Aktywne Wpisy

Nighthuntero +89
źródło: 1000028654
Pobierz
vieniasn +32
ale bym sobie pojeździł samochodem w cenie i stanie złomu po polnych drogach robiąc ogrom kurzu a potem wylądował w rowie urywając prawe koło
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000028654
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mam taki model 3D Krakowa (stąd: https://krakow.simplygeo.pl), chciałem sobie zautomatyzować segmentację tego mesha na:
a) teren
- co bardzo ważne osobno drogi
- reszta terenu
b) budynki
c) roślinność
Segmentacja budynków, roślinności i ogólnego terenu wydaje mi się wykonalna przy użyciu sklasyfikowanych danych #lidar. Myślałem o przypisywaniu klas do wierzchołków mesha na podstawie najbliższych punktów LiDAR.
Zastanawiam się, czy w danych BDOT500 są dostępne informacje o krawędziach lub obrysach jezdni, które można byłoby nałożyć na mesh i wykorzystać do jego wycięcia oraz wydzielenia dróg. Zna ktoś może jakiś inny sposób?
Pisałem z tym o AI ale na każde moje najgłupsze pomysły przytakuje, a nie do końca się one sprawdzają. Może ktoś się z czymś podobnym już mierzył?
źródło: image
PobierzJak jako tako to zrobiłbym expresje w Houdinim typu:
IF normalki pionowo w górę +- jakiś zakres AND pozycja Y = 0 (grunt) +- jakiś zakres AND kolor = kolorowi asfaltu +- zakres to id_ulica = 1;
Edit: albo nawet łatwiej, wierzchołki dziedziczą kolor po najbliższym punkcie lidar i po samym kolorze nakładasz id