Wpis z mikrobloga

Ciężarówki McDonald's w Wielkiej Brytanii jeżdżą na oleju po frytkach.

Zużyty olej z kuchni restauracyjnych przetwarzany jest na biodiesel, który zasila ciężarówki dostawcze.

Zebrany olej trafia do zakładu w Liverpoolu, gdzie najpierw osadza się w dużych zbiornikach - lżejsze cząstki wypływają na wierzch, a cięższe opadają na dno. Następnie olej jest podgrzewany i wirowany, by usunąć wodę i zanieczyszczenia. W kolejnym etapie reakcja chemiczna zwana estryfikacją przekształca olej w biodiesel. Na koniec paliwo przechodzi przez filtrację i destylację, po czym jest gotowe do użycia w transporcie.

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #mcdonalds #uk #jedzenie #gotowanie #technologia #motoryzacja
Ukiss - Ciężarówki McDonald's w Wielkiej Brytanii jeżdżą na oleju po frytkach.

Zużyt...

źródło: Ciężarówki McDonald’s w Wielkiej Brytanii jeżdżą na oleju po frytkach

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ukiss: no i tutaj nasuwa się pytanie - czy u kogoś z was w regionie prowadzi się odbiór oleju w ramach selektywnej zbiórki odpadów?
Zastanawiam się nad tym za każdym razem jak zlewam zużyty olej z frytek do butelki i całość ląduje w zmieszanych. Jazda z tym do PSZOKu zużyje więcej paliwa niż się z tego oleju odzyska, ale w ramach całej miejscowości to pewnie będą niebagatelne ilości paliwa.
  • Odpowiedz
@login_nick @Ukiss: U mnie na Litwie się zbiera zużyty olej do specjalnych kontenerów, który też zostaje przerobiony na Biodiesel. Ostatnio nawet więcej rolek w internecie spotykałem, że zapraszają do recyklingu zużytego oleju, bo wylewanie tego do ścieków powoduje zatykanie się rur i wysokie koszta czyszczenia rur. Z 15 lat temu firma za to odpowiedzialna miała w ofercie przeróbkę samochodu na zasilanie zużytym olejem, ale szybko usunęli to ze swojej
  • Odpowiedz
Z 15 lat temu firma za to odpowiedzialna miała w ofercie przeróbkę samochodu na zasilanie zużytym olejem

przepuszczony przez szmatę zasili dowolnego dizla z lat 80-90

@typ53B: @mariecziek: prosta droga to korozji i zniszczenia silnika. To, że on odpali i będzie działał to jedno. To co się z nim stanie w dłuższym okresie eksploatacji to drugie.

Taki olej to jest odnawialne źródło energii które można wykorzystać na mnóstwo
  • Odpowiedz
  • 0
@login_nick: to są takie gruzy, że to ich ostatnia droga, a oszczędność potrafi być większa niż ich wartość. Poza tym, nie wiem w jaki sposób ma korodować blok silnika, jak paliwo jest spalane, a głowica jest aluminiowa, prędzej układ wtryskowy padnie niż sam blok/silnik.
  • Odpowiedz
prosta droga to korozji i zniszczenia silnika. To, że on odpali i będzie działał to jedno. To co się z nim stanie w dłuższym okresie eksploatacji to drugie.

@login_nick: dziwnie, u mnie działa. Kumpel kiedyś uszkodził silnik golfa 3, ale on lał fryturę i jej nie podgrzewał. Z wymiennikiem ciepła do ogrzewania oleju - passat w dieslu jeździł bez problemu. W Volvo mieszam 50/50 z ON i też daje radę.
  • Odpowiedz
@Strigiformesman być może. Pociekła pompa mi w volvo, byłem na wymianie i facet od pomp mówił, że z pompami CR problemów nie ma, z wtryskami może być różnie.
W celach bezpieczeństwa w pasacie miałem taki myk, że mogłem włączyć podaż diesla do pompy, a powrót był do osobnego zbiornika na olej. Przez co mogłem usunąć olej z pompy i wtrysków przed zgaszeniem silnika. Na zimnym auto chodziło na dieslu, na gorąco
  • Odpowiedz
@mariecziek: raczej bym się bał że zanieczyszczenia i temperatura spalania spowodują powstanie jakiegoś nagaru we wtryskiwaczach i po prostu się one zapieką.
W sumie to teraz te diesle z wtryskiem CR są już tak tanie że zawsze można takiego kupić i zobaczyć po jakim czasie padnie
  • Odpowiedz
@Strigiformesman teoretycznie filtr powinien by wystarczyć. To co leję do volvo, to puszczam przez filtr benzynowy, najpierw taki z siatką, potem papierowy, a na końcu mam jakiś taki od diesla. Mieszając z ropą auto chodzi normalnie, prawie nie dymi i pachnie w zależności od tego co było smażone w oleju.
Mam auto na CR, ale trochę się cykam z laniem oleju. Może w ciągu 2 lat będę miał normalny garaż, gdzie
  • Odpowiedz
drożej od ropy

@ggs-hg: Jest droższa. Firma w której pracuje całą flotę tym zasila.

@Ukiss : taka ciekawostka, że wraz ze wzrostem popytu na SAF/HVO(Hydrotreated Vegetable Oil) zaczęto masowo używać oleju, który w pierwotnym założeniu był przeznaczony do konsumpcji doprowadzając do wzrostu cen olejów w sklepach. Lewacka idea była jak zawsze zbożna i jak zawsze wyszła zwykłym ludziom bokiem. Ale emisja GHG spada...
  • Odpowiedz