Aktywne Wpisy

mocarnyknur +233
źródło: 1000043665
PobierzPora na zimny prysznic.
Koniec mitu potężnego #programista15k. Oto brutalne zderzenie z rzeczywistością biologicznych zasobów z polskiego IT.
Spójrzcie na ten wykres i przestańcie w końcu żyć złudzeniami z lat 2020-2022. Podczas gdy przeciętny Janusz na magazynie, kurier czy pani w żabce dostają regularne podwyżki inflacyjne i średnia krajowa wystrzeliła do poziomu ponad 9,5 tysiąca brutto, dumni „panowie programiści” od trzech lat stoją w bolesnym rozkroku na poziomie 15 200 zł.
Koniec mitu potężnego #programista15k. Oto brutalne zderzenie z rzeczywistością biologicznych zasobów z polskiego IT.
Spójrzcie na ten wykres i przestańcie w końcu żyć złudzeniami z lat 2020-2022. Podczas gdy przeciętny Janusz na magazynie, kurier czy pani w żabce dostają regularne podwyżki inflacyjne i średnia krajowa wystrzeliła do poziomu ponad 9,5 tysiąca brutto, dumni „panowie programiści” od trzech lat stoją w bolesnym rozkroku na poziomie 15 200 zł.
źródło: dramat_it_
Pobierz

@Urajah: Ale tutaj mowa o nie przekraczaniu 125% minimalnej, a nie o średniej.
No wszyscy na B2B mają dopłaty do składek w postaci wakacji od ZUS i to niezależnie od zarobków. Nie wiedziałeś? A nie czekaj, nikt nie kazał ci się na to
@wstanczyk: XD przecież jasne jest gdzie piszę o minimalnej, a gdzie odnoszę się do średniej - masz zaznaczone fragmenty tekstu bezpośrednio ze strony rządowej. Siejesz ferment.
@Urajah: No ale sugerujesz, jakoby artyści mieli dostawać dopłąty w odniesieniu do średniej. Rozumiem taka ot manipulacja?
@Urajah: Przecież to zupełnie inny system i nie odnoszący się stricte do przedsiębiorców, udawanych czy nie.
@wstanczyk: W głowie Tobie nie siedzę - nie wiem czym się sugerujesz, jeden z przytoczonych fragmentów jest o tym dlaczego artystom trzeba pomóc (wg ustawodawców), drugi wyszczególnia jeden konkretny zakres pomocy (jeden z kilku punktów - a np. ten o urlopie macierzyńskim wydaje się być nie powiązany z dochodami).
Polecam czytanie materiałów źródłowych, kiedy są
@Urajah: Przecież ja się odnoszę do tego, co napisałeś.
@wstanczyk: Dałem dwa cytaty i osobno się do nich odniosłem. Ty sobie połączyłeś oba cytaty w jedną narrację. Czy mogłem to zręczniej napisać? Pewnie tak, ale rozsądna osoba ogarnęłaby w dyskusji, że autor miał co innego na myśli (co już zresztą wyjaśniłem potem), przeczytałaby potężny esej na 300 słów i sama wyciągnęła wnioski i dyskutowałaby o meritum sprawy.
Można też dzielić włos na