Wpis z mikrobloga

Mirki, chciałbym zacząć przygodę ze wspinaczką - jestem totalnym amatorem, wspinałem się 3-4 razy w życiu, ostatnio kilka tygodni temu i od tamtej pory mam w głowie myśl, żeby spróbować tego na poważnie.
Widzę, że we Wrocławiu jest dość spora oferta ścianek/szkółek wspinaczkowych - gdzie polecalibyście zacząć? Flow? Zerwa? Fpinka? Mam Multisporta więc jeśli byłby akceptowalny tym lepiej, ale nie jest to must have.
Warto skorzystać na początek z indywidualnych zajęć z instruktorem?
Czy są może grupy wspinaczkowe dla początkujących gdzie każdy dopiero zaczyna i uczy się wspinaczki (docelowo chciałbym się posocjalizować i preferowałbym taką formę).
Dzięki z góry za każdą poradę
#wroclaw #wspinaczka #sciankawspinaczkowa
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Malchos: jest to mega fajny, ogólnorozwojowy sport, ale jeśli nie będziesz miał stałego partnera do asekuracji to pozostaje Ci jedynie boulder. Ja niestety się od tego odbiłem. Zrobiłem kurs dla początkujących, trochę pochodziłem na automatach, ale chciałoby się więcej.
  • Odpowiedz
@Malchos: Bardzo polecam ! Możliwości we Wro masz mnóstwo ;)
jeśli umiesz asekurować i lubisz wysokość to na pewno spodoba CI się Zerwa i Wibrem, obie bardzo przyjemne, więc tylko kwestia w której części miasta mieszkasz ;) nie będziesz żałował ;)
jesli natomiast nie masz partnera do asekuracji lub lubisz być niezależny czasowo to bulderownie będą nawet lepszą opcją - a jest ich sporo i mają bardzo dobry poziom: 2x
  • Odpowiedz
  • 0
@tomek7322 dzięki za odpowiedź

@koszatnik również serdeczne dzięki za tak rozbudowany komentarz.
Z tego co czytam to chyba właśnie na start dla mnie idealne będą baldy - wydaje się, że próg wejścia jest mniejszy i łatwiej o socjalizację. Poczytam o wszystkich miejscówkach o których wspomniałaś i ew. podpytam ich na socialach o szczegóły.
Jedno może pytanie - bo zawsze poprzez "wyjście na ściankę" wyobrażałem sobie jednosobowe wspinanie z automatem asekurującym
  • Odpowiedz
@Malchos: na automaty jeżdżę na zerwę, ostatnio podnieśli cenę na 17zl dopłaty przy multisporcie, robiłem tam podstawowy kurs na wędkę i szkolenie spoko.
Z boulderownia lokal, groto, noise dopłata to 10zl, flow 17zl. Ścianki we wro są świetne i jest ich sporo. W weekendy na lokalu jest tłocznie.
Sport super, ja się wkręciłem i chodzę kiedy tylko mogę 2-3x w tygodniu.
Tak jak pisał przedmówca eventy/zawody - polecam zacząć od
  • Odpowiedz
@Malchos: Wybierz na początek coś w swojej okolicy i trochę pochodź samemu. Potem możesz się zapisać na jakąś sekcje dla początkujących - na każdej ścianie jest coś takiego. Tylko się nie zraź na początku. Skóra będzie schodzić z dłoni a przedramiona będą palić. A i będziesz mieć wrażenie że każdy jest od Ciebie lepszy, nawet dzieci. Tym też się nie przejmuj po kilku latach wspinania będziesz mieć to samo wrażenie.
  • Odpowiedz
@Malchos: Generalnie jeśli chciałbyś spróbować baldów i zapisać się na sekcje, to te przeważnie dzielą się na poziomy „wtajemniczenia”. Są zarówno sekcje dla osób totalnie początkujących, jak i bardziej zaawansowanych wspinaczy. Nie ma też jakiejkolwiek pisanej czy niepisanej zasady ile można na takowe sekcje uczęszczać. Chcesz wspinać się w grupie? Sekcja albo bierzesz znajomych pod rękę i idziecie razem. Chcesz wspinać się sam? Również nie ma problemu. Wszystko zależy tylko
  • Odpowiedz
@Malchos: Wyjście na ściankę (wysoką) przypomina zwykle umawianie się z kumplem na siłownie ;) idziecie w (co najmniej) 2 osoby, asekurujecie się na zmianę, możecie coś sobie podpowiadać jeśli zajdzie taka potrzeba. Instruktor jest potrzeby tylko pierwszy raz gdy chcesz się nauczyć asekuracji :)
dalej rozwijasz się samodzielnie albo właśnie na treningach na sekcji - wtedy na jednego trenera przypada około 6-8 osób. Zaczynacie od rozgrzewki i lekkiego treningu siłowego,
  • Odpowiedz
Może tylko przyda Ci się kilka info na start (głownie na baldach ale nie tylko)
- zwracaj uwagę czy ktoś się nie wspina i nie przechodź pod nim, w każdej chwili może odpaść ! lepiej zachować dystans i omijać łukiem, zostawiając przestrzeń na potencjalny upadek
- baldów co do zasady się nie "zajmuje" :D więc mozna korzystać dowolnie, ale jeśli ktoś sobie minute wcześniej wyczyścił chwyty szczotką i właśnie się chcę wstawić
  • Odpowiedz
@Malchos: ja bardzo polecam Fpinke ze swojej strony, pochodziłem po innych panelach, ale jakoś klimat tutaj najbardziej mi odpowiada, automatów jest dużo, ale bouldery akurat dość średnie były, jednak ostatnio otworzyli nową salę typowo boulderową i tam to już wygląda lepiej, chociaż mi bouldery akurat nie siedzą. Trzeba też wziąć pod uwagę, że baldy i liny to zupełnie inny typ wspinaczki i jedno może nie podejść zupełnie, a na drugim
  • Odpowiedz