Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sikpi: prawda jest taka, ze cat 5e w mieszkaniu to i 10g pusci

a na wifi nie mialbys wiecej niz ten cat 5e to btw. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
  • 1
prawda jest taka, ze cat 5e w mieszkaniu to i 10g pusci

@tajek: żadne poznane mi dzisiaj źródło nie potwierdziło mi tej informacji, wszędzie piszą o max 1Gb/s
  • Odpowiedz
@sikpi: na tym kablu który masz możesz spokojnie odpalić jakieś 30 komputerów z meczami CS i wszystko będzie hulać idealnie.

Sprawdź jaką masz kartę sieciową w komputerze i router najprawdopodobniej masz 1Gb/s.
To więcej niż wystarczająco do wszystkich domowych zastosowań.
  • Odpowiedz
  • 0
Sprawdź jaką masz kartę sieciową w komputerze i router najprawdopodobniej masz 1Gb/s.

To więcej niż wystarczająco do wszystkich domowych zastosowań.

@ZikMiak: jeszcze nie mam żadnego z tych sprzętów xD ale po dzisiaj już wiem co dokładnie będę musiał kupić

na tym kablu który masz możesz spokojnie odpalić jakieś 30 komputerów z meczami CS i wszystko będzie
  • Odpowiedz
@tajek: żadne poznane mi dzisiaj źródło nie potwierdziło mi tej informacji, wszędzie piszą o max 1Gb/s

@sikpi: wg. standardu tak

ale w rzeczywistosci to co innego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sikpi: pamiętam kiedyś jakiemuś maniakowi rozkładałem elektrykę i internet to też kupił najbardziej wypasiony kabel jaki tylko się dało. Sztywny w uj i dodatkowo kazał go kłaść w peszlu. Panikował nawet, żeby nie tylko nie szedł nigdzie równolegle z sieciowym, ale nawet się z nim nie przecinał. Gość który przyszedł podłączyć neta to się śmiał, że taki kabel to można między blokami puszczać :)
  • Odpowiedz
ale k---a robię remont, płącę, wymagam, chcę mieć 8Gb/s to będę tyle k---a miał.

@sikpi: Taki transfer to zapełnienie super-duper szybkiego dysku 1TB w ~16 minut. Nawet mając tysiące terabajtów 🤑 nie będziesz w stanie tego nigdy zobaczyć. W praktyce - wiele dysków SSD ma bufor który się zapełnia (SLC chyba się to nazywa) i po chwili transfer spadnie do ~500Mb/s. A realnym problemem jest nie ani twoja sieć, ani
  • Odpowiedz
  • 136
@sikpi:
1. chcesz mieć szybko to połóż sobie światłowód a nie kabel.
Na światłowodzie pójdzie "dowolna" prędkość, zależnie tylko od urządzeń na obu końcach. Dlatego też do routera/ONT od strony dostawcy usługi dochodzi światłowód.

2. Nie onanizuje się tymi 8Gbit bo pierwsze pytanie powinno byc jak ten internet będzie u ciebie zakończony. Co z tego że na rachunku ci napiszą 67Gbit jak dadzą router, który po stronie LAN ma np
  • Odpowiedz
@sikpi: cat5e na krótkie dystanse (powiedzmy do 20m ) powinien dać radę bez problemu, ale z drugiej strony jak robić , to raz a porządnie ...
no i w kompie musisz mieć kartę 10gb/s, rzadko wbudowane w płytę główną mają
  • Odpowiedz
  • 0
4. Nie znasz się, to nie wyczytuj mądrości interenowych a potem nie wymagaj ich od fachowca. Albo zdajesz się na jego praktykę, albo na wiedzę z internetu. Jak to chcesz łączyć to nie wyjdzie dobra współpraca...

To jak z "leczeniem się z porad na tiktoku"

@hrumque: kabel ma ok. 10m, w tym 5m wzdłuz innych przewodów, czyli zostawić ten 5e? jak wezmę z orange 8Gb/s to nie będę narzekał że
  • Odpowiedz
W tym kraju żeby korzystać z usług fachowców to chyba trzeba być samemu fachowcem xD

@sikpi: Dokładnie tak jest.

Swoją drogą, położenia sieci nie zleciłeś fachowcowi od sieci.

Elektryk jest od instalacji elektrycznych, a nie od wszystkich rodzajów okablowania, w tym telekomunikacyjnego. Prawdopodobnie wydawało mu się, że wie, jak zrobić, więc wykonał po swojemu. I na 95% przypadków pewnie by to przeszło bez problemu. Niestety trafiło na te 5%, gdzie
  • Odpowiedz
@sikpi: Paanie, weź lepiej policz na ilu urządzeniach chciałbyś mieć szybszy internet niż ten 1Gbps, potem sprawdz ceny kart 2,5/5/10g oraz switchów, sprawdz ile ten router od orange ma portów 10g :)

a na koniec sprawdź pobór prądu portu ethernet na 10gbps

5e starczy, na krótkim odcinku, chj wie co będzie jak np piekarnik wlączysz na tych kablach co idą równolegle z tym ethernetem
  • Odpowiedz

@ZikMiak: O wiele łatwiej wymienić kartę sieciową lub routera niż przewody w ścianach.

@sikpi Zlecenie elektrykowi robienia rzeczy sieciowych to niestety proszenie się o kłopoty. Często zdarza się że pozarabiają końcówki na pałę albo nie daj boże połączą jak telefon. To nie jest rocket science ale niestety trzeba to robić samemu, albo szukać kogoś kto się w
Waffenek - >Sprawdź jaką masz kartę sieciową w komputerze i router najprawdopodobniej...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@sikpi: ja robię właśnie w świeżo kupionym domu cat7 i w---------m całe cat5e, nawet tego nie testowałem bo jak robię coś na lata to porządnie, tak też bym do tego podszedł i kazał mu zrobić raz a dobrze.

Za rok albo dwa wyjdą jakieś filmy w 8K czy tam streamowanie VR albo cholera wie co jeszcze, a 10gigowe karty sieciowe robią się coraz tańsze
  • Odpowiedz
@sikpi: Sprawdź jeszcze jakie masz karty sieciowe w swoich urządzeniach bo możliwe, że gigabitowe i te pozostałe 7giga będziesz wiedział tylko na rachunku.
  • Odpowiedz