Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 149
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bardzo miłe i wdzięczne

@budep: ej, jeśli sie nie zesrały ze szczęścia, ciućkając prawdziwym Polakom z Polski i krzycząc chwała wielkiej Polsce, prezentując wydzierane hasło HUSARIA na dekoltach, oraz JEREMI WIŚNIOWIECKI gdzieś jeszcze, to znaczy że to niewdzięczne ukry i nic więcej, poza roszczeniowością oczywiście.
  • Odpowiedz
bohatera gościa, który jest twarzą rzezi na 100 000 Polskich cywilów

@nie_umiem_inwestowac: ja to sie nie znam, ale Wiśniowiecki Jeremi oraz Czarniecki Stefan notowali podobne liczby zamordowanych na Ukrainie. Obydwaj uchodzą za bohaterów, ten drugi to nawet w hymnie polskim wylądował. Pewnie za to
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Stawiszczami
chociaż być może za pacyfikację Połonnego i Buszy, gdzie wymordował znacznie więcej cywilów niż w Stawiszczach.
  • Odpowiedz
@budep: z jednej strony tak ale z drugiej trochę rozumiem tych ludzi co zapi3rdalają latami i nigdy żadnej pomocy od państwa nie otrzymali, tylko ich złość powinna być wymierzona w polityków którzy 24/7 szczują jednych na drugich.
  • Odpowiedz
ja to sie nie znam, ale Wiśniowiecki Jeremi oraz Czarniecki Stefan notowali podobne liczby zamordowanych na Ukrainie. Obydwaj uchodzą za bohaterów, ten drugi to nawet w hymnie polskim wylądował.

@Sossija: Dobrze, że napisałeś, że się nie znasz bo to fakt. Po pierwsze nikt nie neguje zbrodni Wiśniowieckiego w Polsce, po drugie był z ruskiej szlachty, po trzecie w buncie Chmielnickiego dochodziło do zbrodni po obu stronach (choć nie na taką
  • Odpowiedz
@budep: generalnie to sprowadza się do prymitywnej żądzy kopnięcia kogoś innego a Ukraińcy są łatwym kozłem ofiarnym. Reakcją normalnego białego piśmiennego człowieka na sytuację np w której Żeleński nadaje jednostce specjalnej nazwę bohaterów upa jest oburzenie , być może Polska powinna taktycznie ich jakoś rozegrać i zrobić politycznie pod górkę żeby przywołać typa do porządku natomiast popadanie w konwulsje i wyżywanie się na Ukraińcach jest śmieszne.
  • Odpowiedz
@budep: @nie_umiem_inwestowac

Czczą tylko nazistów i zbrodniarzy na poziomie państwowym

kochani wyobraźcie sobie, że taki statystyczny Saszka który siedzi tu od 10+ często lat, ma W----------E na to co robi jego rząd, bo i tak nie ma na to wpływu. Oni zazwyczaj przyjechali za lepszym życiem, i je znaleźli i zostali. Płacą podatki więc Dlatego uważam, że nie powinno się za to zwykłych ludzi atakować.

Analogicznie- to tak, jakby
  • Odpowiedz
@budep: jak dla mnie to są to zakompleksione osoby które zaczęły widzieć bogatych Ukraińców. Przed 2022 rokiem Ukraińcy byli jak dawniej Polacy w UK, przyjechali tutaj ci co się chcą dorobić. Np na budowie a który był bardziej kumaty to w jakimś korpo. Wybuchła wojna i klasa wyższa też zaczęła uciekać i zabrali ze sobą swoje Bentleye i Porsche i teraz taki zakompleksiony Polak dla którego wcześniej Ukrainiec to był
  • Odpowiedz
po drugie był z ruskiej szlachty,

@djtartini1: był pochodzenia litewsko-mołdawskiego. Trochę się jednak znam. Po buncie Chmielnickiego dochodziło do mordowania jeńców, w tych czasach było to wręcz normą. Skala zbrodni Wiśniowieckiego i Czarneckiego przerażała nawet jemu współczesnych. Czy ja coś piszę o Wołyniu? Oczywiście, że była to zbrodnia, rozchodzi mię się jednak o symetrię, gdyż albowiem mordercy byli po obydwu stronach i po obydwu są honorowani. Ulice i pomniki bandery
  • Odpowiedz
po trzecie w buncie Chmielnickiego dochodziło do zbrodni po obu stronach (choć nie na taką skalę jak na Wołyniu,

@djtartini1: wg wiki 120k Polaków zginęło w czasie tego powstania i ok. 60k kozaków i 30k tatarów.
Jeśli doliczyć straty wynikające z Potopu to cała RON straciła 4mln osób (zabitych, uprowadzonych lub migrantów). Co stanowiło 1/3 ówczesnej populacji RON.
  • Odpowiedz
wg wiki 120k Polaków zginęło w czasie tego powstania i ok. 60k kozaków i 30k tatarów.

@WH40K: No tak, ale w większości to straty wynikające działań wojennych, nie jakieś celowe mordowanie randomowych cywili. Do tego obejmowało większość obszaru dzisiejszej Ukrainy, a nie sam Wołyń.
  • Odpowiedz
  • 8
Zadaj sobie pytanie, czy naród, który wybiera świadomie takich bohaterów jest gotowy na dołączenie do świata zachodniego. Moim zdaniem nie jest.

@nie_umiem_inwestowac: niesty przez całą swą niepodległość Ukraińcy wypracowali sobie dwóch głównych bohaterów: Banderę na zachodzie, Lenina na wschodzie. Nic dobrego z tego nie mogło wyniknąć.
  • Odpowiedz
  • 14
@budep: dokladnie, za co maja byc nam wdzieczni? To my powinnismy byc, ze oni umieraja a nie my. Do tego wspieraja nasza gospodatke, a m zarabiamy na Ukrainie (inwestycje polskich firm, wykupowanie po tanosci) - tak wiem, ze to nie do pomyslenia dla wykopka bo wykopek czyta tylko negatywne naglowki newsow.

A co do bohaterow to faktycznie slabo, polska dyplomacja im powonna wytlumaczyc, ze jak chce byc czescia zachodu to
  • Odpowiedz
Czczą tylko nazistów i zbrodniarzy na poziomie państwowym, a 98% społeczeństwa temu przyklaskuje

@nie_umiem_inwestowac: tak, tak a świstak skręca te sreberka. Powtarzasz teorie i poglądy dwóch chui - Putina i Brauna. Zaczep ukraica i z nim normalnie pogadaj, a nie powtarzasz ruska propagandę.
  • Odpowiedz
@budep: pracowałem z Ivanem i Ivanem i to było dwóch fajnych gości. Kulturalni, pomocni (jeden nieco mniej, a drugi przynosił słodycze). Ukrainki natomiast księżniczki: ja jestem najmądrzejsza i najpiękniejsza. Rzadko dają dokończyć zdanie, bo „one wiedzą i rozumieją”.

Wkurza mnie to generalizowanie. Ukraińcy tacy, Polacy tacy, Wykopcy sracy. Wszędzie znajdą sie indywidua.

Był też rusek, który mówi, że s--------ł z tego gówna, bo nie popiera działań wojennych.
  • Odpowiedz