Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad zakupem, któregoś z tych trzech samochodów:
- Alfa Romeo Giulia
- BMW G20 330i
- Alfa Romeo Stelvio

Czy ktoś z Was miał okazję jeździć tymi samochodami? Który byście polecili, dla osoby która robi mało KM, obecnie +- 10 000 rocznie to max - ale chcę zachować frajdę z jazdy, gdy już jeździ. Planuje zakupić egzemplarz 2-3 letni maksymalnie, żeby troszkę zamortyzować największy spadek ceny w pierwszych latach.

Zależy mi na frajdzie z jazdy, oraz w miarę stabilnym samochodzie, który nie będzie co 5 miesięcy u mechanika.
Słyszałem, że te alfy faktycznie wychodzą z stereotypu wlasnej marki i są dobrze wykonane - ale może jestem w błędzie?

#motoryzacja #samochody #bmw #alfaromeo #stelvio #giulia #g20
Yakooo - Zastanawiam się nad zakupem, któregoś z tych trzech samochodów:
- Alfa Romeo...

źródło: CoWybrac

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@dlugijohn: no niekoniecznie, jest to akurat usportowiony suv, który bazuje na Giulii.

Osobiście, bliżej było mi do sedana - natomiast, bardzo prawdopodobne, że nowy samochód zobaczy też niebawem potomków i rozmyślam, czy nie dobrym wyborem byłoby zakupienie właśnie Giulii w Suvie (czyli Stelvio), która pozwoli mi przewozić troszkę więcej rzeczy w bagażniku.

Myślę o zrobieniu garażu z SUV'a + Sedana. Po części bardzo podoba mi się g20, ale chyba lepszego
  • Odpowiedz
@Yakooo: Giulie, zdecydowanie. Ale kierowalbym sie glownie aspektami wizualnymi, jest po prostu piekna, slyszalem o niej tez duzo dobrego ale glownie od fanbojow Alfy wiec trzeba na to brac poprawke.
  • Odpowiedz
@Yakooo: Giulia i Stelvio konstrukcyjnie już są dość leciwymi samochodami, mimo różnych faceliftingów (choć w sumie tego tak nie czuć). Ja bym wybrał Giulię. Oba auta są dość ciasne z tyłu, oba dobrze się prowadzą, GIulia jest nieco krótsza, ale pod względem masy wypada dość podobnie. A Giulię bym wybrał, bo bardziej leży mi wnętrze i analogowy charakter. No i bardziej jestem skory zaufać, że będzie niezawodna. Jak będziesz miał
  • Odpowiedz
  • 0
@mariusz-migdalek: dzięki za fajny komentarz!

No nic, co raz bliżej mi do Alfy, przez chwilę mocno namieszała mi w głowie g20 (330i/m340i), ale chyba docelowo zostanę przy "Włoszce". Takim moim marzeniem byłoby zrobić garaż z Stelvio + g20 m340i, dlatego też rozmyślam nad Stelvio z włoskiej palety samochodów, aczkolwiek póki jeszcze nie mam dzieci, może zdecyduje się na Giulie.

No nie ukrywam, że nie podoba mi się kierunek rozwoju samochodów
  • Odpowiedz
  • 0
@dlugijohn: nie no, co do masy to w tym przypadku przesadzasz.

Tak jak mówimy, Stelvio to troszkę co innego niż typowy SUV. Waga tego samochodu, jest niższa niż wiele sedanów ;)
SUV-y też mają swoje plusy, zwłaszcza jeśli jedziesz w teren i chcesz przejechać wyżej niż jakieś trawy (polne drogi), oraz dla niektórych wsiadanie do wyższego samochodu, to też jakiś komfort. Zwłaszcza dla starszych osób.

Tutaj przykładowo, jeśli miałbym wziąć
  • Odpowiedz
@dlugijohn: Ale jest jeden plus, który dla mnie wygrywa z większością tych minusów które wypisałeś. KOMFORT. Dla mnie w aucie jest najważniejszy.

Duży laczek lepiej wybiera nierówności. Wysoka pozycja za kierownicą sprawia, że siedzę sobie jak król i mam lepszą widoczność, Wysoki próg załadunku w bagażniku. Nie trzeba się schylać przy wsiadaniu i wysiadaniu (starszy człowiek - 35 lat).

ps. Sam od zawsze jeżdzę Kombi, ale moje kolejne auto to
  • Odpowiedz
@Yakooo: Największy minus Giuli to to, że pali 16 litrów w górę. Tak to seria 3 pewnie będzie trochę bardziej dojrzałą konstrukcją ale oba auta są do siebie często porównywane. Jakoś mi seria 3 nie siedzi i jest jeszcze seria 4 która jest tym samym autem w innym przebraniu.
  • Odpowiedz
Alfa ładna ale się bardziej psuje, wolniej jedzie i ma gorsze przyspieszenie bo tylko tył napęd.

@Argonzz: Przecież jest na odwrót xD Alfa ma więcej koni i napęd 4x4 tak samo, oraz psuje się mniej. Po co zmyślasz?
  • Odpowiedz
@BornToDie69: Ja to nawet rozumiem bo generalnie z perspektywy wlasciciela SUVa te problemy w wiekszosci to nie Twoje problemy. Tak samo jak wlasciciel pitbulla ma w dupie to, ze jest grozny dla innych.

Po prostu spolecznie to jest szkodliwe ale rozumiem perpektywe, inni kupujacy SUVy pewnie robia to samo, patrza tylko na czubek wlasnego nosa i to jest w sumie ok dopoki nie wymusi sie tego jakimis wiekszymi podatkami etc.
  • Odpowiedz
@dlugijohn: Dlatego mieszkając w mieście nie kupił bym sobie SUVa, bo to męczarnia i rozumiem o co ci chodzi. A do centrum miasta zapuszczam się rzadko. Na wsiach gdzie drogi są wąskie aktualnie denerwują mnie królowe dróg w wielkich suvach, gdzie ksiezniczka nie zjedzie bliżej pobocza tylko jedzie środkiem.
  • Odpowiedz
@Yakooo:

Zależy mi na frajdzie z jazdy, oraz w miarę stabilnym samochodzie, który nie będzie co 5 miesięcy u mechanika.

Giulia bez żadnych wątpliwości. Jeśli musi być SUV, to Stelvio - ale choć Stelvio jest jednym z dwóch zdecydowanie najlepiej prowadzących się suvów (obok Macana), to i tak w porównaniu z Giulią jest
  • Odpowiedz