Aktywne Wpisy

daretti877 +130
#gielda Przy stawkach 40-50 tys. zł za metr mieszkania w Seulu i zarobkach na poziomie 10 tys. /mc młodzi Koreańczycy nie mają szans oszczędzić na własne lokum. Nawet oszczędzając 20% wypłaty co miesiąc, po roku będzie im brakowało więcej pieniędzy niż przed rozpoczęciem oszczędzania przez wzrost cen nieruchomości. Alternatywą jest postawienie wszystkiego w ruletce czy przelewarowanych ETFach, które dają małą szansę na duży zarobek. Szansa jest niewielka ale zawsze większa

KratosBogWojny +61

Jeździmy w kolumnie, mamy krótkofalówki, rozmawiamy sobie a nagle na kanałach PMR... pojawia się on. Krótkofalowiec.
Wielki krótkofalowiec, z jakiegoś tam Pcimia dolnego, który testuje swój sprzęt. Ch... z tym że na kanałach PMR max moc to 0.5w.. no dobra 5w, bo takie realia, ale ten debil musi sprawdzić swój sprzęt i nadaje z mocą 25 lub nawet 50w, bo inaczej by go nie było słychać.
A później pyta się czy go słychać, gdzie go słychać, jakie radyjko mam i inne rzeczy. Człowieku, nie jaram się tak tym, po prostu chcemy pojechać w kolumnie i raportować co się dzieje na drodze. A ten truje dupe.
Kto mu dał pozwolenie na taką stacjonarną elektrownie na PMR? Macie miliony innych częstotliwości, a uwzieliście się na biedne PMR.
I co najgorsze, chłop pewnie ma zezwolenie i ukończył kurs/ma certyfikat. A debil nadaje na tych PMR jak debil.
źródło: image
PobierzJa też byłem mały i miałem walkie-talkie jeszcze takie co na CB nadawało i miało zasięg 100m
To raz. Dwa, to nie jest pasmo zamknięte, wręcz przeciwnie. Nie można wymagać "siedźta wszyscy cicho, bo my tu sobie jedziemy i gadamy". To nie telefon ani jakaś sieć trunkingowa, tu każdy słyszy każdego i może się włączyć do rozmowy, a pytanie o raport jest normalną rzeczą. Ktoś np. mógł sobie kupić nowe
Nawiasem mówiąc nadawane z dużymi mocami tam, gdzie cała reszta używa wielokrotnie mniejszych, nie ma za bardzo sensu. Bo co z tego, że ktoś takiego kogoś usłyszy z daleka, jak w drugą stronę to nie zadziała?
@new-object: Trochę zmieniam wątek, ale do tego celu nie lepsze CB do samochodu z normalną zewnętrzną anteną jak pan buk przykazał? PMRka w samochodzie który jest jakąś namiastką klatki faradaya to ile złapie? 100 m?
UV-5R to raczej dolna strefa dolnej półki jeśli chodzi o odbiornik, fabryczna antenka też jest do kitu. Bywało, że ludzie lepiej odbierali korespondenta nadającego ze zwykłej T82, niż z Baofenga.
@astrodamus: cb radio musi mieć każdy... a to dorgi sprzet i trzeba montować. Na takie przejażdzki wspólne to PMR jest łatwiejszy, bo tani. Sam mam 10 radyjek i pozyczam temu kto nie ma.
@new-object:
Korzystasz z pasma ISM, więc akceptujesz zakłócenia i sygnały tam będące. Krótkofalowiec to tez forma zakłócenia. Ciekawe co napiszesz gdy będziesz w okolicy plac budowy, 8 dźwigów i wszystkie kanały
@wiecejszatana: nic nie napisze, bo nie łamią prawa aż tak rażąco by n---------ć z taką mocą. Tutaj nikt nie ma darcia ryja o to że ktoś zakłóca, tylko o łamanie prawa tak rażące, że debile nadają z taką mocą
@new-object:
Nie wiem czemu na mnie krzyczysz :) ja nie używam PMR, wręcz napiętnuje tych co używają baofengów w paśmie PMR. Ja ci mówię jakie są realia. Jak chcesz prywatności to:
@new-object:
To nie był krótkofalowiec tylko zwykły pirat, chętnie poznamy jego znak aby narobić mu wstydu. Podaj miejsce gdzie to było :)