Wpis z mikrobloga

Chyba rolnicy nie mają co narzekać w tym sezonie? Był deszcz, było słońce, brak większych kataklizmów. Sezon udany jak do tej pory?
#rolnictwo #pogoda
  • 81
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ulegly: jaki region?

Co prawda nie jestem hodowcą, ale mam jakieś drzewka na działce i wymrozilo wszystkie wiśnie, brzoskwinie i niektóre odmiany jabłek. A do tego susza taka, że poziom wód gruntowych spadł o jakieś 1,5 metra od standardowego. Dla mnie dobrze, bo mogłem ogarnąć podmokłą działkę, ale rolnikom nie zazdroszczę.
  • Odpowiedz
Był deszcz, było słońce, brak większych kataklizmów.

@ulegly: heh, cały czas mamy suszę hydrologiczną. Jak padało to ostatnio wszystko spłynęło do rowów, a jak słońce, to znowu n--------a 40stC xD rzeczywiście, idealne warunki do upraw. Moje drzewka są przeciwnego zdania
  • Odpowiedz
Co prawda nie jestem hodowcą, ale mam jakieś drzewka na działce i wymrozilo wszystkie wiśnie, brzoskwinie i niektóre odmiany jabłek.

@cyconiusz: zobacz jak to w rolniczo wolnorynkowym kraju robią, jak w usa.
Jak prognoza mrozów idzie, to rozpalają ogniska w sadach, albo kropelkują drzewka.
A w Polsce? A po co coś robić. Jak zamrozi to Państwo da pinionszki.
  • Odpowiedz
Sezon udany jak do tej pory?

@ulegly: Nie, bo jak jest dobra pogoda, to wszyscy mają obfite plony i cena w skupie za niska.
Za ciepło, za zimno, za mokro, za sucho, za umiarkowanie, nigdy nie słyszałem ze strony środowisk rolniczych, żeby pogoda była w końcu doskonała, nie trzeba interwencyjnych skupów ani zapomóg.
  • Odpowiedz
Był deszcz

@ulegly: Po 2,5 miesiąca bez jednej kropli przyszły nawałnice i to nazywasz deszczami? Nadal jest susza, gdybym u siebie na działce nie podlewał trawy i wszystkich krzewów co kilka dni to wszystko byłoby już suche.
W tym roku była p------a pogoda na wiosnę i nie jestem żadnym rolknikem czy badylarzem. Co innego że taki mamy klimat i mogliby się na to ubezpieczać a nie płakać co roku i
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: całe życie mieszkam na wsi, mam własny ogródek, nie pamiętam kiedy tak mało podlewalem ostatnimi laty jak w tym roku.
Tylko trzeba mieszakac w europejskiej części Polski, a nie w tej za wisłą xD
Rozmawiam też często z rolnikami i u nas w południowej Wielkopolsce warunki były jak na razie bardzo dobre w tym roku.
  • Odpowiedz
@ulegly: Przecież taniej sprowadzic, tak jak i taniej wyprodukować telefon w Chinach. I tak za wszystko zapłacimy najpierw gdy ceny produktów wzrosną a pózniej kiedy będzie trzeba odbudowac przemysł który odpowiada aktualnie za 13% polskiego exportu. Oczywiście nasi sojusznicy w kryzysie będą dzielić się deficytowym jedzeniem tak jak wszyscy dzielili się sprzętem medycznym w covidzie. A zmiany klimatyczne które taki kryzys mogłby by wywołać to bajdurzenie ekologów. A pomyśleć że
  • Odpowiedz