Wpis z mikrobloga

Stan nfz - taka ciekawostka.
Koleżance wyszedł pozytywny test ciążowy. Z wyliczeń wychodzi 7/8 tydzień ciąży.
Zaczęłyśmy szukać lekarza i przychodni aby potwierdzić ciążę.
I uwaga to podsumowanie:
- pierwsza przychodnia z ginekologiem nie ma usg (a to przecież podstawowe narzędzie pracy)
- w drugiej termin na koniec sierpnia
- w trzeciej na listopad (co by wypadało na wizytę przed porodem xD)
- czwarta ciąży nie prowadzi i dostałam telefonicznie opierdziel, że jakie potwierdzenie ciąży jak nikt nie potwierdzi ciąży (dosłownie tak było xD)

Prywatnie - 350zł, termin od ręki na jutro

A później panowie debatują o niskim przyroście naturalnym.
Kolejna ciekawostka - ciążę należy potwierdzić do 10 tygodnia aby dostać macierzyński, pieniądze z ubezpieczenia na życie itp

#zwiazki #rodzina #dzieci
  • 242
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1249
@darknightttt: NFZ dobry. Moja siostra podczas leczenia raka przed którąś chemią, miała badania i wyszło, że jest w ciąży. Wielka akcja przerywania leczenia, ratowania dziecka, a się okazało, że NFZ pomyliło wyniki. Brak słów.
  • Odpowiedz
  • 76
@darknightttt: szukasz lekarza, który pracuje w szpitalu. Pierwsza wizyta prywatnie, potem sam skieruje do poradni przyszpitalnej, że mają wcisnąć. W takich poradniach też mają oddzielną pulę numerków dla ciężarnych, bo potem kolejne wizyty planowo
  • Odpowiedz
  • 119
@darknightttt: u mnie też było śmiesznie zapis na badanie "echo serca płodu".
-Dzień Dobry, potrzebuję zapisać się na badanie echo serca płodu, rodzę w marcu.
-najbliższy termin mamy na maj
-na maj nie może być bo rodzę w marcu
-mamy w maju, zapisać Panią czy nie
  • Odpowiedz
@Nadia_:

W ogóle w Polsce można prowadzić ciążę na NFZ ?

Można. Żona chodziła regularnie na płatne wizyty do takiej jednej Pani ordynator ze szpitala położniczego i oprócz tych wizyt wszystko - badania, podtrzymanie ciąży na oddziale, leki i milion innych rzeczy były robione na NFZ:D
  • Odpowiedz
  • 49
@Nadia_: 2 ciąże na NFZ prowadziłam. Da się. Konsultacje u specjalistów też na NFZ, mają ustawowy obowiązek, poza ortopedą, bo tam był cyrk ze zmianami, ale cała reszta, łącznie z profilaktyką cukrzycy bez problemu, do momentu zakupu pasków, bo profilaktyka obejmuje wydanie glukometru bez pasków. Paski refundowane jak masz cukrzycę, a nie jeśli masz nie dopuścić do jej rozwoju xD
  • Odpowiedz
  • 157
@darknightttt: Dziękuję za ciepłe słowa Siostra miała to szczęście w nieszczęściu, że bardzo szybko wykryła i podjęła leczenie, plus że to jeden z "najłagodniejszych" nowotworów złośliwych. Udało się pokonać! Jednak przy cyklicznych badaniach zawsze jest stres, że wróci.
  • Odpowiedz
@darknightttt: Na NFZ trzeba mieć po prostu szczęście i się nachodzić. Chciałem zrobić operację szczęki NFZ. Jeden szpital 3,5 roku kolejki oczywiście ten sam lekarz miał prywatną klinike i jeszcze gadał że te 3,5 roku to tak optymistycznie może się wydłużyć. Inne miasto 2 miesiące xD I jestem już miesiąc po operacji dwusczękowej i wszystko zajebiście, a tak to bym jeszcze musiał czekać ponad 2 lata albo płacić z 60k
  • Odpowiedz
@darknightttt: i między innymi dlatego nie ma terminów na leczenie chorych, bo ludzie do wszystkiego potrzebują lekarza - wyciągnięcie kleszcza - lekarz, mam katar - lekarz, dodatni test ciążowy - lekarz. Pytanie tylko po co ? W UK nikt by na pomysł lekarskiego potwierdzania ciąży nie wpadł, bo i po co ? Niczemu to nie służy, poza zawracaniem gitary, a z drugiej strony jak ktoś chce wydać 350 zł to
  • Odpowiedz
@darknightttt: ja z moją kobietą od momentu aż dowiedziała się o ciąży do dziś, czyli prawie roku mojego dziecka nie wydaliśmy prywatnie ani złotówki nie licząc leku oczywiście jak bobas miał gorączkę, na ten moment jestem w stu procentach zadowolony, mega zaopiekowanie, dzwonią przypominają o szczepieniach, badaniach. Pewnie wszystko zależy od regionu, zachodniopomorskie tutaj. Teraz moja kobieta ogląda film i siedzi z dzieckiem dostając za to szmal z firmy +
  • Odpowiedz
2 ciąże na NFZ prowadziłam.

@moll: ok mama

ja kiedys jak bylem w szpitalu, to baba przyszla do szpitala i cos tam cos tam, chyba na jakies badania i baba w recepcji jej powiedziala, ze musi sie zdecydowac, bo prowadzi ona na nfz w dwoch roznych szpitalach i musi jedna wybrac xdd
  • Odpowiedz
Wielka akcja przerywania leczenia, ratowania dziecka

@biont: o co chodzi z tym ratowaniem płodu kosztem życia matki? Po co tworzyć straumatyzowane od urodzenia sieroty?
  • Odpowiedz