Aktywne Wpisy

Clermont +174

szcz33pan +341
Twa mundial, ale klasycznie znalazłem chwilę czasu aby sprawdzić jak tam wygląda #indekskebaba
Inflacja została opanowana, stopy procentowe stoją w miejscu, nawet ceny nieruchomości stoją w miejscu. A co z kebabami?
10 stycznia 2022 zamówiłem kebaba z lokalnej budy i to samo zacząłem zamawiać co pół roku
10.01.2022 - cena 28,30 zł
Inflacja została opanowana, stopy procentowe stoją w miejscu, nawet ceny nieruchomości stoją w miejscu. A co z kebabami?
10 stycznia 2022 zamówiłem kebaba z lokalnej budy i to samo zacząłem zamawiać co pół roku
10.01.2022 - cena 28,30 zł
źródło: kebab_lipiec_2026
Pobierz

1. Dziesiątki chińskich marek - w tym skutery, autobusy, ciężarówki! Chiński smok, produkuje - lepiej, szybciej, więcej i to widać gołym okiem.
Ilość Chińskich marek ich logotypów mnie przerosła! Przemysł motoryzacyjny jest na zupełnie innym poziomie niż Europejski, czy Amerykański. W Chinach jest ponad 100 rodzimych marek samochodów osobowych, a jeśli liczyć marki sprzedające auta elektryczne i hybrydy plug-in, mówimy nawet o 129 markach!
Największe chińskie marki i grupy to m.in. BYD, Geely, Chery, Changan, SAIC, GAC, Great Wall, Hongqi, Wuling, NIO, XPeng, Li Auto, Zeekr, Aion, Xiaomi, AITO, Denza i Leapmotor.
Źródło: https://www.ecomotorsnews.com/en/expertise/multiverse-chinese-car-brands
2. Samochody w dużych miastach są nowe.
W Chinach przeciętny samochód osobowy ma ok. 7,1 roku, w USA cały park lekkich pojazdów ma średnio 12,8 roku, w Unii Europejskiej auta osobowe mają średnio 12,5 roku, a w Polsce według nowszych danych SAMAR/CEPiK aż 16,16 roku. Według porównywalnych danych ACEA dla 2023 r. Polska miała 15,1 roku, czyli i tak wyraźnie powyżej średniej UE.
Źródło: https://www.ice.it/it/sites/default/files/inline-files/THE%20AUTOMOTIVE%20SECTOR%20IN%20CHINA%20WITH%20SPECIAL%20FOCUS%20ON%20AFTERMARKET.pdf
3. Zagraniczne marki widoczne?
Chiny są ogromnym rynkiem: w 2025 r. sprzedaż aut wyniosła 34,4 mln sztuk, a aut elektrycznych i hybryd plug-in/fuel-cell 16,49 mln sztuk. Chińskie marki miały w 2025 r. już ponad 70% rynku samochodów osobowych.
Dla porównania:
marki niemieckie miały ok. 12–13% rynku, (Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes-Benz i Porsche)
japońskie ok. 9–10%, (Toyota, Honda, Nissan, Lexus, Mazda, Mitsubishi i Subaru
amerykańskie ok. 5–6%, (Tesla, Buick, Cadillac, Chevrolet, Ford i Lincoln)
koreańskie ok. 1–1,5%, (Hyundai, Kia i Genesis)
a reszta Europy i inne marki ok. 1–3%.
Źródło: https://apnews.com/article/luxury-cars-china-economy-europe-a1f4f55f2989082a2a533ab891f75408
Chiński przemysł motoryzacyjny jest Chiński!
4. Niemieckie marki to lusksus?
Niemieckie marki mają w Chinach długą historię prestiżu. Audi przez lata kojarzyło się z urzędnikami i elitą, Volkswagen był bardzo mocny dzięki lokalnym joint venture, BMW. Mercedes to był status. Natomiast po rozmowach z lokalnymi przewodnikami dostałem prostą informację. Niemieckie samochody były luksusowe 10 lat temu. Teraz nie robią żadnego wrażenia, a wypychają je turboluksusowe marki Chińskie jak Maextro, Yangwang (BYD), czy też Zeekr, XPeng, Hongqi (FAW), NIO. Nie zmienia to faktu, że niemickie samochody są jeszcze głoym okiem widoczne na drogach, ale przy chińskich samochodach wyglądają właśnie jak opóźnione o 5-10 lat...
Co by jednak nie mówić, Niemcy pilnują swojego interesu i są obecni na tak dużym rynku. Tego samego o Polsce i innych krajach UE nie można powiedzieć, ale o tym w innych ciekawostkach.
5. Elektryki, autobusy, taksówki, skutery - teraźniejszość, nie przyszłość
Największy szok: elektryki nie wyglądają tu jak przyszłość, tylko jak teraźniejszość. Autobusy elektryczne, skutery elektryczne, dostawczaki elektryczne, taksówki elektryczne. W 2025 r. w Chinach sprzedano detalicznie 23,74 mln samochodów osobowych. Z tego 12,81 mln stanowiły osobowe NEV-y, czyli auta elektryczne, plug-in hybrid i range extendery. To daje 53,96% rynku osobówek.
BEV pełne elektryki - 7,88 mln / ok. 33,2%
PHEV hybrydy plug-in - 3,40 mln / ok. 14,3%
EREV elektryki z generatorem spalinowym - 1,17 mln / ok. 4,9%
NEV razem - 12,81 mln/ ok. 54,0%
Spalinowe i klasyczne hybrydy bez wtyczki - ok. 10,94 mln / ok. 46,0%
Źródło: https://cnevpost.com/2026/01/09/china-dec-2025-nev-retail-record-high/
5.1 Autobusy
Tutaj Chiny są jeszcze dalej niż w osobówkach. W 2025 r. ponad 60% nowych autobusów w Chinach było elektrycznych, a w przypadku autobusów miejskich sprzedaż była prawie w 100% elektryczna. Chiny odpowiadały też za ok. 60% globalnej sprzedaży autobusów elektrycznych.
5.2 Skutery, e-bike’i, dwa i trzy koła
W skuterach i jednośladach elektryfikacja jest bardzo widoczna na ulicy. IEA podaje, że w 2025 r. w Chinach sprzedano ponad 7 mln elektrycznych jednośladów, a ich udział w sprzedaży nowych jednośladów przekroczył 55%.
5.3 Ciężarówki i dostawczaki
Ciężarówki też szybko się elektryfikują, ale nierówno. W 2025 r. co czwarta ciężarówka sprzedana w Chinach była elektryczna, a Chiny odpowiadały za ponad 90% globalnej sprzedaży elektrycznych ciężarówek. W ciężkich ciężarówkach udział elektryków doszedł do 28%, a w średnich do 24%.
Z dostawczakami do 3,5 t jest słabiej - IEA zaznacza, że lekkie pojazdy dostawcze są w Chinach jednym z mniej zelektryfikowanych segmentów, m.in. dlatego, że większą rolę w przewozach grają tam większe ciężarówki.
Źródło: https://www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2026/trends-in-other-ev-modes
#chiny #podroze #100ciekawostekochinach #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #samochody #motoryzacja
źródło: image (1)
PobierzNa zdjeciu: Neta GT to elektryczny samochód sportowy klasy średniej w nadwoziu typu coupe, produkowany przez chińską markę Neta (Hozon Auto). Wyróżnia się odważnym designem, świetnymi osiągami (do 462 KM) oraz maksymalnym zasięgiem dochodzącym do 660 kilometrów.
źródło: Zrzut ekranu 2026-06-05 120325
Pobierzźródło: PXL_20260521_000705596.MP
Pobierz@jan_3_sobieski: CIekaiwe w jakich kryteriach określany jest luksus? W ilości ekranów na metr kwadratowych? W metrach podświetlenia LED?
źródło: PXL_20260524_094421258.MP
PobierzW sumie, to mnie nawet cieszy, ze Europejskie auta są bardziej konserwatywne, niż festiwal świateł spotykany w chińskich samochodach.
nie no, z takim dużym ekranem to chyba jednak przesada.
dzięki za ciekawe informacje
może dlatego nagły powrót do pokręteł i fizycznych guzików u producentów europejskich, bo nagle się okazało że to jest bardziej bezpieczne...
A co do chińskich aut - nie przemawia do mnie ich styl - robotę mam taką, że siedzę przed ekranem i w samochodzie chciałbym odpocząć od ekranów i się wyciszyć, więc gdy widzę wnętrza aut jak na
@mariecziek: Super materiał - oddaje moje odczucia. Fajnie, że Chiny są pokazywane i chcą się pokazać światu, bo jest co! Z twoimi wymaganiami to dla ciebie byku Łada byłaby najlepsza xD
dzieki, super interesująca odpowiedź.
wydaje mi się że najkrótsza droga do odwrócenia tej tendencji (rosnące, ogromne i potężne chiny vs kurczacy się i klejący zachód) to odpuszczenie zachodu i przejście do ataku z pozycji słabszego i utwierdzanie chinczykow w poczuciu swojej świetności i budowanie ich dumy, bo to sprawi że przestaną się rozwijać. No ale spodziewam się siłowej próby bo przecież zachodnie elity nie oddadzą pieniędzy, wpływów i władzy bez
mam podobne odczucie jak widzę twk duże ekrany w samochodzie.