Aktywne Wpisy

szcz33pan +3044
Twa mundial, ale klasycznie znalazłem chwilę czasu aby sprawdzić jak tam wygląda #indekskebaba
Inflacja została opanowana, stopy procentowe stoją w miejscu, nawet ceny nieruchomości stoją w miejscu. A co z kebabami?
10 stycznia 2022 zamówiłem kebaba z lokalnej budy i to samo zacząłem zamawiać co pół roku
10.01.2022 - cena 28,30 zł
Inflacja została opanowana, stopy procentowe stoją w miejscu, nawet ceny nieruchomości stoją w miejscu. A co z kebabami?
10 stycznia 2022 zamówiłem kebaba z lokalnej budy i to samo zacząłem zamawiać co pół roku
10.01.2022 - cena 28,30 zł
źródło: kebab_lipiec_2026
Pobierz
paczelok +140
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

#polska
#ciekawostki
#gruparatowaniapoziomu
Ten raport okrążył już Wykop chyba z dziesięć razy. Przy okazji jest świetnym testem na umiejętność czytania ze zrozumieniem, ale trochę inaczej niż komentujący sobie myślą XD
W komentarzach wyborcy PiS podkreślają, że wyniki idealnie pokrywają się z liczbą głosów oddanych na „uśmiechniętych”. Wyborcy KO przekonują z kolei, że dokładnie tyle wynosi odsetek wyborców prawicy. Boomerzy tradycyjnie winą obarczają TikToka i smartfony.
Każdy oczywiście widzi siebie po stronie tych inteligentnych, którzy „potrafią czytać”. Tymczasem wystarczy naprawdę przeczytać raport, żeby zauważyć, że całe badanie budzi poważne wątpliwości metodologiczne.
Dla mnie było podejrzane od pierwszego spojrzenia. W przypadku takich zjawisk nie obserwuje się nagłych, gigantycznych załamań pozycji kraju w rankingach w ciągu kilku lat. Jeśli wynik wygląda sensacyjnie, to warto najpierw sprawdzić metodologię, a dopiero potem wyciągać polityczne wnioski.
Zawołam kilku najgłośniejszych:
@LudzieToDebile
Choć to mogło być ironiczne, ale wątpię.
@DuchZoliborza
@DoktorMorela
@callver34
@KijanoRys
@Subsacharyjska-tarantula
@framugabezdrzwi
@donatien-de-sade
@NocnyFuriat
@Przegrywultimate
źródło: Zrzut ekranu 2026-06-12 132356
PobierzNie zmienia to jednak nijak mojej opinii, że zdolność czytania ze zrozumieniem to umiejętność zanikająca. Dodam, że dochodzi do tego nadinterpretacja faktów oraz wkładanie w usta rozmówcy tego, czego on nie powiedział i późniejsze wygłaszanie pretensji o to co
- zbyt wczesna i intensywna ekspozycje na ekrany, co powodowalo mniej czasu spędzonego przez młodsze
@i-marszi: uważasz, że tik tok i pokrewne aplikacje oraz dostęp do tabletów/smartfonów nie mają żadnego wpływu?
2012 267 pkt około 10–12 miejsca wśród uczestników
2023 236 pkt około 27–28 miejsca na 31 krajów, w grupie najsłabszych wyników
źródło: Zrzut ekranu 2026-06-12 141821
PobierzNie wiem, ale wiem że TikTok i smartfony nie powodują takiego spadku w najstarszych grupach wiekowych.
źródło: Zrzut ekranu 2026-06-12 142400
Pobierzźródło: image
Pobierz@i-marszi: Czytanie ze zrozumieniem i "prosta" matematyka to poziom szkoły podstawowej, więc nawet przy braku ludzi z wyższym wykształceniem poziom "analfabetyzmu" powinien być bardzo niski.
@i-marszi: To można w jakimś tam stopniu skorygować z ogólną inteligencją danej osoby - im ktoś ma większe problemy z prostymi rzeczami (jak te