Wpis z mikrobloga

Czy wy chcecie mi powiedzieć że po kilku latach pilnowania proukraińskości postów na wykopie, dbania o interest ukraińskiego państwa, zmiany zasad języka polskiego np. z "Na Ukrainie" na "W Ukrainie", zmiany nazwy z pierogów ruskich na pierogi ukraińskie, przyznaniu Orderu Orła Białego, wsparcia finansowego i militarnego, przyjmowania reprezentacji Ukrainy na polskich stadionach, przyjęcia ponad 1,5 miliona uchodźców – największej grupy w całej Europie, dania im bezpłatnego dostępu do polskiej służby zdrowia, bezpłatnej edukacji dla ukraińskich dzieci w naszych szkołach, wypłacania świadczeń 500+ ukraińskim rodzinom z dziećmi, otwarcia polskiego rynku pracy bez zbędnych formalności, przekazania czołgów, haubic i amunicji z własnych magazynów wojskowych, tranzytowania przez nasze terytorium całej zachodniej pomocy dla Ukrainy, lobbowania w Brukseli i Waszyngtonie żeby ktokolwiek w ogóle się Ukrainą przejął, uznania ukraińskiej niepodległości jako jedni z pierwszych na świecie już w 1991 roku, wspierania Pomarańczowej Rewolucji w 2004, wychodzenia na Majdan ramię w ramię z Ukraińcami, mediacji Sikorskiego kiedy wszystko się sypało w 2014, budowania przez dekady koncepcji Giedroycia że wolna Ukraina to polska racja stanu, przyjmowania ukraińskiej emigracji po klęsce z bolszewikami w 1920, sojuszu Piłsudskiego z Petlurą przeciwko Sowietom, wieloletniego zatrudniania milionów ukraińskich pracowników którzy zarabiali tu godne pieniądze, udostępnienia infrastruktury kolejowej i drogowej do ewakuacji cywilów w 2022, organizowania zbiórek humanitarnych przez polskie społeczeństwo na własną rękę, przyjęcia ukraińskich studentów na polskie uczelnie, szkolenia ukraińskich żołnierzy na polskim terytorium, wielokrotnego głosowania w UE za kolejnymi pakietami sankcji na Rosję – chcecie mi powiedzieć że prezydent Wołodymyr Zełenski honoruje morderców Polaków?

Ruskie onuce, wymyśliliście to i japa cicho ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#wojna #ukraina #rosja #wykop #polityka
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@typ_tego_typu: widze, że świat jest dla ciebie zbyt złożony, ale tym razem zrobię wyjątek o ci go trochę wyjaśnię.
Pomoc Ukraińcom to polska racja stanu.
Przyjmowanie ich jako emigrantów, to niestety potrzeba.
W polityce natomiast liczą się interesy, a nasz, to grupowanie kacapów.

Ta nazwa oddziału z upa nie miałaby żadnego znaczenia, gdyby nie ruscy tryglodyci z polskim obywatelstwem
  • Odpowiedz
@typ_tego_typu: Przy pierwszej okazji się od nich odwróciliście, więc bez przesady z tym oczekiwaniem wdzięczności. Można pewnie było na tej podstawie jakieś pojednanie zbudować, ale Polaczek jak to Polaczek zawsze wszędzie musi wrogów szukać.
  • Odpowiedz
@VladChat: co zrobiliśmy? Odwróciliśmy się ? K---a kiedy ( ͡º ͜ʖ͡º) ?
Akurat polska wyciągnęła do nich rękę chciała się dogadać i wyjaśnić sprawy to nie k---a Hur dur nie będą nam układać życia. UPA Bohatery i wuj. No to to tak to my nie dojedziemy do porozumienia za c---a wafla .... I kasę dawaj bo jak nie to ruscy cię napadną XD. C--j że
  • Odpowiedz
zności oczekują konforusy, które od początku atakowały Ukraińców, wypełniając w ten sposób obowiązek wobec swoich panów z Moskwy.

@Aldona_Lipska: Podejrzewam, że to mnie nazywasz konfederuskim. Powiedz mi, tutaj publicznie na forum, tak jak mnie obrażasz, co zrobiłeś dla zminimalizowania cierpienia ludności cywilnej, a ja odpowiem ci, co zrobiłem ja.
  • Odpowiedz