Wpis z mikrobloga

Dlaczrgo na wykopie tak popularny jest pogląd, że szeregówka "ma wszystkie wady mieszkania i domu"? Taki komentarz dostał wczoraj ponad 1000 plusów.

A moim zdaniem szeregówka ma szereg zalet:
-brak sąsiadów nad głową i pod podłogą;
-własny ogródek do grillowania, opalania się, postawienia basenu, zabawy w dziećmi, posadzenia pomidorków itd.;
-garaż i podjazd: zawsze jest gdzie zaparkować, można sobie umyć, posprzątać samochód, wnieść zakupy spod samych drzwi do domu;
-nie masz czynszu i masz tańsze ogrzewanie niż w domu jednorodzinnym, bo z 2 stron są sąsiedzi;
-potrzebujesz mniejszej działki, więc jest tańsza i łatwiej o dobrą lokalizację.

#nieruchomosci #architektura
Zakrentas - Dlaczrgo na wykopie tak popularny jest pogląd, że szeregówka "ma wszystki...

źródło: 18211

Pobierz
  • 293
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W UK i Holandii dają radę je mieć w dobrej lokalizacji, u nas też są takie miejsca

@Zakrentas: prawda jest taka, że bardzo trudno o działkę pod dom w mieście.
Jak ktoś chce mieszkać w domu w mieście, to często szereg to jedyna opcja. I IMO o wiele lepsza niż dom w P-------------h Dolnych, gdzie jest jeden sklep.
Wypijesz browara i jesteś uziemiony.
  • Odpowiedz
@Zakrentas: u mnie na rejonie pobudowali bliźniaki bez garaży, za to podzielą je na 4 mieszkania po odbiorze technicznym. Wiec ci z gory ani garażu ani ogródka. A że zadupie tu konkretne, brak mpk a drogi dojazdowe praktycznie nie istnieją, to machającypapaj.png
  • Odpowiedz
  • 25
@Zakrentas: bo to wszystko zależy gdzie masz tę szeregówkę. Jeśli jest ona w "mieście", zintergrowana z jego tkanką, z obsługą przez instytucje spoleczno-kulturalno-edukacyjne, w miare okej skomunikowane to nikt się nie będzie czepiał (tylko takie to zazwyczaj kosztują krocie, przynajmniej w wawie i nie wyglądaja jak to co wkleiłeś, tylko są to zazwyczaj domy z lat 60-90). To co masz na zdjęciu stało się symbolem patodeweloperki i najczęściej pojawia się
  • Odpowiedz
@BornToDie69: to zależy o jakim domu mówisz i jakim mieszkaniu. Tak czasem zerkam na oferty, bo myślałem o zamianie, to w okolicach miliona można kupić fajny dom wolnostojacy (wtórny rynek) z okolic 2016 roku.

To jest w sumie cena szeregu, mieszkanie 80m2 w mieście też kosztuje podobnie. Różnice są niewielkie, może 100k w jedną, lub w drugą stronę. Oczywiście ten wolnostojacy za tą cenę będzie dalej od miasta
  • Odpowiedz
@Zakrentas: to plusy od zawistniakow w starych PRL blokach którzy o zmianie na szeregowke moga tylko pomarzyć. Tu pełno przegrywów, inceli, golodupcow () może dlatego tak lubię ich triggerowac.
  • Odpowiedz
szeregówka "ma wszystkie wady mieszkania i domu"

@Zakrentas: Szeregówka nie ma żadnej wady mieszkania. Wiem, bo w takiej mieszkam, a przeprowadziłem się z mieszkania właśnie.
Ma inne wady, ale nie są to wady jakie mają mieszkania.
Kiedyś w jakimś wpisie się naprodukowałem i wypisałem różnice, ale autorowi nie pasowały do przyjętego założenia i usunął mój komentarz, nie chce mi się tego robić znowu.
Dlaczego ludzie to kupują? Bo są większe
  • Odpowiedz
@Zakrentas: nie wiem czy ludzie serio robią grille na większą ilość osób na tych przysegmentowych trawniczkach, ja bym się chyba nie pokusił. Nawet muzyki sobie głośniej nie puścisz bo słyszy całe osiedle. I nawet nie ma jak tych gości przyjąć bo parking przed domem masz tylko na 1 (swoje) auto.
Może jest to opcja dla rodzin z dziećmi gdzie rodzice pracują na etatach w mieście i nie mają czasu oporządzać
  • Odpowiedz
@Zakrentas: Mysle, ze wiekszosc tych ludzi widziala lub slyszala o kiepskich przykladach, ktorych w Polsce nie brakuje. Kazdy architekt czy urbanista czy ktokolwiek wlasciwie wie, ze szeregowki to swietne rozwiazanie jesli jest zaaplikowane w miejscu w ktorym dziala i ma sens. Niestety czesto sa budowane nie z rozsadku tylko z pazernosci jak wiele innych typow budynkow w tym kraju i dlatego mamy ludzi ktorzy maja skrajne poglady na temat kazdego
  • Odpowiedz
@znikam5:

nie wiem czy ludzie serio robią grille na większą ilość osób na tych przysegmentowych trawniczkach, ja bym się chyba nie pokusił

Zależy co uważasz za większą liczbę osób. Czy brat i szwagier z rodzinami to już jest większa liczba osób, bo jeśli tak, to
  • Odpowiedz
  • 4
@piotr-glabik:

Jak rozumiem woda po kontakcie z samochodem trafia do kanalizacji lub szczelnego zbiornika z którego jest potem opróżniana?

Zgadza się. Do kanalizacji kanalikiem wzdłuż wjazdu do garażu.

Tak, zwłaszcza blokując chodnik jak niektórzy

Nie no, suoer argument. Ci, co mają mieszkania i domy jednorodzinne zawsze parkują zgodnie z prawem xD
  • Odpowiedz
Nie no, suoer argument. Ci, co mają mieszkania i domy jednorodzinne zawsze parkują zgodnie z prawem xD

@Zakrentas: O czymś takim mówię, tylko w wersji bardziej hardkorowej. Są na tej ulicy debile, którzy mają 2 (słownie: DWA) miejsca postojowe na swojej posesji, ale nie wjadą bo po co? Niech się inni martwią ja mają dyliżans królewicza obejść.
piotr-glabik - >Nie no, suoer argument. Ci, co mają mieszkania i domy jednorodzinne z...

źródło: aaa

Pobierz
  • Odpowiedz
@Zakrentas: to ma sens tylko w dużo lepszej lokalizacji niż dom wolnostojący. A w Polsce buduje się to na zadupiach, taki segment na Saskiej Kępie to moje marzenie.
  • Odpowiedz
@ostulemijo: Nie ma co go przekonywać. Chce to niech mieszka :-) Ja uważam, że dobrze że też tacy są. Tak to każdy by chciał działki budowlane i byłoby ich mniej/większy hajs by kosztowały.
  • Odpowiedz