Wpis z mikrobloga

#mecz #pilkanozna #mundial #mundial2026 #przemysleniazdupy

Jakkolwiek dziwnie to nie brzmi, od zawsze jestem fanem "stadionowej architektury". Od dzieciaka lubiłem różnorodność stadionów i to że wiele z nich jest "jakichś". Do nie dawna wiele z nich podążało też schematami - stadiony w Ameryce Południowej, albo w Europie Wschodniej, albo na Wyspach - wystarczył rzut oka i było wiadomo gdzie się obiekt znajduje.

No i od jakiegoś czasu smuci mnie pod tym względem europeizacja/globalizacja i unifikacja wszystkiego - podobnie w sumie jak z nowymi samochodami. Wiadomo, że na nowoczesnych obiektach jest kibicom wygodniej, zasuwane dachy, klima, widoczność, ale klimat gdzieś się zapodział. Stadion w Poznaniu i w Maroku wygląda albo może wyglądać tak samo, więc i mecz oglądany w TV traci jakiś jeden aspekt charakterystyczności.

Tym lepiej ogląda mi się ten trwający mundial. Co z tego że w USA jest gigantomania i wszystko przerysowane. Podoba mi się to że stadiony w USA (nie wszystkie, ale większość) są jedyne w swoim rodzaju. W sumie nie tylko te w USA, bo przecież Estadio Azteca co wygląda w sumie tak samo jak w 1986 jest d------e, albo niedzisiejszy stadion w Toronto ma swój urok. Ktoś też tak ma? ¯\(ツ)/¯
cultofluna - #mecz #pilkanozna #mundial #mundial2026 #przemysleniazdupy

Jakkolwiek d...

źródło: Metlife_stadium_(Aerial_view)

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@tyrytyty: finał '94 :) teraz to już chyba koncerty
@first sporo tych portugalskich było charakterystycznych. Pierwsze Euro gdzie wszystko zlałoby mi się gdyby nie to że było w Polsce to 2012. A mundiale, hmm, nowe stadiony w Brazylii już były europejskie, ale część miała południowoamerykański vibe. W RPA podobnie chyba. Więc pewnie Rosja '18.
  • Odpowiedz
@cult_of_luna: Stadion FC Porto. Stadion w Gdańsku. Stadion Realu Madryt. Milanu i Interu. Małe stadiony angielskie w Premier League. Allianz Arena. Stadion Olympique Marseille. Też jestem fanem od czasów Euro w Polsce i UA.
  • Odpowiedz
@Thor14: @cult_of_luna Bernabeu tez popsuli, a jeszcze gorszy los czeka za kilka lat San Siro, ktore zostanie zburzone

w Korei i Japonii 2002 byly tez zajebiste stadiony, Daegu, Incheon i Oita przede wszystkim. a teraz wszystko na jedno kopyto jak piszesz :<
  • Odpowiedz