Wpis z mikrobloga

#gielda
Moje typy na dzisiaj. Najlepsze od końca. To nie jest porada inwestycyjna
ASML.NL (ASML), ASM.NL (ASM International), BESI.NL (BE Semiconductor Industries), SU.FR (Schneider Electric), AI.FR (Air Liquide), STM.FR (STMicroelectronics), SOI.FR (Soitec), AALB.NL (Aalberts), PFV.DE (Pfeiffer Vacuum), AIXA.DE (Aixtron), AMG.NL (AMG Critical Materials), JEN.DE (Jenoptik)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ethize +22
Spędziłem trochę czasu analizując EU Chips Act 2.0 (COM(2026) 504) i raport Industry Advisory Group z marca 2026. Oto 5 spółek, które moim zdaniem mają najlepsze dopasowanie do tego, co program chce zbudować w Europie.

Nie jest to rekomendacja inwestycyjna — to moja prywatna analiza oparta na dokumentach źródłowych.

• Odpowiedz
  • 1
@nabla-delta: nie nie moje są pod chemię i fizykę do produkcji chipsetów i dlatego uważam że są lepsze. Mogę też uważać egoistyczne że są lepsze bo są moje :) kto mi zabroni ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@nabla-delta: @ethize smhn - Bez ich sprzętu do nakładania chemii, najdroższy laser ASML będzie wypalał wzory na pustym lustrze. Kontrolują chemiczny etap "przed" litografią.
Jenoptik mikro/nano optyka, żeby laser na produkcji był tam gdzie ma być. Kształtują pojedyncze fotony, żeby pracowały dokładnie tam, gdzie powinien
PFV.DE- zaawansowane na świecie pompy próżniowe oraz systemy detekcji nieszczelności. Ich pompy dosłownie wyciągają każdą pojedynczą cząsteczkę gazu z komór naświetlania
  • Odpowiedz