Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki, jako że jestem zielony w temacie, a niedawno kupiłem sobie #szosa, prosiłbym o polecajki, które Waszym zdaniem najlepiej kupić, potrzebuje:

- bibsy
- koszulki
- kask
- okulary
- pedały - na początek nie chcę iść od razu w spd (do moderacji: chodzi o manipulatory nożne!)

Najlepiej jakby jakość szła w parze z dobrą ceną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Najchętniej przyjmę gotowe linki, ale w ostateczności przyjmę również rekomendację co do marek/firm danych przedmiotów.

#rower #gravel
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@reseted: Kupuj od razu SPD - tutaj nie ma się nad czym zastanawiać. Osobiście należę do nielicznego grona ludzi jeżdżacych na szosie na pedałach mtb, ale nie narzekam i mi się sprawdzają, a przy okazji łatwiej się chodzi. Dlaczego miałbyś "na początek" jeździć na platformach?
Spodenki rion z elastic interface (aliexpress)
Koszulki ykywbike (aliexpress)
Kask i okulary kup takie, które Ci się będą podobały (kasku na aliexpress bym nie kupował
  • Odpowiedz
  • 0
@pp93: Dziękuję Ci bardzo! Co do SPD, boje się, że się wywalę i sobie swój głupi ryj rozwalę XD, dlatego przejściowo na sam start planuję platformy, żeby w ogóle oswoić się z samą szosą, bo to moja pierwsza, a jak już się rozjeżdżę to wtedy zakładam, że wlecą SPD
  • Odpowiedz
@reseted: pd-m540 + sm-pd22 po taniości z Ali. Plastikowe platformy się znudzą to wyrzucisz bez żalu a zostaniesz z porządnym pedałami na lata.

Ciuchy to Ali albo jak chcesz zostawić kasę w PL i mieć dobry gatunkowo ciuch to polecam Quest (a szczególnie ich końcówki serii)
  • Odpowiedz
  • 0
pd-m540 + sm-pd22

@AlteredState: Dobry patent - dziękuję! Natomiast odnośnie ciuchów ogólnie, to najbardziej się obawiam o bibsy i dobór właściwej pieluchy, bo siodełko nie ma żadnej wyściółki, a że nigdy nie jeździłem z wkładką, to też nie wiem jaką wybrać czy na co w ogóle zwrócić uwagę w tej kwestii
  • Odpowiedz
@reseted: ostatnio brałem bibsy Questy z wyprzedaży w decathlonie. Pasuje to zostawiasz, jak rozmiar nie leży to odsyłasz za free. Wkładką najlepiej na długie dystanse (+6h) bo najwygodniejsza dla doopska.
Wybór bibsow to nic w porównaniu do wyboru wygodnego siodełka ;)
  • Odpowiedz
  • 0
Wybór bibsow to nic w porównaniu do wyboru wygodnego siodełka ;)

@AlteredState: A to nie jest tak, że jak masz wkładkę, to wtedy siodełko już nie ma takiego znaczenia?
No ja j---e! (°° XD
  • Odpowiedz
@reseted: siodełko ma kluczowe znaczenie. Musisz dobrać pod rozstaw swoich kości kulszowych.
Wrócę do pedalow - jak dorośli ludzie mogą się bać pedalow XD jak się wywalisz, to się wywalisz. Przecież to nie jest rocket science. Skąd się w ogóle wziął strach przed spd? Ciężko mi ogarnąć jak można bać się tak prozaicznych rzeczy
  • Odpowiedz
  • 0
siodełko ma kluczowe znaczenie. Musisz dobrać pod rozstaw swoich kości kulszowych.

@pp93 Naiwnie liczyłem, że to, które przyszło z szosą będzie spoko, bo i tak będę miał wkładkę - cały misterny plan w p---u ( ͡° ʖ̯ ͡°) W takim razie, jak dobrać właściwe siodełko i znowu, jakiej firmy? Czy w ogóle da się je dobrać poprawnie na zasadzie pomiarów? Czy koniec końców i tak rozbija się
  • Odpowiedz
@reseted: może się okazać, że siodełko które będzie w rowerze Ci podejdzie. Godziny spędzone na rowerze oczywiście też mają znaczenie - musisz się przyzwyczaić. Wkładka również. Także póki co się tym nie przejmuj.
Co do firmy siodełka to ja mam np podróbkę selle Italia slr z ali, ale wiedziałem mniej więcej jaką szerokość siodła potrzebuję. Sporo ludzi poleca ryet 3d (również z ali)
Rozstaw kości kulszowych możesz zmierzyć domowymi sposobami.
  • Odpowiedz
@reseted: wycieczka do Decathlon. Wszystko kupisz online lub stacjonarnie. Możesz też pokombinować z vinted, pełno ciuchów z metką za połowę ceny. Mam na myśli markę van rysel.
  • Odpowiedz
  • 0
@pp93: Mam taką nadzieję, bo przy poprzednim rowerze, a zakładam, że tak jest z wszystkimi siodełkami, jak kupiłem nowe, to przez pierwsze jazdy miałem ochotę je wywalić - dlatego tutaj też na razie nic nie zmieniam, tylko sprawdzę w praktyce jak się sprawuje to co mam.

Co do firmy siodełka to ja mam np podróbkę selle Italia slr z ali, ale wiedziałem mniej więcej jaką szerokość siodła potrzebuję. Sporo ludzi
  • Odpowiedz
  • 0
wycieczka do Decathlon

@palomin_o: Z jednej strony lubię robić zakupy przez Internet, bo mam tyle czasu ile chce na zastanowienie się czy coś mi pasuje czy nie, ale z drugiej strony na miejscu mogę przemacać i sprawdzić czy mi coś podoba czy nie, także dobra myśl, dzięki!
  • Odpowiedz
@reseted: SPD i spodenki z wkładką (najlepiej na szelkach) to dwa największe gejmczendżery. Ja się przed SPD długo broniłem ale jak już spróbowałem to na zwykłe platformy już nie mam zamiaru wracać. Spodenki fajne są Endura FS460 mam i polecam ale trzeba troszeczkę zapłacić więcej niż za spodenki w deca
  • Odpowiedz
prosiłbym o polecajki

@reseted: Aliexpress będzie sporo tańsze i ma naprawdę fajne jakościowo ciuchy. Ykywbike, Rion, Spexcel, Darevie to sprawdzone marki. WAŻNE: przy każdej ofercie sprawdzaj tabelę rozmiarów, a w razie wątpliwości bierz rozmiar większe.

Części do roweru i akcesoria często kupuję na BikeInn. Szczególnie dętki i opony, ale musisz policzyć czy z przesyłką się opłaca. Ja czasem zbieram większe zamówienie i wtedy
  • Odpowiedz
na początek nie chcę iść od razu w spd

@reseted: Kup "noski". Ja wiem, że siara czy coś tam, ale to 20 zł vs 500+ za spd i buty :) A tak jeździsz w czym chcesz i efekt praktycznie ten sam. Też miałem wątpliwości co do przypinania się do roweru, spróbowałem półśrodka i z nim zostałem, nie widzę sensu dalszych apgrejdów - ale do gołych platform już na pewno nie
  • Odpowiedz