Aktywne Wpisy

michalxd21 +41
Dobra, gratulacje dla Norwegii - mieli być czarnym koniem i dowożą ten status.
Aczkolwiek boli mnie jeden fakt niesamowicie - Polska mogła być taką Norwegią w 2018 gdyby nie alkoholik Glik i taktyczna defekacja Nawałki.
Liderzy - topowy napastnik na świecie i bardzo dobry pomocnik. Ofensywny prawy obrońca grający w Borussi Dortmund. Drugi napastnik na poziomie - Haaland i Lewandowski, Odegaard i Zieliński, Ryerson i Piszczek, Sorloth i Milik. Nawet duet środkowych
Aczkolwiek boli mnie jeden fakt niesamowicie - Polska mogła być taką Norwegią w 2018 gdyby nie alkoholik Glik i taktyczna defekacja Nawałki.
Liderzy - topowy napastnik na świecie i bardzo dobry pomocnik. Ofensywny prawy obrońca grający w Borussi Dortmund. Drugi napastnik na poziomie - Haaland i Lewandowski, Odegaard i Zieliński, Ryerson i Piszczek, Sorloth i Milik. Nawet duet środkowych
źródło: image
Pobierz
MagicznyMariusz +25
źródło: 1000025479
Pobierz

a na wifi nie mialbys wiecej niz ten cat 5e to btw. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@tajek: żadne poznane mi dzisiaj źródło nie potwierdziło mi tej informacji, wszędzie piszą o max 1Gb/s
Sprawdź jaką masz kartę sieciową w komputerze i router najprawdopodobniej masz 1Gb/s.
To więcej niż wystarczająco do wszystkich domowych zastosowań.
@ZikMiak: jeszcze nie mam żadnego z tych sprzętów xD ale po dzisiaj już wiem co dokładnie będę musiał kupić
@sikpi: wg. standardu tak
ale w rzeczywistosci to co innego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sikpi: Taki transfer to zapełnienie super-duper szybkiego dysku 1TB w ~16 minut. Nawet mając tysiące terabajtów 🤑 nie będziesz w stanie tego nigdy zobaczyć. W praktyce - wiele dysków SSD ma bufor który się zapełnia (SLC chyba się to nazywa) i po chwili transfer spadnie do ~500Mb/s. A realnym problemem jest nie ani twoja sieć, ani
1. chcesz mieć szybko to połóż sobie światłowód a nie kabel.
Na światłowodzie pójdzie "dowolna" prędkość, zależnie tylko od urządzeń na obu końcach. Dlatego też do routera/ONT od strony dostawcy usługi dochodzi światłowód.
2. Nie onanizuje się tymi 8Gbit bo pierwsze pytanie powinno byc jak ten internet będzie u ciebie zakończony. Co z tego że na rachunku ci napiszą 67Gbit jak dadzą router, który po stronie LAN ma np
no i w kompie musisz mieć kartę 10gb/s, rzadko wbudowane w płytę główną mają
@hrumque: kabel ma ok. 10m, w tym 5m wzdłuz innych przewodów, czyli zostawić ten 5e? jak wezmę z orange 8Gb/s to nie będę narzekał że
@sikpi: Dokładnie tak jest.
Swoją drogą, położenia sieci nie zleciłeś fachowcowi od sieci.
Elektryk jest od instalacji elektrycznych, a nie od wszystkich rodzajów okablowania, w tym telekomunikacyjnego. Prawdopodobnie wydawało mu się, że wie, jak zrobić, więc wykonał po swojemu. I na 95% przypadków pewnie by to przeszło bez problemu. Niestety trafiło na te 5%, gdzie
a na koniec sprawdź pobór prądu portu ethernet na 10gbps
5e starczy, na krótkim odcinku, chj wie co będzie jak np piekarnik wlączysz na tych kablach co idą równolegle z tym ethernetem
@ZikMiak: O wiele łatwiej wymienić kartę sieciową lub routera niż przewody w ścianach.
@sikpi Zlecenie elektrykowi robienia rzeczy sieciowych to niestety proszenie się o kłopoty. Często zdarza się że pozarabiają końcówki na pałę albo nie daj boże połączą jak telefon. To nie jest rocket science ale niestety trzeba to robić samemu, albo szukać kogoś kto się w
źródło: image
PobierzZa rok albo dwa wyjdą jakieś filmy w 8K czy tam streamowanie VR albo cholera wie co jeszcze, a 10gigowe karty sieciowe robią się coraz tańsze