Wpis z mikrobloga

Jakby ktoś się zastanawiał dlaczego leczenie polakow to jest taka katorga i dlaczego lekarze traktują pacjentów jak debili - bo tak trzeba ich traktowac, bo traktowanie ich jak ludzi rozumnych prowadzi donikąd. Można 10 razy powtórzyć, zapisać im w wypisie, poinformować rodzinę a i tak zrobią po swojemu wbrew lekarskim zaleceniom bo łun wi lepij i co mu będzie jakiś d*bił w fartuchu rozkazywał, tatuś jadł całe życie chleb że smalcem na śniadanie i palił p-------y i 90tki dożył. Ksiazulo parę dni po operacji gdzie miał nakazane lekkostrawna dietę, co sobie gotuje? Steka ze szparagami. A w komentarzach - hehehe ja to zjadłam schabowego tydzień po cholecystektomii i nic mi nie jest. Chodzisz, tłumaczysz że mają stosować lekkostrawna dietę, unikać smażonych potraw, zapisujesz w zaleceniach, prosisz szpitalnego dietetyka na konsultacje dla pacjenta, dajesz ulotki i wszystko jak krew w piach bo możesz być pewny że jak wrócą do domu to się znowu zaczną tłuste kiełbasy, schaby i polane tłuszczem ziemniaki bo bez tego to za suche i niedobre. Albo w czasie pobytu szpitalnego mówisz rodzinie żeby nie przynosiła ciastek i cukierków bo wujek ma nieunormowana cukrzycę i cukry po 400-500, stopę cukrzycowa taka że to nawet nie jest stopa cukrzycowa tylko kolano cukrzycowe już, i jak tak podjada to nie jesteśmy w stanie wyrównać tego i go zoperować bo cały czas nie jest na czczo bo ledwo mu się w brzuchu miejsce zwolni to już zapycha kolejnym ciastkiem. I co widzisz następnego dnia - znowu przyniesione ciastka, soczki i słodkie mandarynki. I znowu tłumaczysz to patrzą się na ciebie jak wół w obesrane wrota. Albo widzisz że rodzina pacjentki znowu zdjęła opatrunek z rany bo "rana się musi wietrzyć" tylko że zamiast wietrzenia jest zbiornik ropy pod spodem. Jestem też na takiej grupie typu "porady medyczne" i co tam się odwala to ja nawet nie. Chłop ma zapisana od kardiologa statyne po zawale i ma wątpliwości czy to brać bo statyny szkodzo. Jakby, ja mam to gdzieś czy po operacji będziesz odpoczywał jak zalecane, zmieniał opatrunki jak zalecane, brał profilaktykę przeciwzakrzepowa bo to twoje zdrowie, tylko nie miej pretensji jak coś się stanie - #medycyna #lekarz #polska #lekarz100k #szpital
pieknylowca - Jakby ktoś się zastanawiał dlaczego leczenie polakow to jest taka kator...

źródło: 1000018959

Pobierz
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ksiazulo parę dni po operacji gdzie miał nakazane lekkostrawna dietę, co sobie gotuje? Steka ze szparagami.

@pieknylowca: Nawet nie chciało Ci się obejrzeć do końca tego shorta. Ten stek że szparagami przeznaczony był dla jego baby imieniem Marta.
  • Odpowiedz
  • 211
Ten stek że szparagami przeznaczony był dla jego baby

@David_Rabbits: a ja się urodziłem dwa dni temu. Na pewno dla siebie ugotował indyka na parze. A te kiełbasy i steki to na pewno dla niej wszystkie są i na pewno ich nie spróbuję. I że ma nadzieję że za tydzień już będzie mógł wrócić do dawnego sposobu odżywiania. Ale nie moje zdrowie, nie moja sprawa.
  • Odpowiedz
@pieknylowca: ja po wycięciu pęcherzyka po wyjściu ze szpitala 3 dni na kroplówkach bez posiłku tylko woda na usta i jak w domu powachalem bułkę to zjadłem pół z masełkiem i jak dostałem kolki żółciowej czy jak ona się nazywa to stara na 112 dzwoniła bo myślałem że coś pękło. A oni schabowe jedzą po tygodniu xD normalnie wariaty.
  • Odpowiedz
@pieknylowca: Jakby co to wiekszosc ludzi ktorych spotyka lekarz w ogole by do niego nie trafili gdyby nie bylo retardami i dbali o zdrowie wczesniej działając prewencyjnie.

Przecietny Polak sra na wlasne zdrowie i czesto idzie do lekarza dopiero w kryzysowej sytuacji gdy rezultaty leczenia zawsze beda duzo gorsze

Współczuję tego zawodu
  • Odpowiedz
  • 37
Przecietny Polak sra na wlasne zdrowie i czesto idzie do lekarza dopiero w kryzysowej sytuacji gdy rezultaty leczenia zawsze beda duzo gorsze

@jegertilbake: a później ma pretensje że lekarz nie wyleczył: sorry ale nie da się wyleczyć 40lat zaniedbań w 15min wizyty i tygodnia brania leków bo tyle przeciętnie trwa stosowanie się do zaleceń
  • Odpowiedz
@pieknylowca:

. Albo w czasie pobytu szpitalnego mówisz rodzinie żeby nie przynosiła ciastek i cukierków bo wujek ma nieunormowana cukrzycę i cukry po 400-500, stopę cukrzycowa taka że to nawet nie jest stopa cukrzycowa tylko kolano cukrzycowe już, i jak tak podjada to nie jesteśmy w stanie wyrównać tego i go zoperować bo cały czas nie jest na czczo bo ledwo mu się w brzuchu miejsce zwolni to już zapycha
  • Odpowiedz
@pieknylowca: nie posądziłbym ksażula o inteligencje parząc jak sie zachowuje na filmikach. Odnośnie zdrowia to najczęściej zadawane pytanie do lekarza to nie jest czy wyzdrowieję tylko kiedy mogę zacząć pić a reszta jest olewana ciepłym moczem.
  • Odpowiedz
  • 1
urła aż trudno uwierzyć w taką głupotę....

a może wujek z tych bogatych i trzeba mu pomóc ten tego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@hansschrodinger: zdjęcie aż bym wrzucił ale zaraz by mnie wystalkowali bo dokumentowalem przebieg gojenia ran
  • Odpowiedz
@pieknylowca: Ale zdajesz sobie że to jest ich zdrowie i życie i że jak nie beda przestrzegać zaleceń to szkodzą sobie

Za to lekarza obowiązkiem jest leczyć, a nie obrażać się bo ktoś nie działa wedle jego zaleceń

Ludzie to debile, ale nie ma powodu by lekarz równał w dół
  • Odpowiedz
Jakby, ja mam to gdzieś czy po operacji będziesz odpoczywał jak zalecane, zmieniał opatrunki jak zalecane, brał profilaktykę przeciwzakrzepowa bo to twoje zdrowie, tylko nie miej pretensji jak coś się stanie

@pieknylowca: przepraszam bardzo, ale jak coś się stanie to wiadomo że coś było spiepszone przy operacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pieknylowca: jak ja nie trawię takich jak ty (z małej celowo). Wiesz lepiej, a nie jesteś na miejscu. Gdyby chodziło o kasę, to można byłoby domniemywać odchodzenie od reguł, ale to zdrowie. Jesteś pewnie z tych ludzi w pracy co rozpuszczają plotki na podstawie swojego małego rozumku i domniemywań. Ha tfu na takich i ciebie.
  • Odpowiedz
Jakby, ja mam to gdzieś czy po operacji będziesz odpoczywał jak zalecane, zmieniał opatrunki jak zalecane, brał profilaktykę przeciwzakrzepowa bo to twoje zdrowie, tylko nie miej pretensji jak coś się stanie

@pieknylowca: a potem beda p-------ć że ktoś umarł bo go zawieźli do szpitala a jakby nie pojechał to by dalej żył XD
gaz_wieprzowy - >Jakby, ja mam to gdzieś czy po operacji będziesz odpoczywał jak zale...

źródło: mfSoq36uQDZxPPeP

Pobierz
  • Odpowiedz
@pieknylowca: Klasyka, jeszcze jak pracowałam jako klinicysta to najbardziej zapadł mi w głowie jeden pacjent lat ok 70 przyjechał z cukrem 600, wyniszczony nieleczona cukrzyca w śpiączce cukrzycowej. Rodzina pojawiła się oczywiście po dwóch dnia od wejścia pretensje czy tatuś miał konsultacje, czy tatuś czuje się lepiej. Na oddziale 3 tygodnie wyciągania Pana, normowanie cukru Pan wypisany w kontakcie chociaż z otępieniem, rodzina pouczona o insulinoterapii. Pan wrócił po 4
  • Odpowiedz