Wpis z mikrobloga

Tak sobie pomyślałem - kupiłem garnitur za prawie 2k, ubrałem go parę miesięcy po odebraniu z pralni i się okazało że się skurczył (100% wełna) - wiadomo, nikt nie przyzna się że to jego wina, sklep twierdzi że się nie skurczył tylko ja przytyłem (xd). Pytanie - jak czyścić garnitur wełniany, żeby go nie s--------i? Gadałem z kimś, też miał podobna sytuację, że jak garnitur nie był z poliestru to marynarka wróciła za ciasna z pralni.

Jakie macie wskazówki?
#modameska #garnitur #gentlemanboners (xd) #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shatter: też miałem sytuację, że garnitur nagle stał się za ciasny. Myślałem, że po prostu przytyłem, ale waga stoi w miejscu, a on faktycznie mógł się skurczyć
  • Odpowiedz
@Shatter: Garnitur wełniany w celu odświeżenia powinno się poddać kąpieli parowej, zabrudzenia wyszczotkować, a w ostateczności pralnia chemiczna.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Ekrad: jakaś konkretna szczotka? Parownica taka "normalna"?

To był garnitur ślubny, uwalily mi go baby makijażem xd

U mnie poliestrowe w zasadzie nie wchodzą w grę, więc albo wełna na eleganckie, albo jakiś len na mniej eleganckie, ale boję się oddawać to już do pralni
  • Odpowiedz
@Shatter: No nie musi to być jakiś specjalny sprzęt, może szczotka z miększym włosiem. Wełniany garnitur nie wymaga stricte prania, bo w wełnie nie rozwijają się bakterie. Makijażu raczej byś tak nie zmył, ale to dziwne, że Ci się skurczył, pierwsze słyszę o czymś takim, pranie chemiczne bardziej szkodzi włóknom (w sensie uszkadza) niż je kurczy.
  • Odpowiedz