Wpis z mikrobloga

Czy Shimano Claris faktycznie jest tak beznadziejne jak ludzie mówią, czy dla goscia co po prostu chce sobie rowerem śmignać do pracy 16km w jedną strone wystarczy i będzie spoko?

Mam oferte kupna gravela Kellys Soot 30 za 2000.

-Hamulce tarczowe
-Shimano Claris
-Widelec karbonowy
-Rama alu
-Waga 10,84kg~

Tylko no tego Clarisa sie boje, bo ludzie strasznie narzekają, ale z drugiej strony ja nie jestem jakimś wyczynowym zawodnikiem. Co myślicie o takiej ofercie w tej cenie? Warto, czy znajde coś lepszego?

#rower #gravel
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RenoJackson: negatywne komentarze biorą się z oczekiwań. Jeżeli się ścigasz, to będzie wolny i mniej precyzyjny. Jeżeli gravelem jeździsz w terenie to będzie się tłukł i możesz liczyć na przygody typu spadający łańcuch lub zmieniające się przełożenia bez twojego udziału. Ale na pracodomy po w miarę utwardzonej drodze będzie spoko. I niedrogo.

• Odpowiedz
@RenoJackson:

Claris jest spoko, tylko mechaniczne hamulce tarczowe są gorsze od hydraulicznych.

Jak tam masz zaciski dwustronne, i koła to nie są najtańsze badziewia, to cena ok.
  • Odpowiedz
  • 1
ale po hamulcach to się cudów nie spodziewaj.

tylko mechaniczne hamulce tarczowe są gorsze od hydraulicznych

To akurat wiem, ale hydrauliczne to juz mocno cena roweru wzrasta, a ja w sumie cale zycie jezdzilem albo na zaciskowych albo na mechanicznych tarczowych i nigdy nie narzekalem na hamulce, jezdze glownie po sciezkach rowerowych, wiec tez jakichs duzych wymagan co do hamulców nie mam
  • Odpowiedz
hydrauliczne to juz mocno cena roweru wzrasta

@RenoJackson: tylko jeśli ma klamkomanetki, jeśli nie musisz mieć baranka to za te pieniądze znajdziesz coś lepszego pod kątem osprzętu ;)
Ale też Claris na jazdę wokół komina na luzie wystarczy.
  • Odpowiedz
@RenoJackson: bez przesady, jeździłem i na szczekać i na mechanicznych tarczach i na hydraulicznych tarczach (teraz). Oczywiście że hydrauliczne tarcze to bajka, ale moje stare TRP Spyre całkiem żwawo hamowały.
  • Odpowiedz
@RenoJackson: Wszystko powyżej tourneya jest ok. Nawet sam Tourney jest w porządku ale rower, w którym jest Tourney pakowany fabrycznie raczej d--y nie urywa. Od Clarisa do Tiagry każda grupa chodzi tak samo, dopiero od 105 można wyczuć różnicę w pracy klamkomanetek chociaż i tak największy wpływ mają linki i pancerze
  • Odpowiedz
@RenoJackson: mam Soota 30 od 2020 i działa. Od 2021 z tyłu wisi nawet Tourney i działa. W sensie klikasz klamką i zmienia się bieg.
Oczywiście przy okazji usprawnienia hamulców wszystkie linki i pancerze były zmienione na wyższej klasy. Ale wcześniej też działał.
  • Odpowiedz