Wpis z mikrobloga

#budownictwo #prl #ciekawostki
nie wiem czy zwróciliście kiedyś uwagę, ale w Polsce w latach 80, w gospodarce wiecznych niedoborów negatywy z produkcji różnych blaszanych rzeczy "od sztancy" miały bardzo często zastosowanie jako elementy dekoracyjne w budownictwie, szczególnie przy ogrodzeniach. Sam zwróciłem na to uwagę niedawno (kupiłem dom z ogrodzeniem, które było z negatywu - jak się później dowiedziałem - jakiegoś elementu karoserii od FSC Żuka) i od tamtego czasu gdzie nie pojadę w kraj to widzę te niesamowite twory. Wczoraj jednak trafiła mi się absolutna perełka. Byłem do tego stopnia oczarowany, że aż zjechałem w zjazd, wysiadłem z auta i przyłożyłem "LOBa" z pęku kluczy - pasował idealnie :) Najlepsze były miny rodzinki, która siedziała obie na podwórku i ze zdziwieniem obserwowała, jak jakiś idiota wsadza im klucz w dziurę w płocie i cieszy do tego michę.
stndix - #budownictwo #prl #ciekawostki
nie wiem czy zwróciliście kiedyś uwagę, ale w...

źródło: image

Pobierz
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hexenbrenner: bramą jest obrzydliwa, została zrobiona ze śmieci i tak wygląda.

Nie wiem, może macie jakiś sentyment do biedy i ulepów z gówna, rozumiem, ale to niczego nie zmienia.
  • Odpowiedz
lepiej żeby odnawiali bramę ze śmieci, zamiast kupili nową ładną xD

@murdoc: dokładnie, po co dbać o ręcznie zrobiony, zapewne przez dziadka przedmiot. Lepiej kupić nowy, chiński "ładny" i za 10 lat znów wyrzucić bo się moda zmieni.

A taką zadbaną, starą bramę ktoś za 30 lat sprzeda za duże pieniądze jako "vintage"
  • Odpowiedz
  • 40
@murdoc: Te bramy są wątpliwej urody to fakt, ale każda z nich jest wyjątkowa na swój sposób i są żywym świadectwem zaradności i pomysłowości naszych rodaków na przestrzeni dziejów. Przypominają o czasach, gdzie w każdej wsi był kowal robiący takie dzieła w swoim autorskim stylu, a zastosowany materiał często wynikał ze specjalności lokalnego przemysłu. W Lublinie miałeś bramy ze śmieci po FSC, w Warszawie po FSO, tam (miejscowość w okolicy
  • Odpowiedz
@Hexenbrenner: no tak, lepiej żeby odnawiali bramę ze śmieci, zamiast kupili nową ładną xD

@murdoc: no tak. jak dbasz tak masz. Przede wszystkim to nie są stricte śmieći, to racjonalna gospodarka materiałowa. Po drugie po co Ci nowa brama jak już masz? myślisz, że sąsiadowi żyłka pęknie bo wydałeś kilka stów na krzywą bramę z OBI?
  • Odpowiedz
@eloar: @stndix @loginnawykoppl codziennie się zastanawiam co mi się wylosuje na wykopie xD

Dzisiaj na przykład banda boomerów próbuje mnie przekonać, że gównobrama zespawana ze śmieci, bo przez biedę nie było stać na cokolwiek porządnego i ładnego jest cudowna i trzeba ją odrestaurować xD

Błagam was xD
  • Odpowiedz
banda boomerów

@murdoc: wiadomo, jak komuś przemysł kulturowy nie zakręcił korbą wokół bezsensownego konsumpcjonizmu to boomer. Weź się lepiej za robotę, pieniądze na kolejne pierdoły które przecież "musisz" mieć się z powietrza nie wezmą.
  • Odpowiedz