Aktywne Wpisy

lubie-sernik +66
Jestem ostatnią noc w Tajlandii bo jutro lecę dalej. I mam kryzys.
Wróciłbym do Krakowa i żył sobie normalnym życiem a nie ciągle na walizkach. Dopiero dwa miesiące mnie nie ma więc wolałbym jednak jeszcze zostać w tej Azji.
Mam nadzieję, że mi przejdzie zaraz ten kryzys.
Do
Wróciłbym do Krakowa i żył sobie normalnym życiem a nie ciągle na walizkach. Dopiero dwa miesiące mnie nie ma więc wolałbym jednak jeszcze zostać w tej Azji.
Mam nadzieję, że mi przejdzie zaraz ten kryzys.
Do

Soothsayer +50
źródło: 1000005259
Pobierz

#rolnictwo #pogoda
Jak warunki są idealne, to zawsze zostaje "klęska urodzaju".
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co prawda nie jestem hodowcą, ale mam jakieś drzewka na działce i wymrozilo wszystkie wiśnie, brzoskwinie i niektóre odmiany jabłek. A do tego susza taka, że poziom wód gruntowych spadł o jakieś 1,5 metra od standardowego. Dla mnie dobrze, bo mogłem ogarnąć podmokłą działkę, ale rolnikom nie zazdroszczę.
@ulegly: heh, cały czas mamy suszę hydrologiczną. Jak padało to ostatnio wszystko spłynęło do rowów, a jak słońce, to znowu n--------a 40stC xD rzeczywiście, idealne warunki do upraw. Moje drzewka są przeciwnego zdania
@cyconiusz: zobacz jak to w rolniczo wolnorynkowym kraju robią, jak w usa.
Jak prognoza mrozów idzie, to rozpalają ogniska w sadach, albo kropelkują drzewka.
A w Polsce? A po co coś robić. Jak zamrozi to Państwo da pinionszki.
@ulegly: Nie, bo jak jest dobra pogoda, to wszyscy mają obfite plony i cena w skupie za niska.
Za ciepło, za zimno, za mokro, za sucho, za umiarkowanie, nigdy nie słyszałem ze strony środowisk rolniczych, żeby pogoda była w końcu doskonała, nie trzeba interwencyjnych skupów ani zapomóg.
@ulegly: Po 2,5 miesiąca bez jednej kropli przyszły nawałnice i to nazywasz deszczami? Nadal jest susza, gdybym u siebie na działce nie podlewał trawy i wszystkich krzewów co kilka dni to wszystko byłoby już suche.
W tym roku była p------a pogoda na wiosnę i nie jestem żadnym rolknikem czy badylarzem. Co innego że taki mamy klimat i mogliby się na to ubezpieczać a nie płakać co roku i
@ulegly: @Gieekaa @Superstitio xD to niezły deszcz. W Polsce wiecznie brakuje wody a zaraz będzie ponad 30 stopni przez tydzień. Uwielbiam kiedy mieszczuchy wypowiadają się o rolnictwie XD
Tylko trzeba mieszakac w europejskiej części Polski, a nie w tej za wisłą xD
Rozmawiam też często z rolnikami i u nas w południowej Wielkopolsce warunki były jak na razie bardzo dobre w tym roku.