Wpis z mikrobloga

931 + 1 = 932

Tytuł: Ring
Autor: Kōji Suzuki
Gatunek: horror
Ocena: ★★★★★★
ISBN: 9788324004997
Tłumacz: Katarzyna Jakubiak
Wydawnictwo: Znak
Liczba stron: 324
Któż nie zna filmu o dziewczynce wychodzącej z telewizora? Nie wiem czemu, ale zaskoczyło mnie gdy @Gomusss wrzucił opis akurat tej książki. Horrory zawsze mnie przerażały, przeczytałem jednak już jeden. To uznałem, że tego też spróbuję przeczytać. Pamiętałem jednak film - przeczuwałem, że może to może być trudne.

Otóż, dla mnie, książka nie ma takiej atmosfery grozy, nie czułem presji czasu, nie czułem narastającego napięcia. 4 osoby umierają, a później poszukiwanie po omacku połączenia i próba rozwiązania zagadki. Gęsia skórka stanęła mi raz, pod koniec.
Książkę przeczytało mi się świetnie, wręcz przyjemnie - co jak na horror jest dziwne. Jest kilka rzeczy które mnie zaskoczyło, które sprawiają że myślę nad tym, próbuję sobie ułożyć.
Gdyby pominąć paranormalność, to całkiem przyjemna sensacja.

W każdym razie, ciekawa pozycja. Myślę, że nawet ze zwykłej ciekawości warto przeczytać.
Jednak to będzie dla mnie druga pozycja w której będę mówił: Film jest lepszy. Brakowało mi poczucia grozy z filmu, może kwestia lat - film oglądałem ze 20 lat temu ostatni raz. A może to kwestia czegoś innego, sam nie wiem.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #horrorbookmeter
jagodowy_krol - 931 + 1 = 932

Tytuł: Ring
Autor: Kōji Suzuki
Gatunek: horror
Ocena: ...

źródło: 352x500

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia