Wpis z mikrobloga

#kryptowaluty #podatki #btc

Z ciekawości kupiłem sobie za 30$ trochę kryptowaluty w #revolut i zapłaciłem nią za usługę. Jakieś grosze zostały to odsprzedałem resztę.
I teraz zdziwienie bo ponoć każdy zakup usługi przez kryptowaluty, lub jej sprzedaż trzeba zgłaszać do US w formularzu PIT-38.
JA w rewolt zaznaczyłem że przelewam firmię za usługę.
Jak to wygląda w praktyce ? Robił to ktoś ?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@buddookan: ja usunąłem nawet konto oszczędnościowe z lokata na parę tysięcy euro, bo mi napisali, że zarobiłem (zawrotne) 25 euro odsetek w ubiegłym roku i że oni zgłaszają to do jakiegoś tam urzędu w Belgii, który moze zgłosić to do urzędów w innych państwach. Nie będę tracił czasu na jakieś palowanie się, żeby płacić z 5 euro podatku. Po prostu to nie warte takiej smiesznej kwotyi
, lepiej niech to
  • Odpowiedz
  • 0
@NieoznaczonaReklama: To tak się zastanawiam jaki sens mają te kryptowaluty jak płacąc za restaurację, hotel czy coś innego ciągle musze to rozliczać w picie. Przecież to całkowicie wypacza idee płacenia nimi gdziekolwiek bo jest zbyt skomplikowane rozliczanie tego.
  • Odpowiedz
@Wypokowicz93: Wiesz jak to jest. Co chwilę Unia, różne kraje wprowadzają różne nowe przepisy, ograniczenia itp. w dobie cyfryzacji, wspólnych systemów informatycznych itp. Ciężko się nawet w tym połapać, żeby być na bieżąco.
Ja akurat też, pomimo posiadania Revoluta, rezydencję podatkową mam w innym kraju, niž Polska, i pomimo, że tutejsze urzędy skarbowe są znacznie bardziej wyrozumiałe, to jednak tyle wiem, że minimum 25% podatku od tych 25 euro powinienem
  • Odpowiedz