Wpis z mikrobloga

@donatien-de-sade: oni ze wszystkiego zrobią szambo i zaraz pewnie dołączy do nich Krzysiu Stanowski, oburzony, że na artystów dają a na Maję nie, bo pewnie już zapomniał jak w rozmowie z Jasiem Kapelą mówił, że sport nie powinien być finansowany z państwowych pieniędzy.
  • Odpowiedz
@donatien-de-sade: Ministerstwo to może sypać kasę na sport dzieci i nastolatków, a nie dorosłe baby i dorosłych chłopów, którzy uznali, że zamiast iść do pracy wolą biegać za piłką. Oczywiście każdy decyduje sam i ma pełne prawo poświęcić życie na sport tylko niech to robi za swoje
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: tu akurat się nie zgodzę. Ministerstwo nie powinno wspierać sportowców zawodowych. Sportowców amatorów, szczególnie z dyscyplin niszowych, już jak najbardziej.

Na tym polega promowanie kraju poprzez sport.
  • Odpowiedz
@mike-mo:

Sportowców amatorów, szczególnie z dyscyplin niszowych, już jak najbardziej.

Na tym polega promowanie kraju poprzez sport.

Myślę, że jeśli państwo lub nawet powiat czy gmina uznają, że wspieranie kogoś byłoby korzystne dla państwa/regionu to nie ma problemu. Tylko to musi mieć jakieś faktyczne uzasadnie na podobnej zasadzie jak duże marki wybierają sobie sportowców do sponsorowania, bo na pewno mój sprzeciw budzi model wedle którego z urzędu każdemu zapalnemu sportowcowi-amatorowi
  • Odpowiedz
@donatien-de-sade:
Ja już w ogóle nie wiem, o co chodzi, sportowców milionerów ma dotować państwo, górników ma dotować państwo, do kościoła dopłacać, rolnikom też, ale tych biednych artystów (tak, ustawa dotyczy tylko artystów poniżej jakiegoś niskiego dochodu), to już państwo nie może dotować.
I zanim mi jakiś baran wyskoczy, że rolnictwo jest "strategiczną" gałęziom gospodarki, to proszę mi wytłumaczyć, co jest strategicznego w gospodarstwie 5 hektarów!
Albo nikogo nie dotujemy,
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: widzisz na czym polega problem? Dobrzy sportowcy są dobrze opłacani przez sponsorów bo są dobrzy. Dlatego nie wiem na ile jest dosypywać państwowe miliony milionerom
  • Odpowiedz
@donatien-de-sade: już abstrahując od wszystkiego, to tenis to bardzo elitarny sport. Mało dzieciaków i dorosłych ma de facto możliwość go uprawiać w przeciwieństwie do np. kopania gały czy pływania.

Promować sportowców popularnych dyscyplin, żeby zachęcić młodzież do współzawodnictwa i zdrowego sportu jest jeszcze zrozumiałe (chociaż i tak uważam że powinni mieć sponsorów i elo).
  • Odpowiedz
Powinien dawać na taka Maje, Ige, Kacpra itp bo nie dość ze przynoszą sukcesy dla kraju to promują go. Ale fakt, wiekszość powinnna iśc mna infrastrukturę i szkolenie młodzieży + poprawienie w-f w szkołach oraz nauczanie trenerów w klubach młodzieżowych

@SoplicaTadeusz:
  • Odpowiedz
@SoplicaTadeusz: nie zgodzę się. W przypadku rokujących sportowców, inwestycja w nich jest taką samą inwestycją w rozpoznawalność kraju jak inwestycja prywatnych sponsorów w rozpoznawalność marki. I tak samo się opłaca.

A to ze mamy inwestować pieniądze w amatorów? No na tym polega inwestycja w sport, szczególny talent jest bardzo rzadki. Ale przecieżjeżeli jeden się z 10000 wybije to rozpoznawalność przyniesie zysk który zrekompensuje nakłady wielokrotnie, bo ich sukcesy będą pokazywane
  • Odpowiedz