Wpis z mikrobloga

Mirki, może coś przegapiłem(na co liczę) dlatego pisze post, mam debiana i ubuntu do róznych celów, musi być jakieś środowisko graficzne. Wszystko jest OK do momentu kiedy jest podłączony monitor, jak nie jest to są schody. Niby jest xorg-dummy ale pojawił się problem z logowaniem przez remotedesktop(xrdp) rozłącza sesje.
Jak to możną rozwiązać tj żeby fizycznie nic nie podłączać? Systemy nie są wirtualizowane

#komputery #linux #debian #ubuntu
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Kup fizyczny HDMI Dummy Plug Emulator, albo uzyj VNC zamiast rdp

@soul: nie chce nic kupować ;) faktycznie uzylem vnc i zrobilem sobie tunel przez xrdp, dołącza do aktywnej sesji
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: do zdalnej sesji [xdmcp + xephyr] nie potrzeba monitora i można przepuścić przez tunel ssh. Można także bez pośredników, za pomocą samego xservera odpalać aplikacje X ze zdalnego kompa na lokalnym pulpicie zamiast tworzyć wirtualny w okienku. Takie odpalanie apek jest spoko, jak się robi kontenery lub wirtualki, żeby nie zaśmiecać sobie głównego systemu zależnościami. Dodatkowo w porównaniu do VNC działa płynniej.
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: @soul po rdp też normalnie można się łączyć bez jakiegoś dummy gówna. Jeśli ktoś chce oczywiście. W przypadku vnc kiedy system startuje od razu bez wyświetlacza na intelowskich grafikach miewałem problem z rozdzielczością bo w przciwieństwie do rdp domyślnie nie możemy jej zadać w ustawieniach połączenia. Dlatego sugeruję wymusić rozdzielczość przy starcie przykładowo xrandr --fb 1920x1080 i przy starcie bez wyświtlacza łączac sie po vnc nie bedzie ewentualnie
  • Odpowiedz
  • 0
@psiversum: @wojciet dzieki, poniekad "rozwiązałem' temat ale może coś jeszcze się znajdzie, vnc i dummy xorg w zasadzie rozwiązuje temat, latwiej zmienic przyzwyczajenie niz marnowac czas zeby dostosowac to do tego czego uzywalem wczesniej - widze ile czasu straciłem wczoraj ;)
  • Odpowiedz
@soul: fizyczny dummy plug robi robotę, zwłaszcza w sytuacji, gdy headelss Xorg wymyśli (zwykle podczas uruchamiania się), że oj, teraz nie mam monitora, siema nara, ustawiam jakąś z d--y rozdzielczość, i kiedyś była to 320x200. W rezultacie desktop nie umie się na takim czymś odpalić, część window managerów też, no bo komon, mamy 21 wiek, i jest process exit ze zwykle jakimś numerem błędu. lub nie. Miałem taki przypadek i
  • Odpowiedz