Wpis z mikrobloga

Mam problem z trybem D w wyłączniku Y/D ŁK-15. Na zaciskach odłączonego silnika rezystancje uzwojeń to 1,4om, natomiast pomiary pomiędzy fazami od strony zasilania:
- w trybie 0 przerwa
- w trybie Y 2,8om
- w trybie D pomiędzy dwiema różnymi fazami jest 1,4om, pomiędzy ostatnią parą 2,8om

Co może być tego przyczyną? W D powinno to być 2/3 x 1,4om = 0,93om ? Gdzie znaleźć zdjęcie takiego łącznika aby upewnić się, że te zworki są prawidłowo podłączone? Łącznik jest z demontażu i służył do łączenia dwóch faz spawarki raczej w trybie 0 / 1 (ale nie jestem pewien).

Włączyłem silnik do sieci w takim stanie. W trybie Y działał prawidłowo, przełączyłem na sekundę w D i "buczał", potem znów na Y działał dobrze, zabezpieczeń nie wyzwoliło.

#pytanie #pytaniedoeksperta #elektryka #diy #majsterkowanie #dom #praca #pracbaza
cotozazycie - Mam problem z trybem D w wyłączniku Y/D ŁK-15. Na zaciskach odłączonego...

źródło: 1000022426

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Strigiformesman: Opisane nie są, ale są dobrze podłączone do zacisków. Mierząc "po skosie" jest 1,4om. Łącząc 3 zworkami dla D od strony zasilania miernik widzi ok 1om więc silnik jest ok. W Y jak pisałem przez ten łącznik działa prawidłowo.
  • Odpowiedz
@cotozazycie: wyjm zworki. To ten przełącznik zwiera odpowiednie uzwojenia w zależności czy złączysz na gwiazdę czy na trojkat. Teraz działa na gwieździe bo zworki masz założone na gwiazdę, a jak przełączasz na trójkąt to robisz zwarcie
  • Odpowiedz
  • 0
wyjm zworki. To ten przełącznik zwiera odpowiednie uzwojenia w zależności czy złączysz na gwiazdę czy na trojkat. Teraz działa na gwieździe bo zworki masz założone na gwiazdę, a jak przełączasz na trójkąt to robisz zwarcie

@Strigiformesman: Czyli ma być w ogóle bez zworek? W internecie widzę zdjęcia podobnych i są tam zworki. Ten wyłącznik ma trzy położenia: "zero", "gwiazda", "trójkąt" i tak ma działać.
  • Odpowiedz
@cotozazycie Dla mnie wygląda na to że przełącznik nie domyka delty na jednej fazie - stąd zakładając, że jest 1.4ohm/ph, masz przy połączeniu w trójkąt 1.4, 1.4 i 2.8. W Y jest wszystko ok a po przełączeniu w D jedna faza na silniku traci zasilanie i robi się problem.
  • Odpowiedz