Wpis z mikrobloga

Czy to jest jakiś trolling że ludzie inwestują całe oszczędności w firmy technologiczne? Ja rozumiem jak bańka rosła, ale w 2026 to trzeba mieć fantazje niezłą xD

#gielda
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ossprime: ludzie ale z szacunkiem do siebie, pół financial times ostrzega że firmy mają liche przychodu i potężne koszy, teraz to kwestia czasu. Teraz tylko czekać aż SPCX dobije 10 bilionów, a potem z górki
  • Odpowiedz
@assninja: poważnie mnie pytasz? dużo rzeczy, ale przede wszystkim niska ekspozycja na AI, więc większość kredytów prywatnych wypada. Ja polecam firmy energetyczne, choć przyznaję że trzymanie gotówki jest praktykowane przez berkshire w tym momencie, więc to też nie głupie jeżeli chodzi konkretnie o to lato. A potem się polepszy. Ogólnie materiały, brudne biznesy to coś co proponuję.
  • Odpowiedz
@Atomowy_Kurier: zgadzam sie z kolegą, gruby wyleszczy ulice na techu że będzie skwierczeń. w końcu to ulica pompuje top10 stoków tymi resztkami z wypłat. Ja już ustawiam haltlosa
  • Odpowiedz
@assninja: To jest bardzo naciągane, kryzys energetyczny miał miejsce przed i po. Druga sprawa to że budowanie nowych centrów danych nie będzie się opłacało, nie oznacza że te centra danych nie będą operowały. To jest inny rząd wielkości jeżeli chodzi o koszty. Więc firmy energetyczne jak najbardziej będą ostatnimi żeby ucierpieć. Z ciekawych przypadków to myślę że Rolls Royce które ma licencję na budowanie modułowych elektrowni jądrowych jest warte uwagi.
  • Odpowiedz
@assninja: konkretnie fakt, że wiele krajów w europie robi zmiany prawne żeby fundować firmy jądrowe jest pewną przesłanką za tym, że ten rynek będzie się rozwijał. A co do innych rynków które obserwuje, to powiem tak. Są liczne ale się nie podzielę hehe
  • Odpowiedz