Wpis z mikrobloga

Dzisiaj w pracy włączam komputer, próbuje się zalogować i nie mogę. Potem się dowiedziałem, że firma wprowadziła uwierzytelnianie przez Microsoft Authe.. (coś tam) i żeby się zalogować do komputera to musimy mieć aplikacje na telefonie na którą dostaniemy kod do logowania.

No tyle, że nie mamy telefonów służbowych i wychodzi na to, że mamy to robić przez prywatne telefony ¯\(ツ)/¯ I ja się pytam z jakiej racji ja mam coś instalować na prywatnym telefonie żeby mieć dostęp do systemów i programów w pracy?

Spotkaliście się z czymś takim, że wam kazali coś instalować na swoim telefonie?

Tym bardziej mnie to dziwi, bo firma w której pracuje to ogromna korporacja i jakim cudem w ogóle przeszło przez "górę" coś co jest całkowicie bezprawne.

Umowa o pracę a nie B2B jak coś.

#praca #rozowepaski #niebieskiepaski #kolchoz #januszex #korposwiat
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Milanek93: robię na magazynie tego ogromnego korpo i jestem przekonany, że sprzęt służbowy obowiązuje kadre managerska i stanowiska biurowe a magazynier może spie..Ale z systemów potrzebuje korzystać.
Albo będą wymuszać "partnerstwem" albo szantażem.
  • Odpowiedz
@siemanko0: u mnie w pracy wymyślili to już jakiś czas temu, przy oświadczeniach rocznych do wypłaty dodatków świątecznych - więc można było nie instalować aplikacji, ale wtedy nie dostałoby się dodatku. Wszyscy zainstalowali i nikt nie robił problemów, też pracuję w korpo.
  • Odpowiedz
  • 0
@dziewczynageralta: ale dawali wam jakieś oświadczenia do podpisania czy coś w tym stylu albo telefony służbowe czy z góry założyli jako oczywistość, to że każdy będzie instalował na swoim telefonie i tyle?
Ktoś się sprzeciwiał u Ciebie? Jakieś konsekwencje?
  • Odpowiedz
@siemanko0: Zawsze rozwala mnie ten ból d**** o takie bzdety. Połowa korpo to: „w domu kawy nie wypije bo w robocie za free…”, „ale fajne dlugopisiki, wezmę dwa do domu”. Idziemy na lunch z pracy : „ co jest najdroższego w karcie” ale jak mam autoryzować przez tel - SKANDAL. Btw obowiązek pracy na swoim kompie to trochę za daleko.
  • Odpowiedz
@siemanko0: nic nie podpisywałam i myślę, że jakby ktoś nie chciał tego zainstalować to byłby pierwszy do zwolnienia, ale ja pracuję w powiatowym, może w wojewódzkim bym miała coś do gadania
  • Odpowiedz
  • 0
@D1ter: i bardzo dobrze, jechane z prywaciarzem i korporacjami unikajacymi podatków. Od 7 do 15 i ani minuty dłużej. I nawet złamanego grosza od siebie więcej.
  • Odpowiedz
@siemanko0: Zdarzało się tam gdzie ja pracowałem, ale firmy zazwyczaj miały jakąś drugą opcję. Zazwyczaj jakaś specjalna karta z chipem, albo wyświetlaczem, wyświetlająca kod po naciśnięciu guzika. Jak ktoś nie chciał, to zgłaszał oficjalnym kanałem, że to p------i i mógł odebrać kartę w HR, albo wysyłali kurierem.
  • Odpowiedz