Wpis z mikrobloga

Koniec z kastą! Z jedną Państwo sobie poradziło, to teraz najwyższa pora z drugą!
Zwiększać miejsca na studia lekarskie, uwolnić specjalizację.

Może być bezrobotny inżynier, prawnik, ekonomista, to może być i bezrobotny lekarz. Studia to nie szkoła zawodowa.

#lekarz #lekarski #medycyna #lekarz100k #konowalposting #pracait #programista15k #studia #polska #polityka
VaizardOmbre - Koniec z kastą! Z jedną Państwo sobie poradziło, to teraz najwyższa po...

źródło: IMG_6504

Pobierz
  • 133
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rad-X: Ale zauwazyles co napisalem? Wynika z tego ze zazwyczaj sie z nia nie zgadzam. Ona jest dla mnie po prostu smieszna.
No ale tym razem sie zgadam.

Co nie oznacza ze jestem jej fanem czy ja bronie.

Masz racje. Przekretow jakie robia (p)osly jest sporo. I z kazdym nalezy walczyc. Ja bym zaczal od diety. NIe wiem czy jestes w temacie ale ja jestem bo od +/- 10 lat
  • Odpowiedz
@VaizardOmbre: juz teraz jest kilkunastu rezydentow na lozko w niektorych klinikach.

polityczce cos sie tam zdaje i gada duby smalone.

Sa wolne miejsca na rezydenturach z anestezjologii z interny nie ma na tych gdzie czlowiek sie nie urobi i nie musi narazac.

Moga sobie przyjmowac jeszcze wiecej, dawac dyplom na dniach powiatu. Ciekawie sie zanosi
  • Odpowiedz
@VaizardOmbre: no oni na to licza. Ze zamiast pachnacej dermatologii i o 16:00 do domku i za pieniazki 5x wyzsze niz intenrista czy geriatra to oni wybiora geriatrie i interne. Bo beda musieli.

Niemcy i Grencja dowodem ze niekoniecznie. Woleli pracowac poza medycyna niz warunkach ktore dostana
  • Odpowiedz
@lorafenus: Czy nie ma obecnie pomysłu by delegowac rezydentów poza kliniki? Dlaczego nie można nimi rotować, rok w klinice - wysokospecjalistyczne przypadki - a reszta po mniejszych szpitalach? Rezydenci takiej np. gastro, już z dekadę temu siedzieli w wakacje bezczynnie w klinice, bo było ich więcej na oddziale niż pacjentów.
  • Odpowiedz
  • 3
@warsaw: Na pewno się da zorganizować wszystko tak, żeby skutecznie szkolić większą ilość lekarzy, ale zwyczajnie nie ma woli by to ogarnąć. I ludzie, którzy wybierają ścieżkę kariery, która jest regulowana przez państwo, powinni być gotowi na to, że mogą być wysłani na X czasu do pracy do innego miasta, żeby zdobyć doświadczenie i specjalizację. Poza tym, można też łatwo wyszkolić diagnostów, często nawet nie trzeba przecież lekarzy, którzy robią
  • Odpowiedz
Pieklo zamarzlo. Ja sie z nia zgadzam.... Cuda sie dzieja :D

NIe wiem czy to co napisala jest prawda ale zgadzam sie z kierunkiem o ktorym mowi.

@gorzki99: @szalony_bombardier @VaizardOmbre Też się zgadzam, ale niefortunny przykład podała. SLD najpierw zapowiadało poparcie projektu Gowina dotyczącego otwarcia zawodów a ostatecznie zagłosowali przeciwko xD. Stąd nie zdziwiłbym się gdyby tutaj było podobnie, bo z deweloperką i elitami im bliżej niż do
  • Odpowiedz