Wpis z mikrobloga

@MakeLifeGreatAgain: bilety miesięczne są tanie i ich cena nie wpływa odstraszająco. Jakby komunikacją miejską działała wydajnie, to mógłbym za taki bilet płacić nawet 2x tyle. Ludzie wybierają własne auta dlatego, bo przejazd nimi jest szybszy i wygodniejszy. Po co mam jechać 1,5h komunikacją miejską, skoro mogę załatwić to samo w ciagu pół godziny jadąc samochodem lub rowerem?
  • Odpowiedz
@MakeLifeGreatAgain: nie mieszkam obecnie w krk, ale wydaje mi się że taki miesięczy to jest tani. generalnie komunikacja publiczna i tak idzie z dofinansowania bo zysk z biletów nie pokrywa kosztów funkcjonowania czy to w krk, poznaniu czy innych krajach.
  • Odpowiedz
@MakeLifeGreatAgain: komunikacja miejska w krakowie ma sens jeżeli poruszasz się z punktu A do punktu B, bez przesiadek i tramwajem jeżeli dochodzi ci przesiadka a już przesiadka np tramwaj na autobus to p------e to wolę płacić OC + utrzymanie auta niż tracić dodatkowe 2h dziennie na dojazdy ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Po co mam jechać 1,5h komunikacją miejską, skoro mogę załatwić to samo w ciagu pół godziny jadąc samochodem lub rowerem?

@goferek: Kraków jest idealnym przykładem tego jak nieefektywnie można tą komunikację planować. Mieszkam przy Czerwonych Makach pętli tramwajowej. I to tyle z plusów. Dojazd gdziekolwiek dalej bez auta to mordęga, dalej niż na Stare Miasto zwyczajnie jest nieopłacalny. Gdybym chciał się dostać na Nową Hutę to muszę pokonać trasę wspomnianych
michalxd21 - >Po co mam jechać 1,5h komunikacją miejską, skoro mogę załatwić to samo ...
  • Odpowiedz
Mieszkam przy Czerwonych Makach pętli tramwajowej. I to tyle z plusów. Dojazd gdziekolwiek dalej bez auta to mordęga, dalej niż na Stare Miasto zwyczajnie jest nieopłacalny. Gdybym chciał się dostać na Nową Hutę to muszę pokonać trasę wspomnianych 1,5h i nie ma żadnych alternatyw - żadnego szybkiego tramwaju, czy autobus

@michalxd21: no dobra, w którym duzym mieście masz tak że dojazd z każdego zadupia/każdej dzielnicy daje bezpośrednio połączenie z każdym
  • Odpowiedz
no dobra, w którym duzym mieście masz tak że dojazd z każdego zadupia/każdej dzielnicy daje bezpośrednio połączenie z każdym innym zadupiem/innym rejonem?

@HexenHeretic: akurat na Ruczaju mieszka tyle osób a na Hucie jest tak rozwinięty przemysł że jak najbardziej takie połączenie, zwłaszcza przez Podgórze ma sens. W 90% wypadków dojazd tam opiera się na zasadzie: dojedź do centrum i się przesiądź, dokładając 60% trasy i jeszcze więcej czasu. A to
  • Odpowiedz
@michalxd21: a nie ty narzekałeś na zły dojazd do Kokotowa? no właśnie, o tym mówię. dlaczego złe miasto akurat nie zrobiło ci wygodnego dojazdu na zadupie którego potrzebujesz przez 2 miesiące.
tu akurat mieszkasz na ruczaju więc dajesz ten przykład ale wyboraź sobie że w necie takich narzekań jest więcej i każdy narzeka dlaczego akurat jego miejscówka nie ma bezpośredniego połączenia do X/Y/Z argumentując tym na zły stan komunikacji miejskiej.
  • Odpowiedz
@michalxd21: Nie chcę się wymądrzać ale w Krakowie powinno się chyba zamiast metra myśleć o zejściu gdzieś w podziemie bliżej centrum aby puścić dodatkowe tramwaje z pętli do pętli. Dalej od centrum jest przecież miejsce na torach na dodatkowe kursy i one powinny omijać centrum gdzie jest tłoczno.
  • Odpowiedz
  • 0
@MakeLifeGreatAgain: @pepedros @goferek @HexenHeretic @nairoht @michalxd21 generalnie mieszkam na zadupiu Krakowa gdzie mam do pracy 12 km. Jeśli przyjdzie mi jechać lub wracać z pracy autobusem nocnym jadę 1h i 30 min z dwiema przesiadkami. Akurat kończę prace nie w stałych porach czasem o 20 innym razem 22 itd i schody mi się robią jak kończę prace po 21 i muszę wrócić komunikacją. Ostatni tramwaj
  • Odpowiedz
@michalxd21: metro powoduje tylko dalsze patologiczne zageszczanie zabudowy w poblizu stacji i wzrost cen w tym rejonie. Dlatego powinno sie rozbudowywac siec tramwajowa, udrazniac centrum przez zejscie w tunele i utrzymywac istniejaca infrastrukture w dobrym stanie. Metro jest w zalozeniu aby dowiezc ludzi do "downtown" ale w krk takiego nie ma. Tutaj biurowce sa raczej rozlokowane w roznych lokalizacjach dlatego ruch tez jest bardziej rownomiernie rozlozony.
  • Odpowiedz