Wpis z mikrobloga

@splinter96: A ja bez ironii powiem, choć sam jestem agnostykiem, że gdyby było więcej ludzi żyjących faktycznie według przesłania ewangelii, to istotnie świat byłby lepszy. To wcale nie są głupie założenia, tylko Kościół, jak i jego wierni niekoniecznie zawsze je realizowali.
  • Odpowiedz
@wstanczyk: tylko prawdziwi katolicy, a nie ci tradycyjni o których mówi Mysior. Ci to akurat prywatnie zwykle mega toksycy i nie przypadkowo należą do takiej wspólnoty i przykazania traktują wybiórczo zwłaszcza to niby najważniejsze dla katolika: "Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego".
  • Odpowiedz
@galicjanin: Trochę jest. Ogólnie tych agresywnych i odklejonych zawsze bardziej widać. Ci uczciwie wierzący i praktykujący zwykle też nie wymachują ci swoją religią przed nosem, to nawet możesz nie wiedzieć, że chodzą do kościoła. Ja w swoim życiu poznałem całkiem sporo ludzi, którzy starają się żyć według zasad religii katolickiej i całkiem na dobre im to wychodzi, a przynajmniej są dobrymi ludźmi, nie pałającymi nienawiścią do tych, którzy żyją inaczej.
  • Odpowiedz
To wcale nie są głupie założenia

@wstanczyk: To jest wizja pokoju, który ma wszystkich ogarnąć. To jest wizja komunizmu, niestety ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@splinter96: W jaki sposób połączyłeś negatywnie jakość życia w średniowoecznej Europie z katolicyzmem? I nawiasem mówiąc Mysior nie jest katolikiem albo pozostaje na wylocie z kościoła (nie interesuje się aż tak jego aktualnym statusem)
  • Odpowiedz
@splinter96: Ej ale on ma rację, jakby ludzie przestrzegali dziesięciu przykazań to świat byłby zbliżony do raju. Zero morderstw, zero kradzieży, zero cudzołóstwa. Szkoda tylko, że ci co najgłośniej drą mordę o moralności mają jej zazwyczaj najmniej.
  • Odpowiedz
Wystarczy cofnąć się do lat 80'tych, gdzie w USA delegalizowali działalność kapel metalowych, organizowali Satanic Panic, walczyli z wprowadzeniem Teorii ewolucji do szkół

@TheTostu: Katolicy to robili w USA?

w Polsce lat 90'tych doprowadzili do zaostrzenia prawa aborcyjnego, blokowali in vitro i mówili, że dzieci z in vitro rodzą się bez
  • Odpowiedz
To jest wizja komunizmu

@Leniek: A tak serio, bez ironii - które z założeń są akurat takie złe? I chodzi mi o same teoretyczne założenia, a nie praktycznie wykonanie w róznych krajach.
  • Odpowiedz
Jeśli chcesz ponad miliard ludzi wrzucać do jednego worka i upajać się nienawiścią, to twoje prawo, ale wtedy nie bardzo rozumiem, czym się różnisz od tego obrazu człowieka, który właśnie opisujesz.

@wstanczyk: Nie wrzucam wszystkich do jednego worka, są różne jednostki.

Ale też kiedy ich zamordystyczni koledzy wprowadzali te zmiany w polskim prawie to nie pamiętam protestów umiarkowanych katolików którzy chodzili z transparentami "jestem katolikiem, ale taka ingerencja w prawo
  • Odpowiedz