Wpis z mikrobloga

Dlaczego nie warto być programistą? - 10 powodów i ani jednego, z którym da się polemizować.

Toksyczna branża, Scrum wyciskający jak cytrynę, 900 ofert dla juniorów na całą Polskę i B2B jak śmieciówka. A obok elektryk kasuje więcej i bierze ile chce zleceń.
Materiał, który powinni puszczać na kursach „wejdź do IT w 3 miesiące".

A osobny akapit dla Pań: zanim się zwiążesz, wiedz, że bierzesz piwniczaka, który między sprintami podjada pączki bo spadł mu cukier, 10 pompek nie zrobi i powoli zmienia się w beczułkę z nadciśnieniem. Wiecznie zestresowany deadlinem i na B2B z miesięcznym wypowiedzeniem - czyli zero stabilizacji.

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #blackpill #kryzysit #podrywajzwykopem #rozowepaski #zwiazki
BlackpillMonster - Dlaczego nie warto być programistą? - 10 powodów i ani jednego, z ...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlackpillMonster: panie to jzu od dawna alergicznie reagują na kolesi z IT. Jeszcze 10 lat temu mogłeś nadrobić pensja mocno ponad przeciętna krajową, teraz inne zawody kopracujne nadrobiły zarobki przy znacznie mniejszym obciążeniu i stresie w pracy
  • Odpowiedz
@jakub172_v2: @Pasterz30

ta praca wymaga bardzo duzo, a dostajesz z niej niewiele. zarobki podobne juz jak w innych korpozawodach, szczegolnie dla juniorow wlasnie, a obciazenie jak chodzi o trudnosc wykonywanej pracy, koniecznosc doszkalania i ryzyko wyrzucenia na rzecz hindusa, nieporownywalnie wieksze.

czy to sie naprostuje w dlugim terminie? moze, ale bardzo watpliwe, bo korporacje dobrze pamietaja to co sie dzialo wczesniej.

to jest fajna praca tylko dla osob mlodych,
  • Odpowiedz
@Das_Ungeheuer_von_Danzig: Jestem młody, dzieci nie mam i mieć nie zamierzam. Zarabiam więcej od moich rówieśników a swoją pracę lubię. Programowanie jest moim hobby więc w czasie wolnym piszę inne projekty hobbistycznie (nie związane z pracą, nawet innych języków czy technologii używam)
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: z mojej perspektywy wygląda to inaczej:

1. pracuje z miłymi spokojnymi ludźmi, mieliśmy jednego toksyka raz to go wywaliliśmy
2. Scruma nie praktykujemy
3. Właśnie zatrudniliśmy nowego juniora i wcale nie było go łatwo znaleźć. Te 900 kandydatów na miejsce wynika z tego że 899 jest beznadziejna i powinni się zająć czymś prostszym np pasaniem krów a nie do IT pchać. Kandydaci teraz nawet nie potrafią fizzbuzz napisać bez AI.
4. Jestem
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Mam pytanie bo chyba od ponad roku widzę od Ciebie posty tego typu - zostałeś zwolniony z firmy w branży IT i teraz przekonujesz innych jak słaba jest to branża? Czy to obserwacje z boku i nigdy nie pracowałeś w branży?
Edit: chyba, że to strategia gatekeepingu, wtedy szanuje xD
  • Odpowiedz