Aktywne Wpisy

ParadygmatYT +56
Jakieś 8 miesięcy temu zamiast inwestować w nieruchomości, poprosiłem #gielda
o stworzenie mi logicznego portfela. No i wygląda to tak:
Na 17 pozycji: 0 jest na plusie, 17 na minusie. Do tego dochodzą dwie pozycje już zamknięte. Jedna pozycja na minusie to moja fanaberia, a nie polecajka, . Więc tak naprawdę bilans to 0 do 18 na minus.
Łączy bilans na razie to minus ok. 22-23 procent. Bardzo ładnie. Założenie
o stworzenie mi logicznego portfela. No i wygląda to tak:
Na 17 pozycji: 0 jest na plusie, 17 na minusie. Do tego dochodzą dwie pozycje już zamknięte. Jedna pozycja na minusie to moja fanaberia, a nie polecajka, . Więc tak naprawdę bilans to 0 do 18 na minus.
Łączy bilans na razie to minus ok. 22-23 procent. Bardzo ładnie. Założenie
źródło: image
Pobierz
adrianna- +246
Kochani! Pilne! Niepokojące sygnały! Zgodnie z prośbą udostępniam post.
Nie wypełniajcie żadnych oświadczeń dla NFZ na temat liczby godzin swojej pracy w miesiącu!
#lekarski #konowal100k #konowalposting #lekarz100k #lekarz
Nie wypełniajcie żadnych oświadczeń dla NFZ na temat liczby godzin swojej pracy w miesiącu!
#lekarski #konowal100k #konowalposting #lekarz100k #lekarz
Pobierz

Dlatego proponuję ogólnopolską akcję PODPIE*DOL RESTAURATORA.
Co do zasady, dowodem sprzedaży jest PARAGON FISKALNY pochodzący z kasy rejestrującej lub faktura VAT.
Jeśli nie prosiłeś o fakturę, a zamiast paragonu FISKALNEGO dostałeś:
- paragon niefiskalny
- rachunek kelnerski
- talon na balon
- jakiś inny papierek
- uścisk dłoni prezesa
- nic
…zgłaszasz tę okoliczność do Urzędu Skarbowego.
Jak to zrobić?
- przez aplikację mobilną e-Paragony
- mailowo na powiadomKAS@mf.gov.pl
- telefonicznie na całodobowy numer 800 060 000
- osobiście w US
Nie musisz wchodzić w żadne dysputy z obsługą lokalu. Po prostu wychodzisz i składasz donos na złodzieja. Urząd Skarbowy niestety nie ma możliwości dojeżdżania każdego, ale Ty możesz w tym pomóc.
Ale lewaku, dlaczego mam pomagać złemu (tfu!) państwu w prześladowaniu biednego cieciembiordzy?!?!?!
Ponieważ taki cieciembiordza okrada Ciebie. Nie żadne mityczne państwo. Nie tego ryżego diabła Tuska. Ciebie. To Ty masz obowiązek zapłaty VAT-u, który cieciembiordza jedynie przelewa do US, a przynajmniej powinien - bo bez paragonu możesz mieć niemal pewność, że przywłaszczy sobie te pieniądze. Nie zapłaci także podatku dochodowego, ani składki zdrowotnej, podczas gdy Ty płacić musisz.
Taki cieciembiordza żeruje na systemie, nie wnosząc nic w zamian, a także stanowi nieuczciwą konkurencję dla prawdziwych Przedsiębiorców (specjalnie z dużej), którzy nie są oszustami podatkowymi.
Dlatego pamiętaj: w trosce o dobro swoje, gospodarki oraz naszego kraju, brak paragonu zgłaszasz do US. Podpie*dolenie oszusta to postawa obywatelska, a nie wstyd.
#polska #gastronomia #podatki #jedzenie #bekazprawakow #bekazlibka #bekazkonfederacji
źródło: IMG_2525
Pobierz@sshr: Niby tak, gorzej jak powie "z fakturą to drożej".
Za to gastrowały nawet bez paragonu każą sobie płacić pełne stawki.
@sberatel dlatego ^
tak, cennik.
Przez lata broniłem branży gastro, bo znałem temat od środka i naprawdę państwo i koszty nie ułatwiały prowadzenia tegi biznesu w Polsce. Ale po covidzie to im peron odjechał.
i nawet fryzjer, barber czy lekarz daje paragon, to już się chyba standardem zrobiło.
@Vadzior: Dostawy chyba są inaczej dokumentowane więc zdaje mi się, że zawse dają paragon
Ale na miejscu nie raz się dziwiłem jak dostawałem jakiś dziwny papierek z wypisanym zamówieniem zamiast paragonu (i to w dużych knajpach) czy niejasno opisane pozycje / inne zamówienie ale za tą samą kwotę co by sobie na vacie mogli coś
Mnie ta zmiana wkurza, bo pewnie browarek do obiadku i sam obiadek ciut podrożeje.
ale nie analizowałem nigdy pozycji na paragonie xd
co ciekawe te wszystkie cateringi typu pan kanapka jak ślimak czy szop też dają paragony, nawet jak gotówką płacisz to wbijają xd
Normalnie to bym olał sprawę, ale chłop się napatoczył i mi pierniczył o patriotyzmie, opowiadał jak to on walczył z komuną,
@tellet: najpierw płacisz, a potem pytasz o fakturę.
@Vadzior: Oni to zapewne muszą bo się potem rozliczają ze sprzedanych produktów
@Vadzior: Nie no takich to nigdy ale takie gunwo jak na zdjęciu nie raz spotkałem:
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@czerwonykomuch: czy wy przyglupy rozumiecie jak dziala VAT? XD