Wpis z mikrobloga

Dopóki nie poznałem trzech programistów seniorów, to moje oczekiwania co do zarobków jako LEKARZ SPECJALISTA wynosiły 20 TYSIĘCY. Ale jak poznałem tych trzech sprytnych seniorów, którzy potrafią w overemployment, no to uznałem że nie może być takiej dysproporcji między owymi programistami, a mną jako lekarz specjalista. Żadna z tych 3 osób nie ma wykształcenia wyższego + pracują w pełni ZDALNIE.
Zdaje sobie sprawe, że te 3 osoby to SUFIT i większość SENIORÓW robi na 1 etat i pewnie mieści się w widełkach 15-30k.

Dalej dowiedziałem się od siostry i kuzynki jakie pieniądze zarabiają wszelkiego rodzaju paznokciary, fryzjerki, karyny prowadzące salony pieknosci/kosmetyczne oraz trenerzy personalni. Również wszystkie osoby bez studiów. No i uznałem, że nie może być tak, że takie osoby będą zarabiały więcej niż LEKARZ SPECJALISTA.

Moim zdaniem nie licząc oczywiście tych KOMINÓW PŁACOWYCH gdzie jakieś KONOWAŁY wyciągają po MILION rocznie (to trzeba WYPLENIĆ) to problemem w tym kraju nie są WYSOKIE ZAROBKI LEKARZY, tylko EKSTREMALNIE WYSOKIE ZAROBKI takich zawodów jak właśnie jakieś, kosmetyczki, paznokciary, fryzjerki, czy trenerzy fitness. Musi być jakaś hierarchia w społeczeństwie

Podsumowując, gdyby inne zawody nie zarabiały TAK DUŻO, to ja jako SPECJALISTA LEKARZ byłbym usatysfakcjonowany z wypłaty na poziomie 20 tysięcy PLN

Z resztą większość lekarzy myślę, że ma podobne zdanie, pare lat temu środowisko postulowało, że oczekiwania finansowe to 2 średnie krajowe dla rezydenta i 3 średnie krajowe dla specjalisty. Nie wiem skąd sie wzieły takie kominy płacowe że jacyś lekarze rodzinni zarabiają milion rocznie. TO TRZEBA WYTĘPIĆ.

#konowal100k #lekarz100k #lekarz #lekarski #medycyna #konowalposting #pracait #programowanie #silownia #mirkokoksy #paznokcie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bipolar-: Kolega wlasnie wrzucil poste ze jako rezydent zarabia w Danii wlasnie okolo 21k, co jest kwota troche tylko wyzsza niz srednia. Tak wyglada zdrowe spelczenstwo. U was widac jakas manie wielkosci, bo przeciez ktos smie robic paznockie to powinien zarabiac 10x albo najlepiej 20x mniej niz potrzny pan konowal. Beka z was, ego nadmuchane jakbyscie codziennie wycinala komus raka a jedyne co potraficie to przepisac recepte.

Druga kwestia to
  • Odpowiedz
  • 1
Druga kwestia to cos sie tak uczepil tych porgramistow? Nie widzisz roznicy PRYWATNE pieniadze i PUBLICZNE?

@dlugijohn: Nie widze różnicy, ponieważ taka jest konsekwencja posiadania publicznej służby zdrowia. Nikomu nie wolno z publicznych pieniędzy dobrze zarabiać?

Nie bylo do wkucia na studiach i nie kumasz roznicy?

A z tym wkuwaniem na studiach to wyhamuj, bo nie rozumiem po co takie przytyki. Co jest wkuwaniem a co nie jest?
  • Odpowiedz
@Bipolar-: Najlepsze benefity w pracy lekarza to te pozapłacowe. Nigdzie nie jest się niemile widzianym.
A gdzie ktoś chce do towarzystwa zapraszać jakichś gości bez studiów, co cały czas w komputer klikają i o Bożym świecie nie wiedzą?
  • Odpowiedz
  • 0
Nigdzie nie jest się niemile widzianym.

@matt___: No nie wiem ja mam wrażenie że od paru lat trwa jedno wielkie polowanie na czarownice w kontekście lekarzy. A ostatni tydzień to już apogeum nienawiści narodu
  • Odpowiedz
@Bipolar-: Roznica jest taka, ze prywatne dzialaja na wolnym rynku gdzie jest konkurencyjnosc. Gdzie firma musi kalkulowac czy oplaca im sie przeznaczac X na pracownika bo zarobi im Y. Na wolnym rynku taki Kacprzyk by nigdy sie nie zblizywal nawet do tych kwot bo bylby zbyt drogi dwjac zbyt malo.
Druga kwestia, ze pieniadze publiczne pochodza od wszystkich obywateli placacych skladki/podatki wiec maja prawo wiedziec jak sa wydawane ICH pieniedza
  • Odpowiedz
@Bipolar-: Jest jedna, fundamentalna różnica - programiści i paznokciary dostają PRYWATNE pieniądze i ich usługi to nie są artykuły pierwszej potrzeby. Lekarz domyślnie pracuje za publiczne pieniądze i jego usługi są niezbędne.

No i te mityczne paznokciary zarabiajace chore pieniądze to mit, znam troche branże i wiecej słyszę o zamykaniu działalności niż w zeszłym roku. Jak jesteś top influensiarą z własnym merchem to masz kase, a tak to ledwo na
  • Odpowiedz
@Bipolar-

Dalej dowiedziałem się od siostry i kuzynki jakie pieniądze zarabiają wszelkiego rodzaju paznokciary, fryzjerki, karyny prowadzące salony pieknosci/kosmetyczne oraz trenerzy personalni. Również wszystkie osoby bez studiów. No i uznałem, że nie może być tak, że takie osoby będą zarabiały więcej niż LEKARZ SPECJALISTA.

Moim zdaniem nie licząc oczywiście tych KOMINÓW PŁACOWYCH gdzie jakieś KONOWAŁY wyciągają po MILION rocznie (to trzeba WYPLENIĆ) to problemem w tym kraju nie są WYSOKIE ZAROBKI
  • Odpowiedz
  • 0
@peoplearestrange: a ty byles kiedys w danii i widziales jak programista50k grzecznie oddaje połowe na uopie czy jeszcze nie zarobiles z 3 etatów na b2b?

Mieliscie dojezdzac tłuste koty, a zrobiliscie nagonke na wszystkich, a najwieksza krzywde młodym lekarzom i tym co dopiero studiują/idą na studia. Boomerzy co kręcą wałki na 100k+ dalej będą kręcić i sie smieja
  • Odpowiedz