Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebuje pomocy na cito, wynajmuje mieszkanie i janusze budownictwa walnęli lodówkę piekarnik i zmywarkę na jednym przedłużaczu.

Spaliło to zewnętrzny bezpiecznik topikowy (magnetyczne jebly wpierw , ale głupi ja myśląc że to co innego wywalało korki, znowu je włączyłem i potem jebl ten zewnetrzny).

Prund mam z PGE.

Co robic? Mam niby zapasowe wkladki topikowe, ale cykam sie tak samemu wymienic bezpiecznik (mimo, ze wyjąłem zużyty xD).
Dzwonić na pogotowie energetyczne?

#elektryk #elektryka #energetyka
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Italianska_niemowa: Jeśli to budynek spółdzielczy lub wspólnota to powinno być coś takiego jak pogotowie lokatorskie. Tam zadzwoń - przyjedzie fachowiec i ci wymieni odpowiedni bezpiecznik.
A jeśli domek prywatny i już wyjąłeś bezpiecznik to wsadź taki sam i po krzyku. Taki sam, pamiętaj.
  • Odpowiedz
@Italianska_niemowa: a jakiej mocy ta wkładka ❔❓ Jeśli nie ma plomb i wiesz że nie ma zwarcia tylko został przekroczony prąd zadziałania przez załączenie zbyt wielu urządzeń to wymień wkładkę
i nie włączaj już tyle urządzeń.
  • Odpowiedz
@Italianska_niemowa: Tak w zasadzie to tobie nie wolno samemu wymieniać tam bezpieczników. To są części wspólne spółdzielcze i to należy do obowiązków spółdzielni dbanie o prawidłowość wymiany takiego bezpiecznika. Dodatkowo jak przyjedzie elektryk to zazwyczaj pyta co było przyczyną że wywaliło bezpiecznik, powinien sprawdzić też stan zabezpieczeń w mieszkaniu, czy jest stopniowanie, czy gdzieś nie ma luźnych przewodów na zaciskach podstawy bezpiecznikowej itp.
  • Odpowiedz