Wpis z mikrobloga

Czy popieracie wprowadzenie do kodeksu pracy 12 dni (1 dzień miesięcznie) urlopu menstruacyjnego dla kobiet? I oczywiście zobowiązania mężczyzn do wykonania pracy za nieobecne koleżanki?

Na przykładzie jednego z zakładów pracy, gdzie interwencję podjął poseł, urlop menstruacyjny przysługuje wszystkim kobietom, także tym, które nie przechodzą miesiączki. Można to zatem uznać po prostu za dodatkowe 12 dni urlopu dla wszyskich kobiet, niezależnie od stanu zdrowia.

Co ciekawe, propozycja ekwiwalentu wolnego dnia dla mężczyzn spotkała się z wściekłością feministów i feministek. Mimo tego, że nikt nie proponował likwidacji urlopu menstruacyjnego dla kobiet. Mimo tego że wprowadzenie urlopu zdrowotnego dla mężczyzn jako ekwiwalentu nie stanowiłoby żadnej ujmy dla kobiet i nic by kobietom nie ubyło - i tak są przeciwko. Dlaczego? Nie wiem, ale się domyślam. Mężczyzna nie jest po prostu równoważnym obywatelem w dogmacie feminizmu i dlatego nie może mieć takiej samej liczby wolnego co kobiety.

Tak więc myślę, że powoli można dopisywać kolejny punkt do listy “pamiętaj, o co walczysz na froncie”.

#dyskryminacjamezczyzn #logikarozowychpaskow #feminizm #praca #pracbaza #rynekpracy #bekazlewactwa #pytanie
sildenafil - Czy popieracie wprowadzenie do kodeksu pracy 12 dni (1 dzień miesięcznie...

źródło: IMG_4155

Pobierz

Czy popierasz wprowadzenie 12 dni dodatkowego urlopu tylko dla kobiet

• Tak 12.0% (17)
  • Nie 88.0% (125)

Oddanych głosów: 142

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sildenafil

Istnieje L4 ¯_(ツ)_/¯

Ewentualnie dzień ale bezpłatny dla obu płci na profilaktyczne badania medyczne lub działania pracodawcy w kierunku profilaktyki (wysłanie pracowników na badania z programu Moje Zdrowie i nawet zwrot kosztów dnia wolnego dla pracodawcy).
  • Odpowiedz
@sildenafil: powszechny urlop to redystrybucja od produktywnych do osób zarabiających minimalną. Nie chcę żadnego powszechnego urlopu bo to jedynie sprawia że trzeba mi zabrać urlop by osobom na minimalnej (i w urzędach) dać więcej mimo, że ona na ten urlop nie zasługuje. Plus jak już ma się framework jakiegoś 'ustawowego urlopu' to się zaczynają jakieś brednie jak wyżej o urlopie menstruacyjnym itd. czyli kolejna redystrybucja.

Jak kobiety nie są w
  • Odpowiedz
@sildenafil: jeśli mówimy o realnych problemach zdrowotnych, takich jak endometrioza, to powinny być one traktowane jak inne schorzenia, czyli przez L4 a nie przez jakiś powszechny urlop menstruacyjny. Przecież to tylko może stworzyć dyskryminację kobiet na rynku pracy
  • Odpowiedz
@sildenafil: w PL sami się zagryziemy między sobą o pare dni wolnego meanwhile Niemiec po prostu napisze na czacie w firmie że się źle czuje i go nie będzie w pracy(tam nie trzeba od razu lecieć po L4 xD).
  • Odpowiedz