Wpis z mikrobloga

małe przypomnienie o tym, że udar mózgu jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów i niepełnosprawności na świecie. według szacunków światowej organizacji zdrowia, co roku dochodzi do ponad 12 milionów przypadków udarów na całym świecie.
udar może przytrafić się każdemu. wam, waszym przyjaciołom, rodzicom, dziadkom.
najczęstszymi przyczynami udaru są takie przypadłości jak cukrzyca, choroby serca, otyłość, palenie papierosów, alkoholizm, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze.
jak tego uniknąć? wdrażając odpowiednią profilaktykę. kluczem są coroczne badania, stosowanie się do zaleceń lekarza i kontrolowanie ciśnienia, cukrzycy, chorób serca oraz poziomu cholesterolu, a także ograniczenie alkoholu oraz papierosów.
udar potrafi zmienić życie wasze i waszych bliskich w kilka minut. to, co dzisiaj wydaje się oczywiste - samodzielny spacer, rozmowa z bliskimi, codzienne obowiązki - po udarze może stać się czymś nie do osiągnięcia. mój tata miał udar. przeżył dzięki szybkiej reakcji, ale już nigdy nie będzie w stanie wrócić do normalności. każdy jego dzień to walka z ograniczeniami, których wcześniej nie miał. czynności, które kiedyś wykonywał bez żadnego problemu, dziś wymagają wielkiego wysiłku i pomocy innych.
zapobieganie udarom jest bardzo proste i bardzo skuteczne. szacuje się, że poprzez zmianę stylu życia i leczenie można uniknąć nawet 80% udarów.
nie czekajcie aż będzie za późno. zadbajcie o siebie i swoich bliskich.
fsfdjf - małe przypomnienie o tym, że udar mózgu jest jedną z najczęstszych przyczyn ...

źródło: IMG_0402

Pobierz
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fsfdjf: ważny wpis ale brakuje info co robić jak widzimy że ktoś miał/ma udar

Bo jak ktoś traci przytomność to wiadomo że RKO, chyba że oddycha to pozycja boczna i czekać na karetkę

A przy udarze? W sumie nie wiem poza telefonem pod 112
  • Odpowiedz
@fsfdjf: Miałem w wieku 10 lat. Nie polecam. Na szczęście niedokrwienny i na szczęście jedyne objawy jakie wystąpiły to niedowład prawej strony ciała. Ustąpiło po dwóch dniach, po podaniu leków na rozrzedzenie krwi. Następstwem były migreny z aurą, przez kolejne naście lat, ale w końcu ustąpiły.
  • Odpowiedz
BARDZO szybko trafisz do szpitala to nawet przy rozległym udarze mogą szybko przywrócić krążenie

@ssas78487: Actylise i trombectomia- prawda, a w Polsce co roku zamykamy kolejne oddziału neurologiczne, w zachodniopomorskim już katastrofa, z udarem po 100km pacjenci jeżdzą.
  • Odpowiedz
100km pacjenci jeżdzą

@Dadas77: no to to jest jakiś dramat, przecież to diametralnie zmienia dalsze losy pacjenta :( mój ojciec ledwo zdjążył na trombektomię, a była karetka wezwana do udaru po dosłownie kilku minutach i transport 40 km
  • Odpowiedz
@fsfdjf: przypadłości jak cukrzyca, choroby serca, otyłość, palenie papierosów, alkoholizm, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, wszystko się zgadza tylko muszę zacząć pić więcej alkoholu eh..
  • Odpowiedz
przecież to diametralnie zmienia dalsze losy pacjenta

@ssas78487: Prawda, teraz słuchaj hitu od praktyka- od jakiś 3-4 miesięcy kareta zostawia udar w szpitalu gdzie nie ma neurologii i taki szpital ma sobie sam kołować transport, konsultacje telefonicznie itd (minimum 20-40 minut w plecy), a jak odepchniesz karete bezpośrednio na neurologię (absolutnie słusznie) to trzeba pisać pismo wyjaśniające do wojewódzkiego oddziału NFZ- akurat jutro idę pisać odpowiedz, chory kraj- 100% działalności
  • Odpowiedz
@fsfdjf: no dobra, naszła mnie myśl - co jak dostanę udaru, a pracuję zdalnie? W bloku nikogo nie ma, może być problem powiedzieć coś przez telefon po zadzwonieniu na nr alarmowy, oni podejmują akcję mimo wszystko?
  • Odpowiedz
no dobra, naszła mnie myśl - co jak dostanę udaru, a pracuję zdalnie? W bloku nikogo nie ma, może być problem powiedzieć coś przez telefon po zadzwonieniu na nr alarmowy, oni podejmują akcję mimo wszystko?

@comfortably_numb: Jak zadzwonisz i zaczniesz bełkotać to mądry dyspozytor zlokalizuje Ciebie.

Znam przypadek nauczyciela co był sam w domu na kwarantannie podczas covid i dostał udaru, zadzwoniła do niego pani z kontroli i nie mogła
  • Odpowiedz