Wpis z mikrobloga

Napisałem sobie posta że zarabiam 13 500 netto, czyli 22 000 brutto a pracodawca daje 26 500 + benefity pozapłacowe powiedzmy łącznie 27 000 i ciężko z zakupem mieszkania w Warszawie (w której pomimo mojej niechęci do tego miasta dla bezpieczeństwa zostać muszę, bo zdalna to 5% obecnego rynku). Ile się wylało boomerstwa że wcale nie jestem w top 10% zarobków, że co ze mnie za IT skoro dostaje takie grosze, że moja płaca obecnie jest taka sama jak w 2018 kiedy miałem 5000 netto na juniorze z doświadczeniem (czyli 7000 brutto, teraz mam 3x tyle). Że przecież każdy barber i tirowiec bierze 15k miesięcznie. Że mam niesamowite oczekiwanie a nic od siebie nie daje. No niesamowite w jakim odrealnieniu niektórzy żyją. Co ma powiedzieć pracownik lidla czy recepcjonista dla którego 7000 brutto to marzenie? #nieruchomosci #zarobki #praca #pracait #programowanie #programista15k
  • 113
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Whiskeyjack29: Mediana wynagrodzeń w stolicy Polski wynosi 9524,49 zł brutto miesięcznie. W internecie każdy może sobie mówić co chce.

Średnia pensja netto w stolicy (po odliczeniu składek ZUS i podatku) to około:

6 800 – 7 300 zł na umowie o pracę (przy standardowych odliczeniach)
7 500 – 8 200 zł na umowie B2B (przy
  • Odpowiedz
@Whiskeyjack29: Twój podstawowy problem wynika z tego, że masz dość dobre zarobki, ale upierasz się, że powinieneś móc sobie za nie kupić trzypokojowe mieszkanie w Warszawie za gotówkę. Otóż nie jest tak. W żadnym kraju pierwszego świata osoba z Twoją pozycją społeczną nie dokonuje takiego zakupu za gotówkę w wieku trzydziestu kilku lat.

@koszyk2:
Popełniasz błąd metodologiczny. Twoje dane mają sens dla UoP, bo dla UoP są robione
  • Odpowiedz
@Whiskeyjack29: jeszcze się spłakać, że ludzie, którzy do czegoś doszli, piszą Ci jak wyglądała ich droga to naprawdę trzeba być płatkiem śniegu.

Ty nawet jak będziesz zarabiał 30 tys zł to c.uja z tego będziesz miał i jak widać prawidłowo.
  • Odpowiedz
@Whiskeyjack29: ja mam 9 lat expa w Javie i obecnie 160zl/h netto b2b bez urlopów, L4, praca w polskie święta (USA klient), jedynie praca od 8 do 16 na luzie

Wychodzi te 16-17k na rękę jak się odliczy mały urlop 5-10 dni w roku, 10 dni L4 (no każdy tyle choruje w roku), odpuszczenie pracy w kilka świątecznych dni

Zakładając że te 3k musze inwestowac na emeryture i choroby itd
  • Odpowiedz
  • 10
@elo_kebab: Przez ostatnie 10 lat miałem 5 dni L4. 3 dni ciężkiej grypy (nie szło pracować) i 2 dni zatrucia pokarmowego gdzie też nie szło pracować. W pozostałych przypadkach zagryzam zęby i pracuje, chociaż muszę się naczytać, że jestem płatkiem śniegu bo nie mam kolegi w urzędzie miasta warszawa który pozwoli mi wystawić fakturę 500k za spacer po lesie.
  • Odpowiedz
@Whiskeyjack29:
Klasyka, tutaj każdy zna leniwych barberów i sprzątaczki 15k, co drugi samozatrudniony w PL dostaje 30k+, a ludzie na minimalnej dostają drugą pensję pod stołem. A później okazuje się, że połowa ludzi w tym kraju nie ma żadnych oszczędności lub takie pozwalające na przeżycie maksymalnie miesiąca. We wszystkich rankingach UE też jesteśmy zawsze na szarym końcu jeśli chodzi o wszelkie staty dotyczące posiadanego majątku i stopy oszczędności. Jak wykopki
  • Odpowiedz