Wpis z mikrobloga

Ej Mircy z #youtube i #streaming. Macie już dość tego przedszkola, które korporacje robią z internetu? Banowanie za byle słowo, ucinanie zasięgów za "niepoprawne" opinie, usuwanie kanałów budowanych latami, bo amerykański reklamodawca się obraził.

Mam wolną domenę i pomysł na projekt New Protocol – platformę wideo i livestreaming całkowicie bez cenzury algorytmów. Zero banów za poglądy, zero politycznej poprawności. Zarabianie dla twórców oparte w 100% na bezpośrednich donejtach od widzów (żeby nikt nie mógł ich szantażować odcięciem od reklam).

Nie mam miliona monet na start ani sztabu programistów, więc robię brutalnie szczery "smoke test". Chcę zobaczyć, czy w ogóle jest na to popyt ze strony widzów i mniejszych twórców. Dajcie plusa albo napiszcie w komentarzu, czy w ogóle odpalilibyście taką stronę, czy szkoda mojego czasu. Hit czy kit?

#internet #technologia #biznes #freakfight #polska
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@new-protocol: rozbijesz sie o marketing i ogolnie reklamę. Taki portal moglbys nawet sam zrobic, ale wypromowanie go do jakiegos sensownego poziomu pochłonie miliony złotych. Już Vimeo próbowało to kiedyś zrobic.

Ale trzymam kciuki, jak pojawia sie tam wartościowi Twórcy to bede oglądał. Wydaje mi sie jednak ze przy duzej skali każdy tego typu portal rozbije sie o poprawność polityczna bo wlasciciel portalu odpowiada za treści jakie wrzucają użytkownicy.
  • Odpowiedz
Mam wolną domenę i pomysł na projekt New Protocol – platformę wideo i livestreaming całkowicie bez cenzury algorytmów. Zero banów za poglądy, zero politycznej poprawności.

@new-protocol: To lepiej poczytaj prawo, bo brawo w Polsce nakłada bardzo wiele obowiązków na właścicieli takich serwisów.
  • Odpowiedz
  • 1
@elo345: Dzięki za celną uwagę! Oczywiście, polskie prawo (KRRiT, podatek od Netflixa) i unijne DSA potrafią zabić każdy startup technologiczny na starcie. Dlatego od początku nie planujemy rejestracji tego podmiotu w Polsce. Celujemy w jurysdykcję znacznie bardziej przyjazną wolności słowa i technologii (np. Estonia lub USA/Delaware). A jeśli chodzi o cenzurę: 'zero cenzury' oznacza u nas koniec z cenzurą ideologiczną, algorytmiczną i polityczną. Twarde prawo karne (np. ochrona praw autorskich
  • Odpowiedz
  • 0
@HammerWZZN: Dzięki za kciuki! Sceptycyzm jest tu w 100% uzasadniony – rzucanie wyzwania gigantom to misja samobójcza, jeśli robi się to po staremu. Dlatego szukamy innych ścieżek (prawnych i technologicznych). Zapisuję Twój nick, jak ruszymy z zamkniętą betą, dostaniesz zaproszenie jako jeden z pierwszych.
  • Odpowiedz
e. Dlatego od początku nie planujemy rejestracji tego podmiotu w Polsce. Celujemy w jurysdykcję znacznie bardziej przyjazną wolności słowa i technologii (np. Estonia lub USA/Delaware)

@new-protocol: Na twoim miejscu, to jednak poradził się bardzo dobrze prawnika, szczególnie jeżeli chodzi o wczorajsze przegłosowanie patostreamów.
Jeżeli będziesz miał serwis po polsku, skierowany do polskiego odbiorcy, a twoi "streamerzy" będą nagminnie łamać prawo, to zwyczajnie cię wytną i będą operatorom kazać ciebie blokować.
  • Odpowiedz