Wpis z mikrobloga

@Bredko: Przeciez PZU bedzie bzikalo ETF + ten deal z tom firmom UA. Jak dla mnie super okazja na ubezpieczycielorza, ale to ja. jo mom i trzymom. Do tego znizka na ubezpieczenie xD
  • Odpowiedz
@Milanek93: wypraszam sobie, obok specjalistów nawet nie stałem. Po prostu dziwię się, że trzymasz takie środki w SSP, której kurs w ostatnim roku kręci się ok 60 zł, a plan fuzji z Pekao został zawieszony na bliżej nieokreślony czas. Nie widzę tu nic ciekawego poza pewną i regularną dywidendą, ale skoro chcesz upłynnić, to nie chodzi o trzymanie longterm właśnie pod nią.
  • Odpowiedz
  • 0
@Brian_Carroll: kupowałem 1.5 miesiąca temu właśnie z zamierzeniem uszczknięcia tych 4-5% w krótkim terminie a ewentualnie jak nie wypali holdowanie dla dywidendy. IMO lepiej mieć to opakowane w OKI jak wejdzie.
  • Odpowiedz
@Milanek93: w sumie dobry plan, a w długiej perspektywie raczej nie stracisz, nie wiem co by się musiało wydarzyć, aby to jebło. Swojego czasu trzymałem PZU na IKE i po odcięciu, a potem jeszcze po wypłacie dywidendy dokupowałem kolejny papier. Kręciło się prawie 4 lata i ładnie dało zarobić. Za te środki kupiłem Nvidie, a reszta poszła w ETF World/EM IMI.
  • Odpowiedz
@Milanek93: PZU bym zostawił. Może nie będzie rosło jakoś spektakularnie, ale to jest maszynka do robienia pieniędzy. Teraz wprowadzają nowe etfy, z każdego będą ciągnąć coraz większą górę pieniędzy jako % od aktywów. Może i niedługo sektor zdrowie w końcu będzie rentowny, bo na razie tez mocno tam inwestują. Nawet jak nie korzystasz ze zniżek, to te ~5% rocznie dywidendy będą płacić. Pamiętaj, że jeszcze ich czeka ewentualna fuzja z
  • Odpowiedz