Wpis z mikrobloga

Nostalgia mnie kiedyś zabije... Z racji wolnego dnia wzięło mnie na przeglądanie rzeczy w domu rodzinnym. No i tak się dogrzebałem, że znalazłem foty, kasety etc. z podbazy/gimbazy i technikum. I powiem tyle – k---a mać, młody ja, gdyby spotkał mnie obecnego, to by był zawiedzony mną obecnym, to lekko mówiąc. Byłby mną obrzydzony!

Pokój, w którym młody ja składałem komputery, naklejałem wlepki, uczyłem się pisać i malować, dziś stoi z------y gratami, że ledwo idzie przejść. Jak byłem mały, marzyłem, że jak dorosnę, będę kimś. Że będę zarabiał pieniądze, jeździł i podróżował. A teraz, po latach spędzonych za granicą, siedzę w miejscu, w którym zacząłem. Lekko ulany, nieogolony, wypluty i wypalony.

Kiedyś potrafiłem po prostu cieszyć się życiem i tym, że cokolwiek się wokół dzieje. A dzisiaj? Stałem się tak potwornie zmęczony i leniwy, że aż mi przed samym sobą wstyd. Nie mam siły ani chęci, żeby pójść na piechotę do kościoła czy do osiedlowego po głupie bułki. Wszędzie muszę podjechać samochodem.

Gdzieś po drodze zgasł ten błysk w oku. Kiedyś potrafiłem godzinami jarać się nową częścią do kompa albo planować, co wielkiego zrobię, jak już będę "dorosły". A dorosłość okazała się równią pochyłą. Najgorsza w tym wszystkim nie jest nawet sama stagnacja, ale świadomość, że po prostu zawiodłem tego dzieciaka ze starych zdjęć. Chłop miał plany, wierzył w siebie, a wyszło śmiechu warte. Nie było żadnego wielkiego dramatu ani spektakularnego upadku – po prostu z biegiem lat chęci do życia zeszły ze mnie powoli, jak powietrze z dziurawej dętki. Dzisiaj jedyne na co mnie stać, to bezmyślne scrollowanie telefonu w tym samym pokoju, z którego tak bardzo chciałem uciec w wielki świat.

#feels #nostalgia #zalesie #przemyslenia #doroslosc #przegryw #gownowpis #depresja
CiastozTruskawkami - Nostalgia mnie kiedyś zabije... Z racji wolnego dnia wzięło mnie...

źródło: obraz

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ciasto_z_Truskawkami: Z tobą wszystko ok. To po prostu świat i inni ludzie tak tyrają człowieka, że z ciekawych świata pełnych energii, pasji, nadziei i marzeń dzieci robią się zgorzkniali, zmęczeni, sfrustrowani i zestresowani dorośli. Myślę że 90 procent ludzi jest zatrwożonych porównując siebie jako dziecko i dorosłego.
  • Odpowiedz