Wpis z mikrobloga

Strasznie mnie wk%@#% ludzie z #krotkofalarstwo

Jeździmy w kolumnie, mamy krótkofalówki, rozmawiamy sobie a nagle na kanałach PMR... pojawia się on. Krótkofalowiec.

Wielki krótkofalowiec, z jakiegoś tam Pcimia dolnego, który testuje swój sprzęt. Ch... z tym że na kanałach PMR max moc to 0.5w.. no dobra 5w, bo takie realia, ale ten debil musi sprawdzić swój sprzęt i nadaje z mocą 25 lub nawet 50w, bo inaczej by go nie było słychać.

A później pyta się czy go słychać, gdzie go słychać, jakie radyjko mam i inne rzeczy. Człowieku, nie jaram się tak tym, po prostu chcemy pojechać w kolumnie i raportować co się dzieje na drodze. A ten truje dupe.

Kto mu dał pozwolenie na taką stacjonarną elektrownie na PMR? Macie miliony innych częstotliwości, a uwzieliście się na biedne PMR.

I co najgorsze, chłop pewnie ma zezwolenie i ukończył kurs/ma certyfikat. A debil nadaje na tych PMR jak debil.
new-object - Strasznie mnie wk%@#% ludzie z #krotkofalarstwo

Jeździmy w kolumnie, ma...

źródło: image

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@new-object: A mnie w-------ą bandy bachorów którym niedorozwinięci rodzice kupują to jako zabawki, nie idzie sie nawet pobawić w wylowyanie ka #3 na jakiejś górce bo wszędzie piski, stęki, jęki i jakieś puszczanie tonów na przyciskach, za to ktoś kto normalnie chce pogadać mi nie przeszkadza choćby sobie dawał na PMR na 50W
Ja też byłem mały i miałem walkie-talkie jeszcze takie co na CB nadawało i miało zasięg 100m
  • Odpowiedz
@new-object: nie musi nadawać z dużą mocą, ze zwykłych fabrycznych, półwatowych pmrek ludzie nawiązują łączności rzędu 200+ km.

To raz. Dwa, to nie jest pasmo zamknięte, wręcz przeciwnie. Nie można wymagać "siedźta wszyscy cicho, bo my tu sobie jedziemy i gadamy". To nie telefon ani jakaś sieć trunkingowa, tu każdy słyszy każdego i może się włączyć do rozmowy, a pytanie o raport jest normalną rzeczą. Ktoś np. mógł sobie kupić nowe
  • Odpowiedz
  • 4
@fonderal: PMR ma max 0.5w legalnie. A koleś nie jechał na zwykłym baofengu itp, tylko jechał na radyjku stacjonarnym, bo sam się przyznał. Przyznał się że moc >=25w.
  • Odpowiedz
@new-object: no właśnie, baofeng też nie jest za bardzo legalny jako PMR:)
Nawiasem mówiąc nadawane z dużymi mocami tam, gdzie cała reszta używa wielokrotnie mniejszych, nie ma za bardzo sensu. Bo co z tego, że ktoś takiego kogoś usłyszy z daleka, jak w drugą stronę to nie zadziała?
  • Odpowiedz
  • 0
@fonderal: prawdaż... ale praktycznie bardzo popularny jest odblokowany baofeng uv-5r... 5w niby ma, ale prawda jest taka że po 1,2km go nie słychać. Te 0.5w dozwolone to też śmiech na sali. Ale 50w to juz przeginka, by nadawać na dziesiątki/setki km.
  • Odpowiedz
po prostu chcemy pojechać w kolumnie i raportować co się dzieje na drodze. A ten truje dupe.

@new-object: Trochę zmieniam wątek, ale do tego celu nie lepsze CB do samochodu z normalną zewnętrzną anteną jak pan buk przykazał? PMRka w samochodzie który jest jakąś namiastką klatki faradaya to ile złapie? 100 m?
  • Odpowiedz
@new-object: pół wata niby niewiele, ale w dobrym radiu wystarcza do jazdy grupą. W radiu z biedry za 30 zł usłyszysz tylko szum, a przez jakąś lepszą motkę spokojnie porozmawiasz.
UV-5R to raczej dolna strefa dolnej półki jeśli chodzi o odbiornik, fabryczna antenka też jest do kitu. Bywało, że ludzie lepiej odbierali korespondenta nadającego ze zwykłej T82, niż z Baofenga.
  • Odpowiedz
@astrodamus: ogólnie żaden ręczniak (włączając w to wynalazki typu Alan 42) nie za bardzo nadaje się do samochodu jako podstawowe radio na stałe. Ale jak ktoś nie ma potrzeby jazdy na co dzień z radiem, a potrzebuje go tylko parę razy w roku, np. jak gdzieś jedzie ze znajomymi, ręczne radio jakoś tam w sumie się sprawdza. Im prostsze tym lepiej, nie trzeba nikogo uczyć obsługi, a PMR pod tym
  • Odpowiedz
Panowie nie ma żadnego porównania dowolnego radia używanego w aucie (tzn. w klatce Faradaya), do kolejnego radia w klatce Faradaya. Kolejna sprawa łączność na PMR w mieście to już w ogóle jakiś kosmos większość kanałów zajętych przez dzwigowych, i pogadać się nie da. Jednak nie ma większej patologii niż osoba bez licencji z Bajo UV5r która częstotliwość 145.700 MHz traktuje jako kolejny kanał rozmowny a jak zajęty to idziemy na 145.750MHz i
  • Odpowiedz
  • 0
@new-object: Trochę zmieniam wątek, ale do tego celu nie lepsze CB do samochodu z normalną zewnętrzną anteną jak pan buk przykazał? PMRka w samochodzie który jest jakąś namiastką klatki faradaya to ile złapie? 100 m?

@astrodamus: cb radio musi mieć każdy... a to dorgi sprzet i trzeba montować. Na takie przejażdzki wspólne to PMR jest łatwiejszy, bo tani. Sam mam 10 radyjek i pozyczam temu kto nie ma.
  • Odpowiedz
  • 0
Korzystasz z pasma ISM, więc akceptujesz zakłócenia i sygnały tam będące. Krótkofalowiec to tez forma zakłócenia. Ciekawe co napiszesz gdy będziesz w okolicy plac budowy, 8 dźwigów i wszystkie kanały zajęte

@wiecejszatana: nic nie napisze, bo nie łamią prawa aż tak rażąco by n---------ć z taką mocą. Tutaj nikt nie ma darcia ryja o to że ktoś zakłóca, tylko o łamanie prawa tak rażące, że debile nadają z taką mocą
  • Odpowiedz
Macie inne częstotliwości gdzie możecie sobie mierzyć długość anteny, ale nie kanały PMR.

@new-object:

Nie wiem czemu na mnie krzyczysz :) ja nie używam PMR, wręcz napiętnuje tych co używają baofengów w paśmie PMR. Ja ci mówię jakie są realia. Jak chcesz prywatności to:

sub tony albo walkie-talkie LTE
  • Odpowiedz
PMR ma max 0.5w legalnie. A koleś nie jechał na zwykłym baofengu itp, tylko jechał na radyjku stacjonarnym, bo sam się przyznał. Przyznał się że moc >=25w.

@new-object:

To nie był krótkofalowiec tylko zwykły pirat, chętnie poznamy jego znak aby narobić mu wstydu. Podaj miejsce gdzie to było :)
  • Odpowiedz
Wszystkie yaesu mają poblokowane nadawanie na kanałach pmr. Wątpię,że to krótkofalowiec. Raczej jakiś hobbysta bez znaku. Chociaż z drugiej strony takcy debile też się mogą zdarzyć.
  • Odpowiedz