Wpis z mikrobloga

@janusz-lece: jakiś czas temu szukałem projektora i zauważyłem że są sklepy które dostosowują ceny względem siebie.
Codziennie przeglądałem ceneo i oferty sklepów bezpośrednio. Wszystkie sklepy miały go w cenie 2500zł i gdy zniknął z pewnego sklepu na x, to reszta sklepów w ciągu paru godzin (automatycznie?) podniosła ceny.

Jestem niemal przekonany, że sklepy mają jakiś automat dostosowujący ceny do konkurencji, żeby czasem nie oferować za nisko produktu
  • Odpowiedz
zauważyłem że są sklepy które dostosowują ceny względem siebie.

@sirgorn: 99% sklepow w takich sytuacji ciagnie towar z jednej i tej samej hurtowni i maja ustawiony staly % wzgledem ceny u zrodla. Na allegro ostatnio jak byl blad bo braklo towaru to w ciagu 15 minut oferta zniknela u 90 sprzedajacych xD To tyle.
  • Odpowiedz
  • 38
@janusz-lece: w przypadku abfoto, często ma telefony z innej dystrubucji niż polskiej, stąd ta różnica w cenie. A empik prawie na pewno nie jest w tym wypadku sprzedawcą tylko czymś w rodzaju allegro.
  • Odpowiedz
  • 1
@janusz-lece: kupuj te tanie i daj znać czy to nowe europejskie telefony, czy refurby, outlety albo jakieś dziwne rynki bez gwarancji w Polsce xD

@floojd: czemuz? zobacz po ile te telefony lataja w DE, od 499 jurkow, druga cena 529, licz po 4.2 = 2221.8 pln (oni tez na tym zarabiaja, nie robia jako fundacja rodzinna #pdk ) https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/207653235_-galaxy-s25-fe-256gb-navy-samsung.html

a u nas mediaexpert po 2900 i
  • Odpowiedz
@janusz-lece: AB to hurtownia, jedna z głównych ze sprzętem RTV. Sporo sklepów od nich korzysta.

Prawda jest taka, że większość sklepów ma podpięty live stan magazynowy jednej z hurtowni i mają od razu podpiętą marże do ceny hurtowej. Jak się zmienia cena w hurtowni to automatycznie zmienia się u nich, jak produkt zostanie wycofany u dystrybutora na Polskę to w tym samym czasie wszystkie sklepy będą mieć wyprzedane.

Nie opłaca
  • Odpowiedz
  • 0
@janusz-lece: czemu nie kupisz u Niemca?

@dr-proktor: ogolnie zastanawiam sie nad przesiadka z mojego s21 FE na s25 FE, sledze ceny od kilku miesiecy, ale ostatnio mialem inne wydatki, jako, ze s21 ciagle dziala, to nie mam cisnienia. Moge normalnie kupic na amazonie.de i przysylaja do Polanda. Widze, ze cena ladnie spada, bo bylo 2800, to moze lipiec/sierpien kupie.
  • Odpowiedz
@janusz-lece: nie muszą, ale po co mają zmieniać cenę skoro można te kilka % więcej zarobić? ( ͡° ͜ʖ ͡°) A uwierz, że wszyscy z tego tortu się najadają.

Tylko to nie są jakieś gigantyczne marże, żeby nie było nieścisłości. Trzymając się już tego Samsunga, to oni dla dystrybutorów zostawiają dosyć niskie marże, więc nie ma aż tak z czego schodzić. Co innego jak idzie nowy
  • Odpowiedz
a nie pomyślałeś że to wymóg wobec dystrybutora zawarty w umowie?

@TompsonzPolski: A nie sprawdziłeś, że taki zapis w umowie byłby nielegalny? Są marki, które pilnują cen, jak np. Chanel i jeśli zaczynasz je przeceniać lub kombinować z kodami rabatowymi, to wypadasz z dystrybucji selektywnej.
  • Odpowiedz
  • 0
Tylko to nie są jakieś gigantyczne marże, żeby nie było nieścisłości.

@Redminek: no moge go dostac za < 2400 a tamci maja za 2999 - 600ziko wiecej, z czego ten za 2400 tez cos musi zarobic.
  • Odpowiedz
@janusz-lece: To jest zmowa cenowa i to z legalną umową. Popatrz tutaj, tak było na blcksrajdej:
https://wykop.pl/wpis/84054583/oto-lista-sklepow-ktore-zawyzaja-przez-najblizszy-
Tym razem empik widocznie też dołączył ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Arhi +7
Oto lista sklepów, które zawyżają przez najbliższy miesiąc cenę samsungów S25 i innych o około 1200zł, żeby dać kupującemu elektro-śmieć o wartości 500zł w prezencie lub też nie (wyczerpanie zapasów). Fajnie z ich strony, że dali pełną listę w regulaminie. Fajnie, że empik pokazał im f u c
  • Odpowiedz