Wpis z mikrobloga

Dlaczrgo na wykopie tak popularny jest pogląd, że szeregówka "ma wszystkie wady mieszkania i domu"? Taki komentarz dostał wczoraj ponad 1000 plusów.

A moim zdaniem szeregówka ma szereg zalet:
-brak sąsiadów nad głową i pod podłogą;
-własny ogródek do grillowania, opalania się, postawienia basenu, zabawy w dziećmi, posadzenia pomidorków itd.;
-garaż i podjazd: zawsze jest gdzie zaparkować, można sobie umyć, posprzątać samochód, wnieść zakupy spod samych drzwi do domu;
-nie masz czynszu i masz tańsze ogrzewanie niż w domu jednorodzinnym, bo z 2 stron są sąsiedzi;
-potrzebujesz mniejszej działki, więc jest tańsza i łatwiej o dobrą lokalizację.

#nieruchomosci #architektura
Zakrentas - Dlaczrgo na wykopie tak popularny jest pogląd, że szeregówka "ma wszystki...

źródło: 18211

Pobierz
  • 293
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zakrentas: bo płacisz jak za dom, a masz prywatność jak w mieszkaniu.

Wolę mieć mieszkanie 80m2 niż szereg 80m2, bo przynajmniej w mieszkaniu jest to na jednym piętrze i masz optycznie więcej miejsca.

Wady domu to to, że sam musisz go naprawiać, wady mieszkania to to, że nie masz prywatności jak w domu wolnostojącym. Proste.
  • Odpowiedz

-własny ogródek do grillowania, opalania się, postawienia basenu, zabawy w dziećmi, posadzenia pomidorków itd.;

-garaż i podjazd: zawsze jest gdzie zaparkować, można sobie umyć, posprzątać samochód, wnieść zakupy spod samych drzwi do domu;

-nie masz czynszu i masz tańsze ogrzewanie niż w domu jednorodzinnym, bo z 2 stron są sąsiedzi;

-potrzebujesz mniejszej działki, więc jest tańsza i łatwiej o dobrą lokalizację.

@
  • Odpowiedz
  • 32
@magda_em:

5) w regulaminie nie jest napisane, że wolnostojący nie może być mały i stać na małej działce

Jaki dom wolnostojący dasz radę zbudować na działce 120-150, nawet 200 m2? Pomijając, że prawdopodobnie i tak nie dostaniesz zgody albo WZ poniżej jakiejś powierzchni
  • Odpowiedz
@Zakrentas: ale widziałeś kiedyś takie osiedle na żywo czy tylko na tej wizualizacji ?

∆ to tylko na tej wizualizacji wygląda na brak sąsiadów. W praktyce masz ich dookoła i ciągle coś słyszysz że się dzieje dookoła

-własny ogródek do grillowania, opalania się, postawienia basenu, zabawy w dziećmi, posadzenia
  • Odpowiedz
@nie_umiem_inwestowac: sam naprawiać oczywiście. Bo w bloku to jest na etapie budowy wmurowany cieć na łańcuchu co wszystko naprawia. Nie po to płacisz 1500 zł co miesiąc (ludzie w domu kisną z tego), KONSERWACJA DOMOFONU, żeby nie było kogoś, kto podbiera z funduszu remontowego pensje, ale mówisz na to wspólnot albo administracja
  • Odpowiedz
  • 41
@Ciecierere:

ale widziałeś kiedyś takie osiedle na żywo czy tylko na tej wizualizacji ?

Widziałem, mieszkałem. 100 razy lepiej niż w mieszkaniu

to tylko na tej wizualizacji wygląda na brak sąsiadów. W praktyce masz ich dookoła i ciągle coś słyszysz że się
  • Odpowiedz
@Zakrentas: to zobacz sobie te szeregówki gdzie nawet garażu nie masz tylko podjazd
Z resztą ten komentarz co miał 1000 plusów odnosił się do szeregówki gdzie miałeś sąsiada na górze
  • Odpowiedz
@Zakrentas: to po prostu jesteś wśród jednostek, którym to pasuje.
W takim razie ciesz się życiem i nie przejmuj zdaniem i preferencjami innych.

Odnośnie mojego ogrzewania to nie zwraca mi się kilkadziesiąt tysięcy wyłożone w PV i PC, bo od początku sam to tanio ogarnąłem i już na początku wyszło taniej niż gaz.
Patrzysz na ściany zewnętrzne, że nie hula mróz, tymczasem nowe budownictwo jest tak ciepło budowane, że praktycznie
  • Odpowiedz
@Zakrentas: Ludzie tak uważają bo w PL bardzo dużo szeregówek jest budowana jak najtaniej + z oczywistymi wadami (brak dylatacji, etc) żeby zwiększyć marżę.

W efekcie jest ciasno, głośno i nieprzemyślanie.
  • Odpowiedz
@magda_em: czasem się zdarza, że zrobią ok, ale zwykle wtedy masz "cenę premium". Ewentualnie segment budowany w okresie 2013-2015, bo wtedy schodzili z bańki i walczyli też jakością.
  • Odpowiedz
  • 7
@Ciecierere:

Odnośnie działek to skupiasz się na jednej mikrodzialce ale w zabudowie szeregowej to nie ma szans żeby to była łącznie mała działka. Dom wolnostojący postawi się już na 4-5 arowej działce.

Tak czy inaczej postawisz na niej 10 segmentów zamiast 2 domów. Nie jestem pewien, czy dostaniesz gdzieś zgodę na budowę wolnostojącego na 4-5
  • Odpowiedz
ma wszystkie wady mieszkania i domu

@Zakrentas: Bo mówią to ci co mieszkają z rodzicami. Mieszkałem całe życie w szeregu a teraz w bliźniaku i jest tak jak piszesz. Póki co wad nie mam, bo sąsiada nie słyszałem od roku (jedną imprezę mocniejszą zrobił)
  • Odpowiedz
Odnośnie mojego ogrzewania to nie zwraca mi się kilkadziesiąt tysięcy wyłożone w PV i PC, bo od początku sam to tanio ogarnąłem i już na początku wyszło taniej niż gaz.

@Ciecierere: Dla mnie tutaj przebiega jedna z głównych osi podziału pomiędzy swój dom czy czynszowe. Z jednej strony moj Tata czy ja, ktorzy jestesmy w stanie w dodatku z przyjemnoscia, zrobic wiekszosc rzeczy sami. Z drugiej strony moj wujek, ktory
  • Odpowiedz
@Zakrentas: zapomniałem o największej wadzie szeregu względem mieszkania - LOKALIZACJA.

Mam mieszkanie w cenie szeregu, tylko że szereg jest na wypizdowie małym, a mieszkanie mam w centrum praktycznie.

W promieniu 300-400 metrów mam żłobki, przedszkola, szkołę podstawową, średnią, biedre, kilka piekarnii w tym jedną zajebista, warzywniaki, mięsne, sklepy z artykułami metalowymi, z armaturą, z częściami do aut i lokale
  • Odpowiedz