Wpis z mikrobloga

Niesamowity jest ten kwik i #boldupy ludzi, ze lekarz bierze 300zl za wizytę.

Fryzjerka bierze 500zl, elektryk 300zl za pieczątkę tak samo jak kominiarz. Nie wspomnę o prz3gladac pieców gazowych czy pomp ciepła xD

O "uwolnieniu" zawodu medyka to jest najgorsza #ruskapropaganda jaka ostatnio widzialem.
Uwolnisz i co? Tani debil przepisze leki, które zabija ciebie i twoja matkę. Nie no, super. W matce rosiji jest wolny. I co? Nie ma chorob i kolejek do lekarzy?
Na Syberii każdy może byc lekarzem, w Indiach są sławni "Street dentist" co młotkiem zeby wyrywają.
Do nich tez są kolejki. Każdy może!

#lekarz #lekarz100k #medycyna #pracbaza #konowalposting
  • 119
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@real_scoria: Dobrze mówisz miras. Mnie ostatnio dziadek zmarł w dwuletniej kolejce na ratujący życie zabieg u barbera. Niestety za sprawą limitów w potrzebnej mu specjalizacji (golenie za lewym uchem) w tym roku w całym kraju będzie mogło się wykształcić tylko 10 osób. Jednocześnie Naczelna Izba Golibrodów podkreśla, że problemem jest brak pieniędzy w systemie i konieczne jest podniesienie składki fryzjerskiej do poziomu co najmniej 15% zarobków.
  • Odpowiedz
Fryzjerka bierze 500zl, elektryk 300zl za pieczątkę tak samo jak kominiarz. Nie wspomnę o prz3gladac pieców gazowych czy pomp ciepła xD

@real_scoria: porównanie z tyłka. Tych zawodów nikt nie limituje. Jak chcesz zostać np. elektrykiem to możesz się zapisać do szkoły albo na szkolenia, zdać egzamin na uprawnienia i możesz pracować. A w wypadku lekarzy ilość miejsc jest sztucznie ograniczana.
  • Odpowiedz
@real_scoria: tu k---a chodzi o zamknięcie zawodu by sobie nie robić konkurencji i ciągnięcie z państwowego na kilku etatach jednocześnie a ty konowałów bronisz. Ogólnie to każdy zawód powinien być otwarty a nie ustalanie sobie limitów z d--y by nie zaszkodzić koleżkom i sobie.
  • Odpowiedz
Fryzjerka, 500 zł z czego 150-200 zł to są materiały. 2-3h roboty więc zostaje z wizyty 200 zł po opłacaniu pracownika i materiałów, dolicz jeszcze czynsz, lokal, amortyzację sprzętu itd.
Kominiarz który robi pieczątki a musi to być dobry kominiarz, zarobi na rękę 10-15 tys. a musi być jak wspomniałem obrotny.
10-15 tys. to już pensja dobrego pracownika fizycznego na etacie który pracuje po 220+h.
Lekarz za 15 minut kasuje 300 zł,
  • Odpowiedz
Przeglad kominiarski u moich rodzicow w PL trwa 20 sekund - kominiarz w okreslonym dniu przynosi kwitek ze przeglad wykonano i bierze pieniazka, odliczona kwote. No ale wiedza i sprawdzenie komina. Kiedys na püytanie czy nie sprawdzilby instalacji za wiecej odpowioedzial ze chyba pana poyebalo.

@lorafenus: to po ciul bierzesz takiego partacza? Ktoś cię zmusza? Ja bym nigdy nie podpisał protokołu bez rzetelnego sprawdzenia stanu.
  • Odpowiedz
@japycz: oni sie podzielili rynkiem i innych nie ma. Nie przyjedzie za nic. Zyjesz w PL.
PL to stan umyslu jest niczym Rosja, jedyne co odroznia to brak cyrylicy i dywanow na scianach.
  • Odpowiedz
@lorafenus: brednie. Nie wiem gdzie żyjesz ale wszędzie są tacy od „papierka”, którzy nawet nie potrafią użyć sprzętu pomiarowego, często robiący dla wspólnot czy spółdzielni mieszkaniowych. Są też tacy którzy robią realne sprawdzenia i pomiary, no ale nie za 30zl/mieszkanie.
  • Odpowiedz
@japycz: oczywiscie, kolega kominiarz? W Polsce C sioe popdzielili i mopzesz Janusza prosic i wuj. Z tego co wiem tak tam jest od 20 lat. Zawsze tak bylo.

Przeglad prawdopodobnie zrobia na nowej instalacji za jakies unijne pieniadze z dotacji zrobionej zeby nie wpasc ale indywidualni to od 20 lat wlasnie najpierw ogloszenie na stwonie urzedu gminy ze wtedy i wtedy i 50 pln sie nalezy. Papiurki in blanco wystawione.
  • Odpowiedz
@real_scoria: co miesiąc farbują włosy za 500 zeta? XD chyba z c---a spadłeś

@BoleKk87: Do lekarza, też nie chodzisz średnio co miesiąc XD Nie no ale bawi mnie to niemiłosiernie, mechanik za podłączenie do kompa czyli diagnostykę bierze 100 zł jak nie więcej, Barber po tygodniowym kursie kasuje 150-200 zł za 1,5h

Dobry pracownik budowlany który pracuje 150% zarobi faktycznie 100-150 tys. rocznie netto. No ale nie prawie
  • Odpowiedz
@lorafenus: dzieje się tak bo im ludzie płacą, nie oczekując żadnej pracy ani nie zgłaszając nieprawidłowości. Ma być papier dla ubezpieczenia.
Kolega nie kominiarz ale mam uprawnienia do wykonywania pomiarów elektrycznych i wiem jak to wygląda zarówno z perspektywy wykonawcy jak i klienta.
  • Odpowiedz