Wpis z mikrobloga

#gielda #ikze #bos

Przeniosłem środki z uniqa fundusze do BOS. Mój plan to około 50% trzymać w jakimś ETFie (albo może ETFach) a na pozostałe 50% spróbować swoich sił z wybieraniem spółek. Skoro to IKZE to horyzont czasowy to jeszcze z 20lat, więc część z tych 50% może być bardziej ryzykowne. Może ktoś chciałby się podzielić jakąś strategią albo konkretną spółką.

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korin_: ale w ETF na co? All World (70% to USA), Czyste SP500 lub Nasdaq? Jest jakis sektor w który wierzysz? Za mały kontekst żeby pomóc. Ja sam na IKE i IKZE bzikam ETFy na szeroki rynek. Na IKZE po prostu mam All World bo mi sie nie chce ¯\(ツ)/¯
Inwestowanie ma byc nudne.
  • Odpowiedz
  • 0
@vladi_putin: nie mam właśnie strategii. Ostatnio widziałem wywiad z Piotrem Zółkiewiczem. I być może kiedyś spróbuję sobie robić analizę fundamentalną na podstawie ciekawych parametrów o których wspomina. Np. o tym, że lubi spółki w którym założyciel jest CEO, albo żeby zwracać uwagę na monopolistów itp.

Ale to pewnie zajmie jeszcze z rok albo i więcej więc na razie szukam innej strategi niż miałem wcześniej - czyli randomowo.

W co wierzę?
  • Odpowiedz
@korin_: Tak, ale "Spolki ktorych zalozyciel jest CEO" = raczej odpada inwestowanie dlugoterminowe. Bo CEO moze sie zmieni za tydzien :P
No to ETF na Nasdaq100 sobie kup. Albo AI i Big Data
  • Odpowiedz
  • 0
@vladi_putin: być może źle się wyraziłem jeśli chodzi o ETFy to sobie coś w miarę łatwo wybiorę. Bardziej mnie interesują rady odnośnie ciekawych spółek tej drugiej części portfela. Co do ETFów to pewnie kupię jakieś Polskiego mWIGa i właśnie AllWorlda albo Nasdaq100.
  • Odpowiedz
@korin_: stocki trzeba śledzić, i też wiele nie zależy od ciebie.
Polski etf mam wstret bo jest drogi.
Jebnij se all worlda 60-80%. 20% możesz na coś bardziej agresywnego np nasdaq100. A pozostałe 0-20%, to tam jak uważasz
  • Odpowiedz
@korin_: etf na szeroki rynek, jakieś vanguardy kosztują po 0.1-0.2% rocznie. Za zarządzanie kilkoma tysiącami spółek. mWIG, i generalnie te polskie etfy to ~1% rocznie. Dla mnie to bloker
  • Odpowiedz