Wpis z mikrobloga

Dziś do mnie zadzwonili scamerzy. Żałuje że nie nagrałem, bo zabawa była przednia.
Opisze schemat, bo może komuś się przyda.

1. Pierwszy telefon dość wcześnie rano, człowiek zaspany, przed kawą, nie każdy od razu musi zajarzyć że coś jest nie tak.
Telefon z numeru +48 227942868. Operator Polak, przedstawia się jakimś banalnym nazwiskiem, w moim wypadku "Adam Wiśniewski". Dzwoni niby z Providentu. Mówi, że bardzo mu przykro ale nie mogą udzielić mi pożyczki na konto walutowe. Pełna profeska, nawet w tle szumią dzwięki typowe dla infolinii.
Ja mówie że nie brałem żadnej pożyczki. Operator udaje zaszokowanego, mówi że natychmiast powiadamia "organy ścigania" (XD) oraz mój bank.
Pyta się mnie, w jakich bankach mam konta, żeby mógł ich wszystkich szybciej powiadomić o próbie oszustwa.
Podaje oszustom że mbank, zgodnie z prawdą, bo mam tam nieaktywne konto bez karty.
Zapytałem się typa jak to możliwe, że rozpatrują wniosek o pożyczke, gdy mam zablokowany pesel w mObywatelu. "Adam" twierdzi, że do 7,5 tysiąca można pożyczać z zablokowanym peselem (XD).
Rozłącza się, mówi że musi "błyskawicznie powiadomić organy".

2. Po około 5 minutach dwoni drugi typ, "Seweryn Adamczyk", tym razem niby z mBanku, z numeru +48 7424591.
Weryfikuje dane, podając moje imie, nazwisko, telefon, mail oraz adres stacjonarny. Dane są prawdziwe, choć na szczęście nie zawierają najbardziej wrażliwych. Gdybym miał zgadywać, to wzieli to z KRS.
Wysyła też sms weryfikacyjny, który ma świadczyć o tym że jest prawdziwym pracownikiem banku (pic rel).
Na minus, tym razem "Seweryn" mówi ze wschodnim akcentem, choć nieźle ukrywanym.
Seweryn jest bardzo przejęty próbą oszustwa, mówi że natychmiast blokuje wypłate pożyczki (co się nie zgadza z pierwszym telefonem, bo podobno już Provident zablokował tą pożyczkę).
"Seweryn" stwierdza że "dla bezpieczeństwa trzeba tymczasowo zabezpieczyć" moje pieniądze i przełącza mnie do działu technicznego mBanku

3. W dziale technicznym pracuje "Jakub Kamiński", znów polski Polak z Polski, zero akcentu, czysta polszczyzna. Jakub wykazuje dużą troskę o to jak się czuje i chwali mnie za niezwykłą czujność. Mówi że nie każdy jest tak świadomy jak ja.
Jednocześnie tłumaczy, że trzeba będzie podjąć działania zabezpieczające, bo oszuści z pewnością nie zrezygnują tak łatwo.
Powiedział że musze natychmiast zainstalować aplikacje antyscamową (!) nazywającą się TeamViewer.
W tym momencie niestety, zepsułem dobrą zabawe, bo prychnąłem i powiedziałem że mogę w zamian zainstalować aplikacje "jobał was w żopu".
"Jakub Kamiński" natychmiast się rozłączył.

Warto uświadamiać, szczególnie rodziców i dziadków, bo mimo że zmieniają się szczegóły, to schemat zawsze jest podobny
#mbank #scam #oszustwo #polska
thorgoth - Dziś do mnie zadzwonili scamerzy. Żałuje że nie nagrałem, bo zabawa była p...

źródło: HK7UoaLXoAACc_a

Pobierz
  • 155
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thorgoth: No powiem ci że nieźle. Typy nawet nie wiedzą że od iluś tam użyć TeamViewer nie jest darmowy albo zainwestowali. Mogli użyć any deska( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
znów polski Polak z Polski, zero akcentu, czysta polszczyzna.

@thorgoth: Możliwe, że przepuszczają na żywo głos przez jakieś AI. Podobno ostatnio dzwonią "wnuczki" z głosem prawdziwego wnuczka. Próbki oryginalnego głosu, podobno zdobywają przy pomocy głuchych telefonów.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Warto takie "incydenty" zgłaszać na https://incydent.cert.pl/. Może oszczędzi to komuś innemu kłopotów (a scammerom przysporzy :P)

BTW miałam podobną próbę (że niby ktoś mój profil zaufany użył). Pan poinformował mnie, że rozmowa jest nagrywana, a gdy powiedziałam że się nie zgadzam na to.. krzyknął że on mnie o zgodę nie pyta xD Rozłączyłam się. I zgłosiłam gdzie trzeba.
  • Odpowiedz
Uwaga, oszusci z numerow 227421390 227424471 - wyludzaja dane bankowe, dziwny akcent - najpierw dzwoni ze byla pozyczka w prowidencie a drugi dzwoni z twojego banku ze jest oszustwo
  • Odpowiedz
@thorgoth a ja lubię jak dzwoni scamer specjalnie ich nakrecam,że się napalają, że znaleźli ofiarę, robię wszystko to co chcą ale trochę przedluzam ( ͡º ͜ʖ͡º), że niby taaak zainstalowałem już aplikacje, podaje numer, o nie działa, to może jeszcze raz, aż w-------i sami się rozłączają po godzinie mordęgi xDDD
  • Odpowiedz
@thorgoth: miałem taką sytuację. Po pierwszym telefonie wiedziałem co jest na rzeczy, a że miałem akurat chwilę wolnego czasu to ich przytrzymałem. Rozmawiałem z 3-4 osobami gdzie ostatnia to była polka, reszta - wschód. Trzymałem ich tam z 40 minut, ale na końcu już mi się odechciało i zapytałem babkę czemu oszukują ludzi to ta mnie zwyzywała i powiedziała, że jestem p------y i zmarnowałem im czas xD
  • Odpowiedz
@Dwudziestydrugi: standardowy trik "dzwonią z pekało", bo pekao i pko mają pewnie razem co drugiego Polaka za klienta, więc łatwo trafić, a i tak część pozostałych odpowie "ale ja nie mam konta w Pekao, tylko w xyz" i potem zdziwienie, skąd wiedzą, że mam konto w xyz xdd
  • Odpowiedz
Ostatnio miałem też jakieś połączenie od typa i mówi że bank zablokował przelew , jaka była radość jego głosu jak powiedziałem że właśnie mamy wysyłać 1,6mln i przelew nie chciał coś wyjść ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@thorgoth: dude - też próbowali mnie tak zrobić. Pytanie o zastrzeżony pesel zbyte tak samo. W momencie gdy zapytałem o potwierdzenie rozmowy z aplikacji ewidentnie się spocił.
J----e k---y - najgorsze jest to, że prawdopodobnie moja babcia by na to poszła.
  • Odpowiedz
@thorgoth: full legit, zwłaszcza te spacje między imieniem i nazwiskiem doradcy. Ale gratuluję. Mój kolega też miał akcję, a jest doradcą z PKO BP. Zadzwonili do niego, gdy wracał z roboty autem i oczywiście go urabiali. Kolega sam prowadził szkolenia dla klientów o oszustwach, zwłaszcza o tych na remote desktop z team viewerem, anydeskiem, fałszywe platformy inwestycyjne itp. więc wiedział z kim na do czynienia. I wiedział też, że jeśli
  • Odpowiedz