Wpis z mikrobloga

Nieironiczne pytanie - czemu w ogóle wrzucacie pieniądze w firmy, które zrobiły juz jakiś duzy skok 100-200-500% itp. i oczywistym jest, że wchodzicie na górce i ryzyko straty jest znacznie wieksze niz dalszego dużego zysku? A później zdziwienie, że spadło? WTF
#gielda
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rps861: Jeżeli coś urosło 500%, a potem urośnie kolejne 500% to znaczy że urosło 25x od pierwotnej ceny, co w przypadku poważnych spółek, a nie jakichś g---o penny stocków nie zdarza się zbyt często xD.
  • Odpowiedz
@TajnyPortfelBuffeta: @rps861 pi3rdolicie jak hazardziści w tą grę się gra na zasadzie statystyki i prawdopodobieństwa oraz zarządzania kapitałem

To jest -EV decyzja i tyle jak jesteś peroniarzem w takiej fazie rynku to nie zarobisz ale też nie stracisz, jak się załadowałes nisko to mało stracisz albo dużo zarobisz w uproszczeniu a jak się załadowałes wysoko to statystycznie g0wno masz do zarobienia a mnóstwo do stracenia. Przypominam mówimy o prawdopodobieństwie
  • Odpowiedz
firmy, które zrobiły juz jakiś duzy skok 100-200-500% itp. i oczywistym jest, że wchodzicie na górce i ryzyko straty jest znacznie wieksze niz dalszego dużego zysku?

@Jurajski_Wedrowiec: w tym momencie popełniasz klasyczny błąd logiczny - tylko dlatego, że coś urosło, nie oznacza automatycznie, że niewymiernie rośnie ryzyko straty

Rozumiem, że teoretyzujesz tu o spółkach z olbrzymimi, ponadprzeciętnymi wzrostami, które sugerowałoby zjazd do średniej, zgodnie z prawami statystyki, niemniej spółka spółce
  • Odpowiedz
@wstanczyk: górka jest teraz (circa najwyższej historycznie). Może jestem głupi (zwykły pasywny ETF-iarz), ale nie wiem czemu miałbym kupić coś co jest na górce jeśli nie widze fundamentalnego powodu dla którego ta firma miałaby miec mocne pole do rozwoju.
  • Odpowiedz
górka jest teraz (circa najwyższej historycznie).

@Jurajski_Wedrowiec: Ale jakbyś sobie cofnął ten wykres rok, dwa czy nawet 5 wstecz, to wyglądałoby to bardzo podobnie, jak obecnie. Szczyt górki. I to pokazuje, że twoja teoria niezbyt się trzyma kupy.
  • Odpowiedz