Wpis z mikrobloga

@szpadel_bojowy: W połowie lutego tego roku złożyłem wniosek o pozwolenie radiowe dla przemiennika, samo pozwolenie przyszło pocztą datowane na 14 maja. Więc nastaw się na 3 miesiące a jeśli przyjdzie szybciej mile się zaskoczysz. Dodatkowo sam przemiennik mimo pozwolenia radiowego nie jest widoczny na amator.gov.pl
  • Odpowiedz
@szarin: swoją drogą - jak się ogarnia przemienniki? W sensie jak w ogóle ugryźć ten temat i co ile trzeba je konserwować? Mam pomysł na elegancką miejscówkę - Nowe nad Wisłą (kuj pom) na np
70cm byłby luks. Tylko nie nie wiem od czego w ogóle zacząć.
  • Odpowiedz
@szpadel_bojowy: Przemiennik jest na pozwolenie kat. 5, może o nie wystąpić każdy radioamator. Opłata skarbowa jak za każde inne pozwolenie: 82 zł. We wniosku podajesz lokalizację - UKE raczej w to nie wnika, równie dobrze możesz u siebie na posesji zamontować. Sam sprzęt musisz już rzecz jasna ogarnąć we własnym zakresie.
  • Odpowiedz
@szpadel_bojowy: Po pierwsze sprzęt np. 2 radia typu Motorolla tańsze rozwiązanie, lub droższe ale skuteczniejsze Motorolla MTR 2000, do tego zestrojony duplexer no i antena. Temat do ogarnięcia za jakieś 3000zł.
  • Odpowiedz