Wpis z mikrobloga

Jakie marki perfum uważacie za przereklamowane, a które za niedocenione?
Ja nigdy nie zrozumiem fenomenu marki Xerjoff. Żadna z ich kompozycji mnie nie zaskoczyła i nie znalazłem w nich nic szczególnie odkrywczego. Do tego kompletnie nie podobają mi się flakony. Jedynym zapachem, który faktycznie przypadł mi do gustu, jest Erba Pura - ale tylko zimą i na kobiecie, wtedy potrafi pachnieć naprawdę świetnie, no ale nie za tą cenę.
Z kolei Lalique uważam za markę niedocenioną. Co prawda ich zapachy nie trafiają w mój gust w stu procentach, ale stosunek jakości do ceny jest znakomity. Uważam, że ta marka zasługuje na znacznie większe uznanie mimo tego, że już je ma ;)
#perfumy
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michalkichal123: w sensie chodzilo o parfums de marly ze ten argument ze przereklamowane to widzialem na fragrze wiele razy dlatego o to pytalem :) ale kiliana tez obadam dzięki
  • Odpowiedz
@Cimek: z PDM to w sumie dużo mogę polecić bo ich zapachy są bardzo przystępne i bardzo różnorodne

mogę polecić percivala jako wysokiej jakości perfumy niebieskie, taki unowocześniony fierce abercrombie & fitch w wersji premium

z pozostałych świeżaków od nich które znam: perseus taki terre de hermes z porzeczką, greenley zielony, pudrowy zapach z fajnym jabłuszkiem, sedley pachnie jak sprite z ambroksanem i lawendą, a galloway jak świeżo uprasowana biała
  • Odpowiedz
@sepogadajdolaustra: co do przereklamowanych to się nie wypowiem bo za mało znam tych z górnej półki ale niedoceniona jest poczciwa Zara. A jest tak dlatego, że za dużo w ofercie ma zapachów przeciętnych, część dostępna jest tylko internetowo i nie można ich stacjonarnie przetestować. A wśród nich są naprawdę bardzo dobre zapachy.

No i w kolekcji jakby nie patrzeć najwięcej mam zapachów Zary: Somewoody, Oakwood, Marble, Ocean Electric, Summer Breeze,
  • Odpowiedz
@sepogadajdolaustra: Nishane jest mocno takie se, ten Hacivat ujdzie jak ktoś lubi aventusiaki ale mają w portfolio sporo chujni. Ambra Calabria, Afrika-Olifant, Pachuli Kozha, Ani, Fan Your Flames, to wszystko jest do w-------a i raczej nie tylko to
o Xerjoffie też chciałem pisać, że ma dużo wtop, a w głowie utkwiły mi głównie 1888 i Malesia, ale dodając do tego Ceylona (trochę gorsza wersja Malesii), Zefiro co do którego wciąż
  • Odpowiedz
Ja nigdy nie zrozumiem fenomenu marki Xerjoff

@sepogadajdolaustra: Dla mnie też strasznie przehajpowana marka, chociaż mam parę zapachów i używam. Kreują się na eksluzywną niszę, a wiele ich pozycji nie stoi kompozycyjnie na wysokim poziomie, a na dodatek uważam że nieraz są mocno syntetyczne. No i wypuszczają masowo nowe premiery, zamiast dopracować parę fajnych zapachów. Do wyjątków zaliczyłbym Nio i Zefiro, jest też parę innych smrodów które sa ok, ale
  • Odpowiedz
@sepogadajdolaustra:
Tom Ford o to głównie ze względu na parametry. Bo same zapachy i kompozycje dla mnie świetne, gdyż pomimo mainstreamowego rodowodu to są to zapachy stricte niszowe. Mimo słodkości jest pieprz i świeżość.

Jednak parametry np wetiwerow są absurdalne. Bo siedzi na skórze 6-9 godzin ale projekcji brak.

Tak samo genialny moim zdaniem black orchid - brakuje mu od 2 wypustów projekcji. A to jeden z zapachów które poznałem
  • Odpowiedz
@sepogadajdolaustra: Xerjoff, Roja, PdM, Fragrance du Bois. Tak naprawde unikam wszystkich, gdzie ktos zamiast dobrego produktu stara mi sie sprzedac jakies nowobogackie poczucie luksusu.

Niedoceniane: Comme des Garcons, Histoire des parfums, ELDO, Serge Lutens,
  • Odpowiedz
@sepogadajdolaustra: ciężko ocenić te przehajpowane, bo często dana marka ma coś fajnego, a zaraz obok absolutne g---o xd
To już łatwiej jakieś niedoceniane wymienić, np Simone Andreoli, Oman Luxury albo Profumum Roma.

Xerjoffa bym nie hejcił bo akurat ich „oferta” jest dość szeroka i wcale nie trzeba przebierać w tych popularnych (chociaż Fiero i Naxos TOP)
  • Odpowiedz
@sepogadajdolaustra: Przehajpowanych jest cała masa, mi osobiście nie podeszła marka Amouage, natomiast niedocenione wydaje mi się Memo Paris, ludzie wspominają o African Leather a marka ma jeszcze inne fajne pozycje, dodatkowo ostatnio na targach jedynie NŌRTEAN mi się spodobało i chyba mimo wszystko mogę stwierdzić, że jest to marka niedoceniona, mimo że jest to młoda marka i najstarszy zapach jest z 2023 roku
  • Odpowiedz