w malopolsce do lte/5g, starlink chodzi naprawde git
  • Odpowiedz